Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Furnizare energie catre Enel. Obligatii fiscale

18-Oct-2010
6407
de Adrian Benta, valabil la 17-Oct-2010

Intrebare:

O firma si-a creat o microhidrocentrala pentru producerea de energie electrica si a incheiat un contract de furnizare energie catre ENEL. Va rog sa-mi spuneti daca:
1. aceasta operatiune se incadreaza la art. 206.60 lit. m din Cod fiscal la scutire de accize?
2. ce obligatii declarative exista vizavi de acesta operatiune catre fisc?

Raspuns:


Consideram ca aplicabile situatiei descrise de intrebare sunt prevederile din normele metodologice ale art. 206^60 alin.(1) lit. m) din Codul fiscal, regasite la pct. 113.9 alin.(1) si alin.(2) din HG 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, redate in continuare:

?113.9. (1) in situatia prevazuta la art. 20660alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, scutirea de la plata accizelor se acorda cu conditia ca operatorii economici producatori de energie electrica sa notifice acest fapt la autoritatea vamala teritoriala, iar energia electrica astfel realizata sa fie furnizata direct unui consumator final. Notificarea va cuprinde informatii detaliate privind activitatea desfasurata de operatorul economic si va fi insotita de copia documentelor care atesta autorizarea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. Dupa inregistrarea notificarii, o copie a acestei notificari cu numarul de inregistrare va fi pastrata de operatorul economic.
(2) in intelesul prezentelor norme metodologice, surse regenerabile de energie sunt: eoliana, solara, geotermala, a valurilor, a mareelor, energia hidro-, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogaz.?

Conform analizei textului normativ rezulta ca microcentralele ce utilizeaza caderile de apa de pe cursul raurilor nu sunt considerate ca utilizatori de resurse regenerabile astfel ca energia electrica nu este scutita de accize.

Potrivit norme art. 206^19 din Codul fiscal trebuie sa va inregistrati ?in calitate de operatori economici cu produse accizabile la autoritatea fiscala centrala? dupa ce detineti autorizatia de producere a energiei electrice eliberata de ANRDE (fosta ANRE).

Din punct de vedere declarativ, aveti obligatia depunerii declaratiei 100 la bugetul de stat lunar pana pe data de 25 a lunii urmatoare facturarii energiei electrice catre clientul dvs. Precizam ca acciza devine exigibila la data facturarii.

Pana pe data de 30 aprilie a anului urmator aveti obligatia depunerii Decontului annual de acciza cunoscut ca Declaratia 120 conform art. 219 din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016