Senat: Proiect de lege pentru modificarea si completarea OG nr. 39/2015 privind cazierul fiscal
Senatul a adoptat luni un proiect de lege care prevede simplificarea procedurii de obtinere a cazierului fiscal in format electronic si eliminarea anumitor informatii inscrise in acest document, in cazul practicienilor aflati in stare de insolventa.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei nr. 39/2015 privind cazierul fiscal urmeaza sa fie trimis catre Camera Deputatilor pentru acordarea votului final, scrie legestart.ro.
Ce reprezinta cazierul fiscal
Cazierul fiscal reprezinta "un mijloc de evidenta si urmarire a respectarii disciplinei fiscale, contabile si financiare de catre contribuabili, in care se tine evidenta persoanelor fizice, juridice si a entitatilor fara personalitate juridica care au savarsit fapte sanctionate de legile fiscale, contabile, vamale si de cele care privesc disciplina financiara", potrivit articolului 1 din Ordonanta nr. 39/2015 privind cazierul fiscal.
Scopul cazierului fiscal este prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, precum si al "eficientizarii de catre organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de catre contribuabili, prin asigurarea accesului la informatii care releva modul de respectare a legislatiei fiscale, contabile, vamale si a disciplinei financiare de catre contribuabili", conform sursei citate.
Practicienii aflati in stare de insolventa
Conform modificarilor propuse de proiectul de lege, in cazierul fiscal al practicienilor aflati in stare de insolventa, nu vor mai fi inscrise informatiile privind inactivitatea fiscala declarata de organul fiscal anterior deschiderii procedurii insolventei in forma simplificata, intrarii in faliment sau pronuntarii/adoptarii unei hotarari de dizolvare a contribuabilului pentru situatiile prevazute la articolul 92, alineatul 1, lit. a)-c) si e)-g) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Sanctiuni
Articolul 5, alineatul 3, din OG nr. 39/2015 va fi modificat, dupa cum urmeaza: organele competente trebuie sa constate "faptele prevazute la articolul 4 si sa aplice sanctiuni ca, in termen de 15 zile de la data ramanerii definitive a actelor care sanctioneaza fapte care, potrivit legii, se inscriu in cazierul fiscal, neatacate in termenele prevazute de lege, sa comunice aceste acte, in copie, organului fiscal competent in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul sanctionat".
Cazierul fiscal in format electronic
Persoanele care doresc eliberarea cazierului fiscal in format electronic nu vor mai fi obligate sa transmita documentele care atesta identitatea si calitatea acestora.
In prezent, potrivit articolului 9, alineatul 4, din OG nr. 39/2015, documentele care atesta identitatea si calitatea de reprezentant sau reprezentant legal se pot transmite la organul fiscal de catre contribuabili prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala. Totusi, in cazul adoptarii propunerii legislative, actele evidentiate mai sus nu vor mai fi necesare.
Puteti consulta aici proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal!
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme