Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentele utilizate in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale vor putea fi transmise si in format electronic

24-Aug-2022
1847
Documentele utilizate in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale vor putea fi transmise si in format electronic

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent, pe site-ul oficial, Proiectul de ordin pentru modificarea si completarea Ordinului nr. 2.117/2018 privind aprobarea modelului si continutului formularelor si documentelor utilizate in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale.


 
Prin prezentul proiect se propune:

• posibilitatea emiterii in forma electronica si comunicarii prin mijloace de transmitere la distanta a urmatoarelor formulare utilizate in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale: aviz de verificare, minuta intalnirii, nota explicativa, proces-verbal, invitatie, decizie de suspendare a verificarii situatiei fiscale personale, raport de verificare fiscala, decizie de incetare a procedurii de verificare a situatiei fiscale personale, decizie de impunere privind impozitul pe venit stabilit suplimentar in cadrul verificarii situatiei fiscale personale, decizie de reverificare, dispozitie privind masurile stabilite in cadrul procedurii de verificare a situatiei fiscale personale si instiintare pentru discutia finala;

• posibilitatea emiterii in forma electronica a formularului ordin de serviciu;

• includerea mentiunilor privind data comunicarii in cuprinsul formularelor Decizie de incetare a procedurii de verificare a situatiei fiscale personale, decizie de impunere privind impozitul pe venit stabilit suplimentar in cadrul verificarii situatiei fiscale personale si dispozitie privind masurile stabilite in cadrul procedurii de verificare a situatiei fiscale personale, in cazul comunicarii prin mijloace electronice de transmitere la distanta

Conform Referatului de aprobare, necesitatea unui ordin de modificare si completare a OPANAF nr. 2117/2018 privind aprobarea modelului si continutului formularelor si documentelor utilizate in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale, cu modificarile si completarile ulterioare, rezida in urmatoarele argumente:

1. Potrivit prevederilor Titlului VI-Cap. IV art. 138 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal central are dreptul de a efectua o verificare fiscala a ansamblului situatiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit. 

Pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal efectueaza urmatoarele activitati preliminare: analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale si selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificarii situatiei fiscale personale.

In conformitate cu prevederile art. 138 alin. (3) din acelasi act normativ, competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale personale si a activitatilor preliminare acesteia se stabileste prin ordin al presedintelui A.N.A.F.. Totodata, aparatul central al A.N.A.F. are competenta in efectuarea verificarii persoanelor fizice pe intregul teritoriu al tarii.

Prin OPANAF nr. 2778/2020 privind competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale personale si a activitatilor preliminare acesteia, activitatile preliminare verificarii situatiei fiscale personale, pe intregul teritoriu al tarii, sunt exercitate de catre Directia generala control venituri persoane fizice, iar verificarea situatiei fiscale personale se exercita de catre Directia generala control venituri persoane fizice si de catre serviciile de verificari fiscale din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice.

Potrivit prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor si a procedurii de aplicare a acestora, selectarea persoanelor fizice care urmeaza a fi supuse controlului fiscal prin metode indirecte se face din lista persoanelor care prezinta risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile in ordinea descrescatoare a valorii riscurilor si in functie de capacitatea disponibila de efectuare a verificarilor. 

tinand cont de faptul ca in cadrul activitatii de analiza de risc, au fost identificate cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile un numar ridicat persoane fizice (peste 561.000) care excede capacitatii actuale a ANAF de efectuare a verificarilor (conform art. 2 din OPANAF nr. 2778/2018 competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale personale si a activitatilor preliminare acesteia este exercitata doar Directia generala control venituri persoane fizice si serviciile de verificari fiscale din cadrul aparatului propriu al directiilor generale regionale ale finantelor publice), pentru eficientizarea activitatii de control (cresterea numarului de persoane fizice cu risc de neconformare care vor fi supuse verificarilor, in scopul tratarii intr-un mod mai eficient a cazurilor de neconformare), s-a decis extinderea competentei de exercitare a verificarii situatiei fiscale personale la nivelul structurilor de inspectie fiscala persoane fizice din cadrul unitatilor subordonate directiilor generale regionale ale finantelor publice. 

In acest sens, a fost elaborat si introdus pe circuitul de avizare – aprobare proiectul de ordin al presedintelui ANAF de modificare a OPANAF nr. 2778/2020 privind competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale personale si a activitatilor preliminare acesteia.

Prin OPANAF nr. 2117/2018 privind aprobarea modelului si continutului formularelor si documentelor utilizate in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale, cu modificarile si completarile ulterioare, s-au prevazut mentiuni precizatoare referitoare la conducatorul structurii cu atributii de verificare fiscala, respectiv directorul general, in cazul Directiei generale control venituri persoane fizice, si directorul executiv inspectie fiscala, in cazul directiilor generale regionale ale finantelor publice.

Astfel ca avand in vedere si decizia de extindere a competentei de exercitare a verificarii situatiei fiscale personale la nivelul structurilor de inspectie fiscala persoane fizice din cadrul unitatilor subordonate directiilor generale regionale ale finantelor publice, in sensul OPANAF nr. 2117/2018 privind aprobarea modelului si continutului formularelor si documentelor utilizate in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale, cu modificarile si completarile ulterioare, este necesar a se stabili cine reprezinta „conducatorul structurii cu atributii de verificare fiscala” in cazul unitatilor subordonate directiilor generale regionale ale finantelor publice.

Prin prezentul proiect de ordin se propune, in cazul unitatilor subordonate directiilor generale regionale ale finantelor publice, seful administratie adjunct inspectie fiscala ca fiind „conducatorul structurii cu atributii de verificare fiscala”.

Totdata, propunem eliminarea Directiei generale proceduri pentru administrarea veniturilor de la art.5 din OPANAF nr.2117/2018.

2. Potrivit prevederilor art. 46 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, actul administrativ fiscal se emite in scris, pe suport hartie sau in forma electronica. Potrivit prevederilor art. 47 alin. (15) din acelasi act normativ, actul administrativ fiscal emis in forma electronica se comunica prin mijloace electronice de transmitere la distanta ori de cate ori contribuabilul/platitorul a
optat pentru aceasta modalitate de emitere si de comunicare, iar acesta se considera
comunicat in termen de 15 zile de la data transmiterii actului catre contribuabil/platitor
ori imputernicitul sau curatorul acestora.

Totodata, astfel cum este prevazut la art. 54 din acelasi act normativ, dispozitiile art. 46 si art 47 se aplica in mod corespunzator si altor acte emise de organele fiscale, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel.

 In prezent, formularele utilizate in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale nu
prevad posibilitatea emiterii in forma electronica si comunicarea prin mijloace electronice
de transmitere la distanta.

Extras din proiectul de Ordin:

 ART. I
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.117/2018 privind aprobarea
modelului si continutului formularelor si documentelor utilizate in activitatea de verificare a
situatiei fiscale personale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 766 din 5
septembrie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (2) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Prin conducatorul structurii cu atributii de verificare fiscala, in sensul prezentului ordin, se
intelege:
a) directorul general, in cazul Directiei generale control venituri persoane fizice;
b) directorul executiv inspectie fiscala, in cazul directiilor generale regionale ale finantelor
publice;
c) sef administratie adjunct inspectie fiscala, in cazul unitatilor subordonate directiilor generale
regionale ale finantelor publice.”
2. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmatorul cuprins:
„ART. 3^1
(1) Formularele prevazute la art.1 lit. a), c – l) si n) pot fi emise in forma electronica si comunicate
prin mijloace de transmitere la distanta.
(2) Formularul prevazut la art.1 lit. b) poate fi emis in forma electronica.”
3. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Directia generala control venituri persoane fizice, directiile generale regionale ale finantelor
publice si unitatile subordonate acestora vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor
prezentului ordin.”
4. La ANEXA nr. 6.b, ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Formularul "Invitatie" se intocmeste in doua exemplare, din care:

 - exemplarul 1 se comunica persoanei verificate potrivit prevederilor art. 47 din Legea
nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
- exemplarul 2 va ramane la organul fiscal care efectueaza verificarea si va fi anexat la
raportul de verificare fiscala.”
5. La ANEXA nr. 7.b, ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Formularul "Decizie de suspendare a verificarii situatiei fiscale personale" se intocmeste in doua
exemplare, din care:
- exemplarul 1 se comunica persoanei verificate potrivit prevederilor art. 47 din Legea
nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
- exemplarul 2 va ramane la organul fiscal care efectueaza verificarea si va fi anexat la
raportul de verificare fiscala.”
6. La ANEXA nr. 8.b Instructiuni privind intocmirea ”Raportului de verificare fiscala”,
CAPITOLUL III Constatari ale verificarii situatiei fiscale personale, la punctul 5 Stabilirea
creantelor fiscale accesorii, ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Despre aplicarea penalitatii de nedeclarare sau, dupa caz, despre neaplicarea acesteia se
consemneaza si se motiveaza in raportul de verificare fiscala, evidentiindu-se situatiile in care
penalitatea se aplica numai pentru o anumita componenta a creantei fiscale principale.”
7. La ANEXA nr. 9.a, pct. 4 Data comunicarii, dupa lit. c) se introduce o noua litera, litera d),
cu urmatorul cuprins:
„d) in situatia comunicarii prin mijloace electronice de transmitere la distanta potrivit art.47
alin.(15) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, data comunicarii reprezinta data la care expira termenul de 15 zile de la data transmiterii actului.”
8. La ANEXA nr. 9.b, pct. 4 Data comunicarii, dupa lit. c) se introduce o noua litera, litera d),
cu urmatorul cuprins:
„d) in situatia comunicarii prin mijloace electronice de transmitere la distanta potrivit art. 47
alin.(15) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, data comunicarii reprezinta data la care expira termenul de 15 zile de la data transmiterii actului. Acest termen incepe sa curga din ziua urmatoare datei punerii la dispozitia persoanei fizice a actului. Numarul de intrare/iesire electronic si data punerii la dispozitia persoanei fizice a actului
sunt inscrise in registrul documentelor electronice.”
9. La ANEXA nr. 10.a, pct. 5 Data comunicarii, dupa lit. c) se introduce o noua litera, litera d),
cu urmatorul cuprins:
„d) in situatia comunicarii prin mijloace electronice de transmitere la distanta potrivit art. 47
alin.(15) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile
ulterioare, data comunicarii reprezinta data la care expira termenul de 15 zile de la data transmiterii
actului.”
10. La ANEXA nr. 10.b, pct. 5 Data comunicarii, dupa lit. c) se introduce o noua litera, litera
d), cu urmatorul cuprins:
„d) in situatia comunicarii prin mijloace electronice de transmitere la distanta potrivit art.47
alin.(15) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile
ulterioare, data comunicarii reprezinta data la care expira termenul de 15 zile de la data transmiterii
actului. Acest termen incepe sa curga din ziua urmatoare datei punerii la dispozitia persoanei fizice
a actului. Numarul de intrare/iesire electronic si data punerii la dispozitia persoanei fizice a actului
sunt inscrise in registrul documentelor electronice.”
11. La ANEXA nr. 12.a, pct. 4 Data comunicarii, dupa lit. c) se introduce o noua litera, litera
d), cu urmatorul cuprins:
„d) in situatia comunicarii prin mijloace electronice de transmitere la distanta potrivit art.47
alin.(15) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile
ulterioare, data comunicarii reprezinta data la care expira termenul de 15 zile de la data transmiterii
actului.”
12. La ANEXA nr. 12.b, pct. 4 Data comunicarii, dupa ultima liniuta, se introduce o noua
liniuta cu urmatorul cuprins:
„- in situatia comunicarii prin mijloace electronice de transmitere la distanta potrivit art.47 alin.(15)
din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile
ulterioare, data comunicarii reprezinta data la care expira termenul de 15 zile de la data transmiterii
actului. Acest termen incepe sa curga din ziua urmatoare datei punerii la dispozitia persoanei fizice
a actului. Numarul de intrare/iesire electronic si data punerii la dispozitia persoanei fizice a actului
sunt inscrise in registrul documentelor electronice.”
ART. II
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016