Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele trebuie sa analizeze cifra de afaceri pana pe 31 martie 2025 pentru modificarea vectorului fiscal

18-Mar-2025
2404
Firmele trebuie sa analizeze cifra de afaceri pana pe 31 martie 2025 pentru modificarea vectorului fiscal

Cifra de afaceri este foarte importanta atunci cand vine vorba despre pastrarea sau schimbarea regimului fiscal al unei firme. In acest articol vom vedea cateva exemple de calcul pentru cifra de afaceri in cazul microintreprinderilor legate, pentru a stabili daca se face sau nu trecerea la plata impozitului pe profit de 16%.

Cifra de afaceri intreprinderi legate. Trecere la impozit pe profit 16%

Trecerea de la impozitarea ca microintreprindere la impozitarea profitului se face incepand cu trimestrul in care cifra de afaceri a firmelor legate depaseste 250.000 euro din 2025.

In cazul in care cifra de afaceri este depasita, se va face trecerea la plata impozitului pe profit pe 16%.

Modificare vector fiscal

Exemplele din Codul fiscal au relevanta maxima in contextul analizei trecerii de la impozitarea micro la impozitarea profitului sau invers. Iar societatile trebuie sa definitiveze aceasta analiza pana la termenul de actualizare a vectorului fiscal pentru anul 2025 : 31.03.2025.

Pentru modificarea vectoruuli fiscal se va depune D700 la ANAF. Mai multe detalii, AICI»

Conditii incadrare regim micro in 2025 firme legate

Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.

 Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE 2025: Ghid Practic - Noutati fiscale + Studii de caz. Detalii AICI»

(2) Pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, o persoana juridica romana cu asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, 25% sau mai putin de 25% din valoarea/numarul titlurilor sale de participare sau a/al drepturilor de vot verifica, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) - g) si i) din Codul fiscal, coroborate, dupa caz, cu cele prevazute la alin. (11) al aceluiasi articol.

Pentru asociatii/actionarii persoanei juridice respective, procentul de detinere din valoarea/numarul titlurilor de participare sau a/al drepturilor de vot se calculeaza pe baza detinerilor existente la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.

(3) In aplicarea prevederilor art. 47 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, respectiv a celor prevazute la alin. (11) al aceluiasi articol, detinerea indirecta se refera la situatia in care o persoana detine o cota-parte din capitalul social sau din totalul drepturilor de vot la o persoana juridica, prin intermediul unei alte persoane juridice la care persoana respectiva detine titluri de participare sau drepturi de vot.

Detinerea indirecta se calculeaza prin inmultirea procentelor detinerilor, incepand cu procentul detinerii sale directe la prima persoana juridica romana detinuta si continuand cu procentele de detinere, pe lantul de persoane juridice, pana la cea pentru care se verifica statutul de microintreprindere.

Prevederile art. 47 alin. (11) din Codul fiscal sunt aplicabile daca procentul detinerii indirecte, astfel calculat, este de peste 25% sau daca rezultatul insumarii procentelor de detinere directa si indirecta este de peste 25%.

- Societatea PJ1 detine direct 70% din valoarea/numarul titlurilor sale de participare sau a/al drepturilor de vot la societatea PJ2;

- Societatea PJ1 detine indirect 35% din valoarea/numarul titlurilor sale de participare sau a/al drepturilor de vot la societatea PJ3, respectiv 70% x 50% = 35%;

- Societatea PJ1 are in PJ4 o detinere totala de 41%, formata din detinerea directa, de 20%, si din detinerea indirecta, de 21%, respectiv 70% x 50% x 60% = 21%.

Analizare cifra de afaceri intreprinderi legate

In continuare vom vedea un exemplu de calcul pentru microintreprinderile legate, cu privire la cifra de afaceri.

O persoana fizica, PF, detine, la sfarsitul anului fiscal precedent, 30% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau a/al drepturilor de vot la o persoana juridica romana, PJ, si desfasoara, totodata, activitate prin intermediul unei persoane fizice autorizate, PFA.

 Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE 2025: Ghid Practic - Noutati fiscale + Studii de caz. Detalii AICI»

Persoana juridica verifica conditia referitoare la intreprinderi legate, potrivit prevederilor art. 47 alin. (11) lit. d) din Codul fiscal, avand in vedere urmatoarea situatie, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, astfel:

- PJ a realizat venituri de 1.000.000 lei, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;

- PFA a realizat venituri incasate, inregistrate in registrul-jurnal de incasari si plati, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, de 500.000 lei.

Veniturile realizate de 1.000.000 lei, respectiv de 500.000 lei sunt din categoriile de venituri care constituie baza impozabila potrivit dispozitiilor art. 53 din Codul fiscal.

PJ este intreprindere legata cu PFA, prin intermediul detinerii PF, de peste 25% din capitalul PJ, persoana juridica calculeaza valoarea totala a veniturilor prin insumarea veniturilor celor doua persoane, PJ si PFA.

Avand in vedere ca suma totala a veniturilor este de 1.500.000 lei si nu depaseste echivalentul in lei al plafonului de 500.000 euro, la un curs de schimb de 5 lei/euro, PJ ar putea aplica sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, pentru anul fiscal urmator, daca indeplineste si celelalte conditii pentru aplicarea sistemului de impunere, prevazute la art. 47 din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016