Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)

06-Dec-2019
1032

Potrivit unui Propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011, dascalii ar putea beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii. Document pe care vi-l vom prezenta in cele ce urmeaza trebuie sa fie votat de Camera Deputatilor pana de Craciun (pe 25.12.2019). Proiectul prevede doua salarii minime brute pe an pentru dascalii din invatamantul de stat, sume de bani pentru titularizarea in mediul rural, acces la servicii medicale gratuite si bani pentru cei care ies la pensie dupa cel putin trei decenii de invatamant.

Extras din Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic. - Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 245, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu urmatorul cuprins:

“(9) De formarea profesionala continua va beneficia personalul didactic din invatamant si, de asemenea, prin derogare, poate beneficia si personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic. Cursurile vor avea costurile acoperite integral de la bugetul de stat si vor fi organizate de catre universitati, casele corpului didactic, organizatiile sindicale cu structuri acreditate, care au calitatea de fumizori de servicii de formare profesionala acreditate si alti fumizori de formare acreditati."

2. Dupa articolul 245 se introduce un nou articol, art. 2451, cu urmatorul cuprins:

“Art. 2451 - Personaiul didactic de predare din invatamantul de stat beneficiaza anual de doua salarii rninime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesionala si evolutie in cariera, precum si pentru achizitionarea de materiale didactice si auxiliare didactice si curriculare necesare procesului instructiv-educativ."

3. Dupa articolul 2541 se introduce un nou articol, art. 2542, cu urmatorul cuprins:

“Art. 2542 - (1) Cadrele didactice care se titularizeaza in mediul rural beneficiaza, in termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizatie de instalare in cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub conditia de a preda pe post/la catedra in mediul rural cel putin 5 ani scolari efectivi.

(2) Fondurile necesare pentru plata indemnizatiei de instalare se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

(3) Cadrul didactic este obligat sa restituie partial indemnizatia daca, inainte de implinirea termenului de 5 ani prevazut la alin. ( I ), isi schimba locul de munca din mediul rural in mediul urban, in cazul suspendarii contractului individual de munca pe perioada concediului fara plata, precum si in cazul demisiei. Indemnizatia se restituie proportional cu numarul de ani colari in care nu si-a desfasurat activitatea in mediul rural."

4. Dupa articolul 266 se introduce un nou articol, art. 2661, cu urmatorul cuprins:

“Art. 2661 - (1) Personalul din invatamantul preuniversitar beneficiaza de asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice prevazute de legislatia in vigoare, de vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase, precum si de masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale.

(2) Prin derogare de la dispozitiile art. 105 alin. (2) lit. g), fondurile necesare pentru examinarile medicate periodice si pentru vaccinarea gratuita se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

(3) Masurile active de prevenire a imbolnavirilor profesionale se stabilesc prin hotarare de Guvem, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale ai a Ministerului Sanatatii."

5. La articolul 284, dupa alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (31), cu urmatorul cuprins:

“(31) Cadrele didactice cu o vechime efectiva in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale."

6. La articolul 289, se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins:

“(2) Cadrele didactice cu o vechime efectiva in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat."

7. Alineatul (15) al articolului 304 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“(15) Personalul din invatamantul superior beneficiaza de asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice, impuse de lege, precum si de masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale.

Personalul didactic beneficiaza de vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase.”

8. La articolul 304, dupa alineatul (15) se introduc doua noi alineate, alin. (151) si (152), cu urmatorul cuprins:

“(151) - Fondurile necesare pentru examinarile medicale periodice si pentru vaccinarea gratuita se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

(152) Masurile active de prevenire a imbolnavirilor profesionale se stabilesc prin hotarare de Guvem, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale si a Ministerului Sanatatii."

9. Alineatul (17) al articolului 304 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:

“( 17) Personalul din invatamantul superior poate beneficia, in conditiile legii, de drepturile conferite personalului din invatamantul preuniversitar prin art. 245 alin. (9), art. 264 alin. (1), art. 268 alin. (1), art. 274 alin. (1), art. 276, art. 277 si art. 278, pe baza aprobarii senatului universitar.”

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor articolului 75 si ale articolului 76 alineatul (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Completarea Declaratiei Unice 2020: 5 Intrebari cu raspuns de la specialistii ANAF
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ofera consultanta online contribuabililor, intr-o sesiune de asistenta organizata, joi, pe pagina sa de Facebook, pe tema "Modalitatea de completare si depunere a Declaratiei Unice de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2019 si/sau vor realiza in anul 2020 venituri din activitati independente". Sesiune a inceput joi (27 februarie 2020), la ora 9.00, si deja zeci de contribuabili au cerut asistenta in primele doua ore de la...» citeste mai departe aici

 • Indemnizatia pentru carantina - conditii de acordare. Precizarile CNAS
  • Casa Nationala de Asigurari de Sanatate transmite precizari privind indemnizatia pentru carantina si acordarea concediului medical – care au scopul de a preveni inbolnavirile si recuperarea capacitatii de munca. “Asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, conform reglementarilor cuprinse in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, precum...» citeste mai departe aici

 • Reminder ANAF! Ce declaratii trebuie sa depuna contribuabilii pana pe 2 martie
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman, informeaza contribuabilii ca data de 2 martie 2020 este termenul limita de depunere a 4 declaratii fiscale. Documentele pe care trebuie sa le depuna contribuabilii: 1.Formularul 108- "Declaratie privind impozitul pe reprezentanta" Este necesara reprezentanta unei/unor persoane juridice straine, autorizata sa functioneze in Romania, potrivit legii. Baza legala: Legea 227/2015 art.237 alin.(2),...» citeste mai departe aici

 • Cadouri pentru salariati - Obligatiile angajatorului
  • Din ce in ce mai multe societati aleg sa ofere salariatilor lor si alte beneficii afara de tichetele de masa, cum ar fi cadouri in bani sau bunuri pentru ei sau copiii lor, cu diverse ocazii prevazute de codul fiscal (cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun, tichete de vacanta, de ziua de nastere a salariatului etc.) in limita prevazuta de lege. In cazul in care o societate nu are contract colectiv de munca, Regulamentul de ordine interioara si Decizia administratorului emisa cu ocazia...» citeste mai departe aici

 • Calendarul obligatiilor fiscale ANAF - martie 2020
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna martie 2020. Conform agendei, primul termen fiscal din luna martie 2020 este luni – pe data de 2, cand contribuabilii au termen limita de depunere pentru patru declaratii fiscale. Luni, 2 martie Depunerea Declaratiei anuale privind impozitul pe reprezentanta - Formular 108 Categorii de contribuabili Reprezentanta unei/unor persoane juridice straine, autorizata sa functioneze in Romania,...» citeste mai departe aici

 • Tratament fiscal si contabil al sumelor platite colaboratorilor
  • O societate neplatitoare de TVA doreste sa colaboreze cu o persoana fizica in vederea predarii unor cursuri de engleza. Societatea solicita contract de colaborare. 1. Cum se poate efectua plata, avand in vedere ca prestatorul este persoana fizica? 2. Cine are obligatia depunerii declaratiilor privind veniturile din aceasta colaborare si impozitele aferente? 3. Trebuie ca societatea sa retina impozitele sau persoana sa se inregistreze la ANAF? Specialistul nostru va raspunde la aceste...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016