
Raportul Special
realizat de specialisti
Potrivit unui Propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011, dascalii ar putea beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii. Document pe care vi-l vom prezenta in cele ce urmeaza trebuie sa fie votat de Camera Deputatilor pana de Craciun (pe 25.12.2019). Proiectul prevede doua salarii minime brute pe an pentru dascalii din invatamantul de stat, sume de bani pentru titularizarea in mediul rural, acces la servicii medicale gratuite si bani pentru cei care ies la pensie dupa cel putin trei decenii de invatamant.
Extras din Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Articol unic. - Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 245, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu urmatorul cuprins:
“(9) De formarea profesionala continua va beneficia personalul didactic din invatamant si, de asemenea, prin derogare, poate beneficia si personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic. Cursurile vor avea costurile acoperite integral de la bugetul de stat si vor fi organizate de catre universitati, casele corpului didactic, organizatiile sindicale cu structuri acreditate, care au calitatea de fumizori de servicii de formare profesionala acreditate si alti fumizori de formare acreditati."
2. Dupa articolul 245 se introduce un nou articol, art. 2451, cu urmatorul cuprins:
“Art. 2451 - Personaiul didactic de predare din invatamantul de stat beneficiaza anual de doua salarii rninime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesionala si evolutie in cariera, precum si pentru achizitionarea de materiale didactice si auxiliare didactice si curriculare necesare procesului instructiv-educativ."
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Cartea neagra a controlului fiscal
Cartea Verde a Contabilitatii
3. Dupa articolul 2541 se introduce un nou articol, art. 2542, cu urmatorul cuprins:
“Art. 2542 - (1) Cadrele didactice care se titularizeaza in mediul rural beneficiaza, in termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizatie de instalare in cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub conditia de a preda pe post/la catedra in mediul rural cel putin 5 ani scolari efectivi.
(2) Fondurile necesare pentru plata indemnizatiei de instalare se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.
(3) Cadrul didactic este obligat sa restituie partial indemnizatia daca, inainte de implinirea termenului de 5 ani prevazut la alin. ( I ), isi schimba locul de munca din mediul rural in mediul urban, in cazul suspendarii contractului individual de munca pe perioada concediului fara plata, precum si in cazul demisiei. Indemnizatia se restituie proportional cu numarul de ani colari in care nu si-a desfasurat activitatea in mediul rural."
4. Dupa articolul 266 se introduce un nou articol, art. 2661, cu urmatorul cuprins:
“Art. 2661 - (1) Personalul din invatamantul preuniversitar beneficiaza de asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice prevazute de legislatia in vigoare, de vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase, precum si de masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale.
(2) Prin derogare de la dispozitiile art. 105 alin. (2) lit. g), fondurile necesare pentru examinarile medicate periodice si pentru vaccinarea gratuita se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.
(3) Masurile active de prevenire a imbolnavirilor profesionale se stabilesc prin hotarare de Guvem, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale ai a Ministerului Sanatatii."
5. La articolul 284, dupa alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (31), cu urmatorul cuprins:
“(31) Cadrele didactice cu o vechime efectiva in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale."
6. La articolul 289, se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins:
“(2) Cadrele didactice cu o vechime efectiva in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat."
7. Alineatul (15) al articolului 304 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(15) Personalul din invatamantul superior beneficiaza de asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice, impuse de lege, precum si de masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale.
Personalul didactic beneficiaza de vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase.”
8. La articolul 304, dupa alineatul (15) se introduc doua noi alineate, alin. (151) si (152), cu urmatorul cuprins:
“(151) - Fondurile necesare pentru examinarile medicale periodice si pentru vaccinarea gratuita se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.
(152) Masurile active de prevenire a imbolnavirilor profesionale se stabilesc prin hotarare de Guvem, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale si a Ministerului Sanatatii."
9. Alineatul (17) al articolului 304 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
“( 17) Personalul din invatamantul superior poate beneficia, in conditiile legii, de drepturile conferite personalului din invatamantul preuniversitar prin art. 245 alin. (9), art. 264 alin. (1), art. 268 alin. (1), art. 274 alin. (1), art. 276, art. 277 si art. 278, pe baza aprobarii senatului universitar.”
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor articolului 75 si ale articolului 76 alineatul (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Guvernul deconteaza salariul minim pe economie pentru ucenici si stagiariTOTI comerciantii vor fi OBLIGATI sa accepte plata cu cardul. O noua lege prevede interzicerea platii salariilor in numerarIndemnizatiile pentru crestere copil ar putea fi majorate in anumite situatiiLegea pentru aplicarea GDPR a fost adoptataRomania beneficiaza de asistenta financiara pana in 2013Ultimele articole
Proiect: Bonificatia de 3% va creste la 5% pentru firmele bune platniceProiect: Anumite persoane fizice vor fi scutite de impozitul pe venit pana pe 31 iulie 2025Microintreprindere in 2024. Trece la impozit pe profit daca rata rentabilitatii depaseste 30%?Proiect adoptat de Camera Deputatilor! PFA-urile pot opta, dupa cel putin un an de functionare, sa devina SRL-uriPersoanele fizice vor putea transmite documente catre ANAF folosind un CNP digital, in locul celui clasicArticole similare
Rectificarea bugetara pe anul 2019 a fost publicata in M. Of.Varujan Vosganian: S-a ajuns la limita suportabilitatii din cauza reducerii salariilorO societate comerciala, cod CAEN invatamant primar acreditata, plateste impozit pe profit?OUG 70/2020: Prelungire indemnizatii de somaj tehnic si zile libere pentru parinti. Masuri specificeProgramul Euro 200: Elevii si studentii pot depune cererile pentru bani de calculatorUltimele articole
Ajutoare de la stat in 2023: Anumite persoane vulnerabile pot primi sprijin financiar de peste 10.000 leiCinci masuri de austeritate fiscala pentru 2018, publicate in Monitorul OficialDecizia Guvernului: Bugetarii nu vor primi tichete de masa si vouchere de vacanta in 2017Noutati privind Codul fiscal cu aplicabilitate incepand cu ianuarie 2017Guvernul are liber la ordonante in domeniul fiscal-bugetarSfaturi de la experti
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Calitatea de salariat. Venituri din dividende. CASS
Intrebare: Un administrator al unei SC obtine in 2024 venituri din dividende in suma de 300.000 lei. Ce contributii declara si plateste prin DU din 25.05.2025, tinand cont ca este si salariat, iar prin DU depusa in 25.05.2024 a estimat CASS...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Verificarea si depunerea Declaratiei Unice. La ce sa fie atenti contribuabilii in 2025
Depunere situatii financiare. 3 CLARIFICARI importante cu privire la semnarea bilanturilor
Declaratia 177 si redirectionarea impozitului pe profit. Exemplu de calcul util contribuabililor
Depunere Declaratie Unica. Se va mai declara venit estimat in 2025?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA