Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea deprecierii din raportul de reevaluare

27-Mar-2012
3384
Reevaluarea imobilizarilor corporale ale entitatilor constituie o politica contabila a entitatii in ceea ce priveste evaluarea imobilizarilor si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale. Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

Rezultatele reevaluarii sunt reflectate in situatiile financiare anuale aferente exercitiului pentru care se face reevaluarea. Prin urmare, scopul reevaluarii este acela ca imobilizarile sa fie prezentate in situatiile financiare anuale la valoarea reevaluata, in locul costului istoric.

Reevaluarile, deprecierile rezultate din compararea valorii de inventar cu valoarea contabila se inregistreaza astfel incat sa reflecte situatia la finele exercitiului financiar si valoarea imobilizarii din situatiile financiare sa fie valoarea determinata in urma reevaluarii sau inventarierii.

Avand in vedere ca se efectueaza evaluarea imobilizarii in luna septembrie, in scopul vanzarii acestuia, deci nu pentru a prezenta imobilizarea la valoarea justa in situatiile financiare anuale, operatia nu constituie o reevaluare in sensul dat de reglementarile contabile, ci o evaluare a bunului in vederea stabilirii pretului de vanzare al acestuia.

O societate a achizitionat un teren inregistrat in contabilitate la valoarea de 20.000 lei. In luna septembrie, AGA hotaraste sa se reevalueze acest teren pentru a se afla actuala valoare de piata si sa se puna in vanzare. in urma reevaluarii a rezultat o scadere de pret a terenului, adica 12.000 lei, s-a scos la vanzare si de fapt s-a vandut doar cu 6.800 lei.

Este corect sa se inregistreze in luna septembrie deprecierea rezultata din raportul de reevaluare sau inregistrarile se fac direct la vanzarea terenului si scaderea lui din evidenta cu suma incasata si diferenta nedeductibila?

461 = 7583 6.800
"Debitori diversi" "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"

- inregistrarea in contabilitate a vanzarii terenul ui:
6583 = 211 20.000
"Cheltuieli privind activele "Terenuri"
cedate si alte operatii de capital"

- Descarcarea de gestiune a terenului vandut la val oarea inregistrata in contabilitate:

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, in conformitate cu prevederile art. 21 din Legea
nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora. Valoarea fiscala reprezinta pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri - costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz.

In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. Din operatiunea de cedare a terenului, veniturile care rezulta (inregistrate in contul 7583) sunt venituri impozabile, iar cheltuielile ocazionate de scoaterea din functiune a mijlocului fix (inregistrate in contul 6583) sunt cheltuieli deductibile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Inregistrarea deprecierii din raportul de reevaluare":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016