Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)

06-Dec-2019
1428

Potrivit unui Propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011, dascalii ar putea beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii. Document pe care vi-l vom prezenta in cele ce urmeaza trebuie sa fie votat de Camera Deputatilor pana de Craciun (pe 25.12.2019). Proiectul prevede doua salarii minime brute pe an pentru dascalii din invatamantul de stat, sume de bani pentru titularizarea in mediul rural, acces la servicii medicale gratuite si bani pentru cei care ies la pensie dupa cel putin trei decenii de invatamant.

Extras din Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic. - Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 245, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu urmatorul cuprins:

“(9) De formarea profesionala continua va beneficia personalul didactic din invatamant si, de asemenea, prin derogare, poate beneficia si personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic. Cursurile vor avea costurile acoperite integral de la bugetul de stat si vor fi organizate de catre universitati, casele corpului didactic, organizatiile sindicale cu structuri acreditate, care au calitatea de fumizori de servicii de formare profesionala acreditate si alti fumizori de formare acreditati."

2. Dupa articolul 245 se introduce un nou articol, art. 2451, cu urmatorul cuprins:

“Art. 2451 - Personaiul didactic de predare din invatamantul de stat beneficiaza anual de doua salarii rninime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesionala si evolutie in cariera, precum si pentru achizitionarea de materiale didactice si auxiliare didactice si curriculare necesare procesului instructiv-educativ."

3. Dupa articolul 2541 se introduce un nou articol, art. 2542, cu urmatorul cuprins:

“Art. 2542 - (1) Cadrele didactice care se titularizeaza in mediul rural beneficiaza, in termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizatie de instalare in cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub conditia de a preda pe post/la catedra in mediul rural cel putin 5 ani scolari efectivi.

(2) Fondurile necesare pentru plata indemnizatiei de instalare se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

(3) Cadrul didactic este obligat sa restituie partial indemnizatia daca, inainte de implinirea termenului de 5 ani prevazut la alin. ( I ), isi schimba locul de munca din mediul rural in mediul urban, in cazul suspendarii contractului individual de munca pe perioada concediului fara plata, precum si in cazul demisiei. Indemnizatia se restituie proportional cu numarul de ani colari in care nu si-a desfasurat activitatea in mediul rural."

4. Dupa articolul 266 se introduce un nou articol, art. 2661, cu urmatorul cuprins:

“Art. 2661 - (1) Personalul din invatamantul preuniversitar beneficiaza de asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice prevazute de legislatia in vigoare, de vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase, precum si de masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale.

(2) Prin derogare de la dispozitiile art. 105 alin. (2) lit. g), fondurile necesare pentru examinarile medicate periodice si pentru vaccinarea gratuita se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

(3) Masurile active de prevenire a imbolnavirilor profesionale se stabilesc prin hotarare de Guvem, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale ai a Ministerului Sanatatii."

5. La articolul 284, dupa alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (31), cu urmatorul cuprins:

“(31) Cadrele didactice cu o vechime efectiva in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale."

6. La articolul 289, se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins:

“(2) Cadrele didactice cu o vechime efectiva in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat."

7. Alineatul (15) al articolului 304 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“(15) Personalul din invatamantul superior beneficiaza de asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice, impuse de lege, precum si de masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale.

Personalul didactic beneficiaza de vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase.”

8. La articolul 304, dupa alineatul (15) se introduc doua noi alineate, alin. (151) si (152), cu urmatorul cuprins:

“(151) - Fondurile necesare pentru examinarile medicale periodice si pentru vaccinarea gratuita se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

(152) Masurile active de prevenire a imbolnavirilor profesionale se stabilesc prin hotarare de Guvem, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale si a Ministerului Sanatatii."

9. Alineatul (17) al articolului 304 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:

“( 17) Personalul din invatamantul superior poate beneficia, in conditiile legii, de drepturile conferite personalului din invatamantul preuniversitar prin art. 245 alin. (9), art. 264 alin. (1), art. 268 alin. (1), art. 274 alin. (1), art. 276, art. 277 si art. 278, pe baza aprobarii senatului universitar.”

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor articolului 75 si ale articolului 76 alineatul (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021

Atentie contabili!

Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Precizari ANAF referitoare la CAS, CASS si CAM, introduse prin Legea 296/2020
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala Vrancea reaminteste, printr-un comunicat de presa, ca in Monitorul Oficial nr. 1269/21.12.2020 a fost publicata Legea 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care aduce unele modificari si in calculul contributiilor sociale obligatorii, dupa cum urmeaza: 1.In situatia in care, prin hotarare a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizeaza, in acelasi an, mai multe valori ale salariului minim brut pe tara,...» citeste mai departe aici

 • Declaratia 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni pentru nedepunerea la termen
  • Nedepunerea declaratiei informative cod 394 reprezinta contraventie care se sanctioneaza cu amenda, fie de catre organul fiscal de administrare a impozitelor si taxelor, fie de catre organul de inspectie fiscala, in cadrul unei inspectii fiscale partiale privind taxa pe valoarea adaugata. Retineti! In acest stadiu al legislatiei privind procedura fiscala nu se considera contraventie depunerea unei declaratii informative cod 394 cu erori sau omisiuni, asa cum se reglementeaza in cazul declaratiei...» citeste mai departe aici

 • Situatii in care o societate NU mai aplica impozitul pe veniturile microintreprinderii
  • Microintreprinderile aplica sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderii numai daca nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti. Potrivit prevederilor art. 55 alin (3) din Codul fiscal, in cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse la art. 47 alin. (1) lit. d) si e) nu mai este indeplinita, microintreprinderea comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe...» citeste mai departe aici

 • Atentie! De la 1 ianuarie s-a modificat tratamentul fiscal-contabil al achizitiilor de servicii din afara Romaniei
  • Legislatia privind achizitiile de servicii din afara tarii a suferit modificari importante! Vorbim aici, de exemplu, despre: -limitarile introduse de Legea nr. 296/2020 privind deductibilitatea cheltuielilor in cazul achizitiilor efectuate dupa 1 ianuarie 2021 din anumite tari -modificarile aduse de O.M.F.P. nr. 2.148/2020 instructiunilor de aplicare a scutirilor de TVA -efectele asupra TVA ale retragerii Marii Britanii din UE, incepand cu 1 ianuarie 2021 Sunt reglementari care complica si mai...» citeste mai departe aici

 • Calendarul obligatiilor fiscale pentru luna MARTIE 2021 a fost publicat de ANAF
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, calendarul obligatiilor fiscale pentru luna martie 2021. Primul termen limita este data de 1 martie. TERMENUL in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania OBLIGATIA Depunerea formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania" CATEGORIILE DE CONTRIBUABILI Se depune de persoana fizica sosita in Romania care are o sedere in statul roman o...» citeste mai departe aici

 • Calculare gresita a impozitului pe profit. Cum se corecteaza erorile?
  • Ce se poate face cand s-a calculat eronat profitul anului 2019 dupa depunere bilant? La calculul impozitului de profit nu s-a tinut cont de pierderea din anul 2018. Ce se poate face in anul 2020 ? Multumesc mult, O zi frumoasa! Raspunsul specialistului: Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2021 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016