Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mai putini bani europeni pentru companiile romanesti

12-Iun-2013
1931
Companiile din Romania au disponibile de la UE, pentru 2013, fonduri in valoare de 500 de miliopane de euro, sub 10% din cele 8 miliarde de euro care sunt destinate firmelor pe intreg programul 2007-2013, a declarat Marius Radu, coordonator fonduri europene la UniCredit Tiriac Bank.

“Fondurile UE disponibile in 2013 pentru companiile din Romania se ridica la circa 500 milioane de euro, mai putin de 10 % din cele peste 8 miliarde de euro dedicate firmelor pentru perioada 2007-2013 (estimare UniCredit Tiriac Bank -n.r). De mentionat ca acestora li se adauga peste 700 de milioane de euro prevazuti pentru finantarea proiectelor de investitii in baza schemelor de ajutor de stat administrate de Ministerul Finantelor Publice (HG nr.1680/2008, HG nr.797/2012, Hotararea 274/2013)”, a explicat Marius Radu, citat de Agerpres.

Acesta a aratat ca foarte multe companii au dificultati in accesarea banilor europeni. Problemele in implementarea proiectelor sunt multiple, printre acestea fiind si limitarea valorii facilitatilor de creditare care se pot obtine aducand in garantie activele achizitionate in proiect.

Supradimensionarea proiectelor / incapacitatea anumitor beneficiari de a asigura sursele financiare necesare implementarii proiectelor a devenit una dintre cele mai grave problem pe care romanii le au. Din dorinta de a atrage cat mai multi ani se vad pusi in fata neacoperirii cheltuielilor.

“Pe parcursul derularii proiectelor, beneficiarii nu sunt intotdeauna notificati asupra sumei acceptate la plata in urma verificarii cererii de rambursare. Pentru a putea previziona corect fluxurile de numerar, ar fi utila emiterea de catre autoritatea de management /organismul de implementare a unei notificari catre beneficiari cu privire la suma acceptata la plata pentru fiecare cerere de rambursare. Notificarea poate fi inlocuita cu un sistem online de vizualizare in timp real a stadiului verificarii fiecarei cereri de rambursare', a explicat Marius Radu.

Acesta a spus ca, de departe, cea mai mare problema ramane intarzierea in decontarea sumelor nerambursabile. Intarzierile s-au diminuat, totusi, in ultima perioada.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016