Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

865 de milioane de euro pentru firmele mici si mijlocii din Romania

24-Iun-2015
2049

Prin intermediul noului Program Operational Regional (POR) 2014-2020 al Romaniei, aprobat, marti, la Bruxelles, de Comisia Europeana, firmele mici si mijlocii pot accesa 865 de milioane de euro reprezentand fonduri europene.

Noul Program regional pune la dispozitia Romaniei 6,7 miliarde de euro, circa 5 miliarde euro mergand catre consiliile judetene, biserici, universitati, servicii publice etc.

Alocarile pentru IMM-uri in noul POR depasesc 1 miliard de euro in perioada de programare 2014-2020, informeaza Startupcafe.ro.

"Circa 206 milioane euro vor fi alocati pentru centrele de transfer tehnologic, o noutate fata de programul anterior, iar 877 milioane euro - pentru a sprijini IMM sa devina mai competitive", a declarat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), potrivit aceleiasi surse.

Finantarea prin POR 2014-2020 a mai mult de 5.000 de firme mici si mijlocii va duce la o crestere de aproape 50% a productivitatii muncii in regiunile mai putin dezvoltate.

Sarcina autoritatilor romane este de a transmite ghidurile solicitantilor si de a demara apelurile oficiale prin care sa ceara firmelor mici si mijlocii din Romania sa trimita la organismele intermediare aferente propunerile de proiecte care sa fie finantate din bani europeni, atrage atentia Startupcafe.ro.

Potrivit comunicatului oficial, noile fonduri europene sunt distribuite pe 11 axe prioritare, din care doua sunt destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).

Axa 2 atrage sumele pentru imbunatatirea competivitatii IMM-urilor, iar firmele mici si mijlocii din Romania vor avea la dispozitie 700 de milioane de euro in erioada de programare 2014-2020.

Obiectvele pentru aceasta axa constau in consolidarea pozitiei pe piata a IMM-urilor in domeniile de competitivitate ale Romaniei si cresterea productivitatii muncii in IMM-urile din acele sectoare.

Potrivit sursei amintite, acestea sunt cele zece sectoare finantate prin Axa 2: Turism si ecoturism, Textile si pielarie, Lemn si mobila, Industrii creative, Industria auto si componente, Tehnologia informatiilor si comunicatiilor, Procesarea alimentelor si a bauturilor, Sanatate si produse farmaceutice, Energie si management de mediu, precum si Bioeconomie (agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologii.

Redam mai jos activitatile care vor fi finantate prin cele 700 milioane in cadrul Axei 2:

- Constructia/ modernizarea si extinderea spatiului de productie/ servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale. Aici, microintreprindeirle poit primi bani pentru investitiile in active corporale, cum ar fi achizitionarea de terenuri si spatii, constructii noi necesare desfasurarii activitatilor specifice, dotarea cu echipamente, etc., precum si cele in active necorporale de tipul brevete, licente, etc. si alte drepturi si active similare.

 

- Crearea/ modernizare/ extinderea incubatoarelor/ acceleratoarelor de afaceri, inclusiv dezvoltarea serviciilor aferente.

- Constructia/ modernizarea si extinderea spatiului de productie/ servicii IMM, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale.

- Promovarea produselor si serviciilor, realizarea de site-uri pentru prezentarea activitatii si a produselor sau serviciilor promovate, inclusiv instrumente de vanzare on-line.

- Activitati specifice procesului de internationalizare (participarea la targuri si expozitii internationale, investitii in adaptarea proceselor tehnologice de productie la sistemele de certificare si standardizare specifice pietelor de export etc).

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabila

    • In urma inventarierii soldului de casa s-a constatat o lipsa la inventar. Banii au fost sustrasi de catre o persoana care nu este salariat al firmei, dar pe care am identificat-o. Care este monografia contabila pentru suma lipsa? Va rog si in situatia in care se va recupera sau nu aceasta suma... Multumesc! Monografie lipsa numerar in casierie - raspunsul specialistului: Constatarea lipsei de numerar din casierie este responsabilitatea casierului, sau a administratorului, daca nu este o persoana...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistem

    • Cum se poate corecta daca au fost emise doua facturi si au fost ridicate pe SPV cu acelasi numar, la date diferite si valori diferite? Corectarea facturilor transmise in sistemul national RO e-Factura – raspunsul specialistului: Corectarea facturilor, ca de altfel intreg sistemul care are in centru factura, se realizeaza in baza prevederilor Titlului VII din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum rezulta din prevederile art. 17 din OUG 120/2021 privind implementarea...» citeste mai departe aici

  • Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, vineri 20 septembrie 2024, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: - Formularul 010 ”Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”; - Formularul 016...» citeste mai departe aici

  • Brosura ANAF privind Decontul precompletat RO e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, brosura privind Decontul precompletat RO e-TVA. Decontul precompletat RO e-TVA Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO e-TVA. De cand se implementeaza decontul precompletat e-TVA Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile...» citeste mai departe aici

  • Finantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare

    • Ministerul Finantelor propune o masura de sprijin pentru mediul de afaceri, menita sa incurajeze inovarea si progresul tehnologic, prin extinderea numarului contribuabililor care beneficiaza de deduceri fiscale pentru investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare. Concret, se propune reglementarea scaderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata...» citeste mai departe aici

  • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda

    • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Recent, ministrul Marcel Bolos a semnat un acord pentru sprijinirea investitiilor in sectorul productiv. Vor fi acordate fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda? Ministrul Marcel-Ioan Bolos si E.S. Ambasadorul Elvetiei in Romania dl. Massimo Baggi au semnat recent acordul pentru Programul „Consolidarea IMM-urilor prin acces imbunatatit la finantare”, parte a Programului de cooperare...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016