Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Ordinul nr. 1.240/2021 privind unele prevederi aplicabile persoanelor care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 999 din 20 octombrie 2021.
Conform documentului, persoanele juridic fara scop patrimonial care, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa instiinteze unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor despre exercitiul financiar ales cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales.
Persoanele nou-infiintate depun instiintarea respectiva in termen de 30 de zile calendaristice de la data infiintarii.
Entitatile intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
La intocmirea de catre entitatile a situatiilor financiare anuale sunt avute in vedere prevederile Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.103/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, in conditiile prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. Raportarile contabile anuale se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor in termen de 150 de zile de la incheierea anului calendaristic.
Prevederile prezentului articol se aplica incepand cu raportarile contabile anuale incheiate la data de 31 decembrie 2021.
De asemenea, Ordinul ministrului finantelor publice nr. 4.160/2015 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 21 din 12 ianuarie 2016, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
In cazul in care, in conditiile prevazute la art. 27 alin. (7) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, entitatea isi modifica data aleasa pentru intocmirea de situatii financiare anuale astfel incât exercitiul financiar de raportare redevine anul calendaristic, soldurile bilantiere raportate incepând cu urmatorul exercitiu financiar incheiat se refera la data de 1 ianuarie, respectiv 31 decembrie, iar rulajele conturilor de venituri si cheltuieli corespund exercitiului financiar curent, respectiv exercitiului financiar precedent celui de raportare.
De exemplu, in cazul unei entitati care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care revine la anul calendaristic incepand cu data de 1 ianuarie 2021, pentru comparabilitatea informatiilor, acestea se raporteaza astfel:
- bilantul care este parte componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 decembrie 2021 cuprinde solduri la urmatoarele date: 1 ianuarie 2021 si 31 decembrie 2021;
- contul de profit si pierdere care este parte componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 decembrie 2021 cuprinde doua coloane cu rulaje corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 si 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021."
In cazul in care, in conditiile prevazute la art. 27 alin. (7) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, entitatea isi modifica data aleasa pentru intocmirea de situatii financiare anuale astfel incât exercitiul financiar de raportare redevine anul calendaristic, soldurile bilantiere raportate incepând cu urmatorul exercitiu financiar incheiat se refera la data de 1 ianuarie, respectiv 31 decembrie, iar rulajele conturilor de venituri si cheltuieli corespund exercitiului financiar curent, respectiv exercitiului financiar precedent celui de raportare.
Modalitatea de raportare prevazuta mai sus se aplica ori de câte ori entitatea revine la anul calendaristic si se prezinta in notele explicative care insotesc respectivele situatii financiare anuale.
Prevederile prezentului articol se aplica, de asemenea, persoanelor juridice fara scop patrimonial care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, respectiv revin la anul calendaristic.
Entitatile care aplica reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care revin la anul calendaristic nu au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale intocmite pentru exercitiul financiar in care revin la anul calendaristic, chiar daca aceasta obligatie a existat pentru ultimele situatii financiare anuale intocmite pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. Din al doilea an calendaristic de raportare se aplica prevederile sectiunii 10.1 «Cerinte generale privind auditul» din reglementarile contabile."
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Obligatiile operatorilor economici cu privire la intocmirea raportarilor anualeREMINDER ANAF! 30 septembrie, data limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2020Ordinul 3100/2024. Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024Situatiile financiare pentru anul 2022 pot fi depuse pana pe 31 mai 2023. Ce amenzi risca firmele in caz contrarRaportari semestriale. Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2024 se completeaza in leiUltimele articole
RAPORTARI CONTABILE la 30 iunie 2024. Ce formulare importante trebuie sa depunetiDoua termene limita importante pentru contribuabili in august 2024, privind activitatea contabilaRAPORTARI CONTABILE la 30 iunie. Situatiile semestriale se depun si in cazul exercitiului financiar modificat?RAPORTARI CONTABILE la 30 iunie 2024. Amenzile pentru nedepunere ajung pana la 5.000 leiSituatii semestriale. Cine are dreptul sa semneze raportarile contabile la 30 iunie 2024Articole similare
NOU! Raportarile contabile semestriale ar putea fi depuse doar de persoanele juridice care au cifra de afaceri mai mare de un milion de euroAprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 si modificarea unor prevederi contabile. NOUTATI!Este oficial! Finantele completeaza mai multe reglementari contabile introduse prin Ordinul 2048/2022Depunerea declaratiei 100 pentru ultimul trimestru al unui an fiscal modificat. Cum procedam?Impozit pe cladiri. La ce data se face reevaluarea pentru a evita plata cotei majorate?Ultimele articole
Situatii financiare anuale: Au fost MODIFICATE criteriile de marime ale firmelor, prin Ordinul 4164/2024Raportari contabile la 30 iunie. Situatiile semestriale se depun si in cazul exercitiului financiar modificat?Ordinul 3100/2024. Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024Indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit pentru anul 2024Ordinul 2079/2023. Au fost modificate formularele de inregistrare fiscala 010, 016, 013, 015, 700Sfaturi de la experti
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitate transmitere factura prin RO e-Factura
Intrebare: Va rog sa-mi comunicati daca incepand cu anul 2024 facturile pentru livrarile intracomunitare de bunuri si prestarile intracomunitare de servicii se transmit in E-FACTURA.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA