Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Functionarii publici il dau in judecata pe presedintele ANAF

04-Nov-2016
1900

Potrivit unui comunicat oficial emis de Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP), sindicalistii din cadrul Directiilor Regionale ale Finantelor Publice au decis sa dea in judecata angajatorii si pressedintele ANAF deoarece s-a dispus echivalarea pe functii publice similare fara a se tine cont de dispozitiile OUG 43/2016:

"Membrii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) din cadrul Directiilor Regionale ale Finantelor Publice dau in judecata angajatorii si presedintele ANAF, motivat de faptul ca s-a dispus echivalarea pe functii publice similare fara a se tine cont de dispozitiile OUG 43/2016, precum si de interpretarile oficiale date de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, creand astfel un prejudiciu major tuturor angajatilor din structurile teritoriale ale finantelor publice. Subiectivismul in aplicarea legii, intr-o tara membra UE si condusa, dupa cum ne placea sa spunem pana astazi, de tehnocrati, nu este asumat si agreat de finantisti, punandu-se astfel un mare semn de intrebare asupra obiectivitatii administrarii fiscale".

Aceeasi sursa aminteste ca a “a negociat la nivelul Ministerului Muncii echivalarea salariilor pe functii publice similare, motiv pentru care ne vedem obligati sa ne folosim de toate mijloacele sindicale in vederea aplicarii actului normativ aprobat de Guvern".

 

Conform declaratiilor facute de presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, citat de Agerpres, se doreste eliminarea discriminarilor intre functionarii publici care lucreaza in subordinea aceleiasi institutii publice:

"Este vorba despre o eliminare a discriminarilor intre functionarii publici care lucreaza in subordinea aceleiasi institutii publice, aici este vorba de ANAF. Toate institutiile publice din subordinea ANAF trebuie echivalate din punct de vedere salarial. Acest lucru nu este respectat in momentul de fata de conducerea ANAF, drept pentru care colegii mei din teritoriu au hotarat sa faca, pe deoparte, actiuni de protest, iar pe de alta parte sa mearga si pe calea instantelor de judecata pe motiv ca legea nu se aplica in spiritul si litera ei, asa cum de fapt o si interpreteaza printr-o adresa oficiala Ministerul Muncii".

In ce priveste conflictul actual, citat de aceeasi sursa, acesta a declarat:

"Este vorba de o tensiune teritoriala si din partea membrilor mai multor sindicate si de aceea in momentul de fata, vazand si situatia cu declararea ilegala a grevelor din Romania, colegii mei prefera sa faca proteste spontane si nu greve organizate din punct de vedere juridic. S-a scos din interiorul grupului de institutii din subordinea ANAF, atunci cand discutam de echivalarea salariilor pe functii publice similare, s-a scos una din institutiile care avea cu 5% salariile mai mari decat celelalte institutii publice. Pentru a nu da acea crestere salariala de 5%, au preferat sa scoata aceasta institutie din punct de vedere decizional, nici macar din punct de vedere legal, din grupul de institutii care faceau obiectul echivalarii si acesta este motivul pentru care Ordonanta 43 nu se aplica in totalitate".

Potrivit acestuia, presedintele ANAF ar fi precizat ca “este vorba de o interpretare a unei agentii, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, care nu are competenta in interpretarea actului normativ privind aplicarea Legii salarizarii".

"Din punctul asta de vedere, si nearatandu-ne aceasta adresa, noi am considerat ca sunt informatii eronate, drept care am informat colegii mei din teritoriu si ei asta au decis", a precizat Sebastian Oprescu.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016