Inregistrarea deprecierii din raportul de reevaluare
Reevaluarea imobilizarilor corporale ale entitatilor constituie o politica contabila a entitatii in ceea ce priveste evaluarea imobilizarilor si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale. Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
Rezultatele reevaluarii sunt reflectate in situatiile financiare anuale aferente exercitiului pentru care se face reevaluarea. Prin urmare, scopul reevaluarii este acela ca imobilizarile sa fie prezentate in situatiile financiare anuale la valoarea reevaluata, in locul costului istoric.
Reevaluarile, deprecierile rezultate din compararea valorii de inventar cu valoarea contabila se inregistreaza astfel incat sa reflecte situatia la finele exercitiului financiar si valoarea imobilizarii din situatiile financiare sa fie valoarea determinata in urma reevaluarii sau inventarierii.
Avand in vedere ca se efectueaza evaluarea imobilizarii in luna septembrie, in scopul vanzarii acestuia, deci nu pentru a prezenta imobilizarea la valoarea justa in situatiile financiare anuale, operatia nu constituie o reevaluare in sensul dat de reglementarile contabile, ci o evaluare a bunului in vederea stabilirii pretului de vanzare al acestuia.
O societate a achizitionat un teren inregistrat in contabilitate la valoarea de 20.000 lei. In luna septembrie, AGA hotaraste sa se reevalueze acest teren pentru a se afla actuala valoare de piata si sa se puna in vanzare. in urma reevaluarii a rezultat o scadere de pret a terenului, adica 12.000 lei, s-a scos la vanzare si de fapt s-a vandut doar cu 6.800 lei.
Este corect sa se inregistreze in luna septembrie deprecierea rezultata din raportul de reevaluare sau inregistrarile se fac direct la vanzarea terenului si scaderea lui din evidenta cu suma incasata si diferenta nedeductibila?
461 = 7583 6.800
"Debitori diversi" "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"
- inregistrarea in contabilitate a vanzarii terenul ui:
6583 = 211 20.000
"Cheltuieli privind activele "Terenuri"
cedate si alte operatii de capital"
- Descarcarea de gestiune a terenului vandut la val oarea inregistrata in contabilitate:
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, in conformitate cu prevederile art. 21 din Legea
nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate
cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor
mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora. Valoarea fiscala reprezinta pentru
mijloace fixe amortizabile si terenuri - costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz.
In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. Din operatiunea de cedare a terenului, veniturile care rezulta (inregistrate in contul 7583) sunt venituri impozabile, iar cheltuielile ocazionate de scoaterea din functiune a mijlocului fix (inregistrate in contul 6583) sunt
cheltuieli deductibile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea si reparatia autovehiculelor, inclusiv politele de asigurare, cad in sarcina societatii comerciale. Avand in vedere ca politele de asigurare (RCA, Casco) sunt eliberate pe numele proprietarului, aceste pot fi considerate, pentru societatea comerciala, cheltuieli...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu care are contractul de mandat la SRL) a luat urmatoarele concedii medicale: 13-15.02.2023; 27-30.06.2023; 18-18.08.2023 si 23.10.2023. Aceste concedii medicale nu le-a prezentat la firma unde are contractul de mandat, am aflat de ele doar acum. Ce solutie este cel mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << E-factura in cazul facturarii catre asociatii de proprietari
Intrebare: O SRL microintreprindere neplatitoare de tva factureaza doar catre asociatii de proprietari (care au cod fiscal), dar si catre asociatii de locatari (care nu au cod fiscal) prestari servicii pe baza de abonament. Va rugam sa ne spuneti daca: 1. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de proprietari (care au cod in sistemul RO e-Factura 2. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de locatari (care nu au cod fiscal) in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de avocatura. Inregistrare in scopuri de TVA. Vanzare imobil
Intrebare: O PFA avocat functioneaza ca si cabinet de avocatura. A achizitionat in 2002 de la o persoana fizica un apartament. La achizitie nu s-a dedus tva. Apartamentul a fost inregistrat pe cabinet, fiind folosit ca si sediu. Lunar s-a inregistrat amortizare. Acum se vinde apartamentul catre persoana fizica titularul PFA-ului. Factura s-a intocmit fara tva si fiind persoana afiliata pretul de vanzare a fost pretul pietei stabilit de catre un expert prin raport de expertiza. Acest venit din vanzarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal venituri din actiuni ocazionale in cazul unei ONG
Intrebare: O ONG fara scop patrimonial are ca obiect intrajutorare umana prin sprijinirea finantarii de servicii medicale acordate persoanelor care au nevoie de asistenta sociala. ONG poate desfasura si activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu in legatura cu scopul principal? In acest scop veniturile principale obtinute sunt din sponsorizari, donatii si redirectionari din impozitul de 3.5 (D230). Pe langa aceste venituri, ONG organizeaza ocazional si diferite evenimente caritabile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Arhivare
Intrebare: Anul acesta in ianuarie a fost modificata Legea 36 privind pastrarea documentelor financiar contabile. Aceasta se aplica incepand cu documentele anului 2023 sau se aplica si pentru documentele anilor precedenti, de exemplu ultimul an pe care am fi obligati sa il pastram este 2018?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –