Sunt de acord cu politica de cookie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)

06-Dec-2019
1477

Potrivit unui Propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011, dascalii ar putea beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii. Document pe care vi-l vom prezenta in cele ce urmeaza trebuie sa fie votat de Camera Deputatilor pana de Craciun (pe 25.12.2019). Proiectul prevede doua salarii minime brute pe an pentru dascalii din invatamantul de stat, sume de bani pentru titularizarea in mediul rural, acces la servicii medicale gratuite si bani pentru cei care ies la pensie dupa cel putin trei decenii de invatamant.

Extras din Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic. - Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 245, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu urmatorul cuprins:

“(9) De formarea profesionala continua va beneficia personalul didactic din invatamant si, de asemenea, prin derogare, poate beneficia si personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic. Cursurile vor avea costurile acoperite integral de la bugetul de stat si vor fi organizate de catre universitati, casele corpului didactic, organizatiile sindicale cu structuri acreditate, care au calitatea de fumizori de servicii de formare profesionala acreditate si alti fumizori de formare acreditati."

2. Dupa articolul 245 se introduce un nou articol, art. 2451, cu urmatorul cuprins:

“Art. 2451 - Personaiul didactic de predare din invatamantul de stat beneficiaza anual de doua salarii rninime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesionala si evolutie in cariera, precum si pentru achizitionarea de materiale didactice si auxiliare didactice si curriculare necesare procesului instructiv-educativ."

3. Dupa articolul 2541 se introduce un nou articol, art. 2542, cu urmatorul cuprins:

“Art. 2542 - (1) Cadrele didactice care se titularizeaza in mediul rural beneficiaza, in termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizatie de instalare in cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub conditia de a preda pe post/la catedra in mediul rural cel putin 5 ani scolari efectivi.

(2) Fondurile necesare pentru plata indemnizatiei de instalare se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

(3) Cadrul didactic este obligat sa restituie partial indemnizatia daca, inainte de implinirea termenului de 5 ani prevazut la alin. ( I ), isi schimba locul de munca din mediul rural in mediul urban, in cazul suspendarii contractului individual de munca pe perioada concediului fara plata, precum si in cazul demisiei. Indemnizatia se restituie proportional cu numarul de ani colari in care nu si-a desfasurat activitatea in mediul rural."

4. Dupa articolul 266 se introduce un nou articol, art. 2661, cu urmatorul cuprins:

“Art. 2661 - (1) Personalul din invatamantul preuniversitar beneficiaza de asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice prevazute de legislatia in vigoare, de vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase, precum si de masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale.

(2) Prin derogare de la dispozitiile art. 105 alin. (2) lit. g), fondurile necesare pentru examinarile medicate periodice si pentru vaccinarea gratuita se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

(3) Masurile active de prevenire a imbolnavirilor profesionale se stabilesc prin hotarare de Guvem, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale ai a Ministerului Sanatatii."

5. La articolul 284, dupa alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (31), cu urmatorul cuprins:

“(31) Cadrele didactice cu o vechime efectiva in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale."

6. La articolul 289, se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins:

“(2) Cadrele didactice cu o vechime efectiva in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat."

7. Alineatul (15) al articolului 304 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“(15) Personalul din invatamantul superior beneficiaza de asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice, impuse de lege, precum si de masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale.

Personalul didactic beneficiaza de vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase.”

8. La articolul 304, dupa alineatul (15) se introduc doua noi alineate, alin. (151) si (152), cu urmatorul cuprins:

“(151) - Fondurile necesare pentru examinarile medicale periodice si pentru vaccinarea gratuita se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

(152) Masurile active de prevenire a imbolnavirilor profesionale se stabilesc prin hotarare de Guvem, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale si a Ministerului Sanatatii."

9. Alineatul (17) al articolului 304 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:

“( 17) Personalul din invatamantul superior poate beneficia, in conditiile legii, de drepturile conferite personalului din invatamantul preuniversitar prin art. 245 alin. (9), art. 264 alin. (1), art. 268 alin. (1), art. 274 alin. (1), art. 276, art. 277 si art. 278, pe baza aprobarii senatului universitar.”

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor articolului 75 si ale articolului 76 alineatul (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021

Atentie contabili!

Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Declaratia beneficiarului real va fi amanata pana la 1 octombrie
  • In sedinta de coalitie de ieri s-a decis ca declaratia de beneficiar sa fie amanata pana la 1 octombrie, a scris ministrul economiei, Claudiu Nasui, pe pagina oficiala de Facebook. „Pana atunci vom incerca sa convingem coalitia sa revenim la sistemul din Austria. Adica sistemul care s-a aplicat si anul trecut in Romania, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocratie inutila. Declaratia de beneficiar real este o declaratie de aproximativ 10 foi prin care statul...» citeste mai departe aici

 • Contracte de comodat. Regimul fiscal al cheltuielilor
  • Va rog sa ma ajutati in tratamentul contabil si fiscal al urmatoarei spete: Administratorul societatii detine un contract de comodat pentru un mijloc de transport proriu pe care il foloseste la transportarea marfurilor pentru societatea pe care o detine. Pentru a descarca mai usor sacii cu marfa a facut niste modificari la mijlocul de transport in valoare de aproximativ 15.000lei care au fost facturate pe societate. Cheltuiala respectiva se considera deductibila daca avem contractul de comodat...» citeste mai departe aici

 • Finantele propun anularea unor obligatii accesorii in completarea facilitatilor fiscale adoptate prin OUG 69/2020
  • Ministerul Finantelor a publicat recent un nou Proiect OUG pentru modificarea si completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru anularea unor obligatii accesorii. Conform notei de fundamantare, anularea unor obligatii accesorii in completarea facilitatilor fiscale adoptate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale, cu...» citeste mai departe aici

 • Legea 123/2021, noi modificari privind raportarea angajamentelor transfrontaliere. Contribuabili exonerati de la aceasta obligatie
  • Legea nr. 123/2021 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 476 din 07 mai 2021. Conform actului normativ, in cazul in care exista mai multi intermediari, obligatia de raportare a informatiilor cu privire la aranjamentul transfrontalier care face obiectul raportarii revine tuturor intermediarilor implicati in acelasi aranjament transfrontalier care...» citeste mai departe aici

 • Reminder ANAF! 25 mai -termen limita pentru depunerea a zece declaratii fiscale -
  • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza contribuabilii ca 25 mai 2021 este termenul limita de depunere a urmatoarelor documente: - formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"; CATEGORIILE DE CONTRIBUABILI - lunar - contribuabilii care au urmatoarele obligatii de plata la bugetul de stat: - impozit pe venitul persoanelor fizice: impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice, impozit pe veniturile din dobanzi, impozit...» citeste mai departe aici

 • Interactiunea firmelor si a persoanelor fizice autorizate cu ANAF ar putea sa se faca exclusiv on-line. Ce beneficii au contribuabilii?
  • Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de act normativ prin care propune o serie de masuri necesare pentru protejarea sanatatii cetatenilor, pentru evitarea blocajelor in activitatea organelor fiscale centrale si pentru aplicarea unui tratament unitar debitorilor care au facut obiectul unei inspectii fiscale sau verificarii situatiei fiscale personale, astfel incat acestia sa nu fie dezavantajati fata de ceilalti contribuabili care se afla in situatii similare. "Am publicat acest proiect...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2021 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016