Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Revine impozitul forfetar? Firmele mici ar putea avea de suferit

08-Ian-2013
3783
Noul Guvern ar putea trece la aplicarea impozitului forfetar in domeniul serviciilor, asa cum se vehiculeaza in prezent ca urmare a unor discutii pe care Victor Ponta le-a avut cu ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini.

Astfel, premierul a declarat vineri seara la Antena 3 ca au avut loc discutii cu privire la introducerea impozitului forfetar:

"Am discutat astazi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru ca acum practic nu incasam nimic. Cred ca si pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai multi dintre ei, ideea de a plati un impozit forfetar, sa stie ca au scapat si cu asta-basta... ".

Daca privim in trecut, stim deja ca in 2009-2010 impozitul forfetar a influentat in mod negativ activitatea firmelor mici, ducand la desfiintarea directa a pana la 100.000 de firme si la concedierea a peste 200.000 de salariati.

Ministrul delegat Maria Grapini sustine ca impozitul forfetar nu va semana cu cel introdus de Pogea, insa consultantii fiscali sunt de parere ca o astfel de revenire nu este o idee buna.


Alexander Milcev, partener in cadrul Ernst&Young, a explicat pentru Wall-Street.ro, a explicat de ce impozitul forfetar nu este neaparat o masura care sa combata evaziunea fiscala:

"Mai curand e un sistem unde statul colecteaza totusi o suma de bani fara sa-si ma bata capul cu controale, verificari ale documentatiei fiscale, etc., chiar daca acea documentatie nu e corespunzatoare sau chiar uneori nu exista. Adica, e o metoda de a strange fonduri la buget bazata mai mult pe situatia faptica (mult-discutatele scaune din restaurant) si cu mai putin accent pe raportari financiare si fiscale ale agentilor economici din sectoarele vizate".

In plus, acesta considera ca un astfel de sistem ar trebui legat de impozitul pe profit, astfel ca echivalarea sumelor platite la impozitul forfetar sa fie facuta tinand cont de platile anticipate pentru impozitul pe profit:

"Daca tot se intentioneaza sa se introduca un sistem de acest fel, ca el sa fie corect, impozitarea forfetara trebuie sa fie legata de impozitul pe profit. Anume, sumele de bani platite in contul impozitului forfetar sa fie echivalate cu platile anticipate pentru impozitul pe profit. Cu alte cuvinte, daca un agent economic este foarte profitabil si plateste un impozit pe profit, acest impozit pe profit poate fi diminuat cu platile efectuate pentru impozitul forfetar - astfel se evita dubla impozitare si comerciantul nu este descurajat de impozitul forfetar".

Maria Grapini, ministrul Turismului si IMM-urilor, a declarat pentru HotNews.ro ca acest sistem de impozitare va fi diferit de cel care a dus la desfiintarea unui numar semnificativ de firme dupa introducerea sa in perioada 2009-2010:

"Impozitul forfetar va fi cu totul diferit de ceea ce era pe vremea domnului Pogea. Se va aplica in anumite sectoare de activitate, iar discutiile cu mediul de afaceri au inceput deja. Vineri va vom putea oferi mai multe amanunte".

Parerile dinspre mediul de afaceri, cum am vazut deja, nu sunt dintre cele mai entuziaste, o alta opinie in aceasta directie fiind cea a lui Cristian Parvan, reprezentant al Asociatiei Oamenilor din Romania care, citat de HotNews.ro, a declarat:

"A existat o intalnire informala cu doamna ministru, in care i-am cerut sa nu aplice niciun impozit forfetar pana nu vor exista criterii convenite in comun de patronate si autoritati".



Sursa: Wall-Street.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 394. Bonurile fiscale SUB 100 euro vor fi trecute in D394?

    • Declaratia 394 reprezinta un document important pentru raportarea detaliata a tranzactiilor interne intre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Desi aceasta declaratie este destinata in principal pentru facturi si livrari de bunuri de valoare mai mare, multi contribuabili se intreaba cum trebuie tratate bonurile fiscale cu valoarea sub 100 euro. In acest articol vom vedea cadrul legal care stabileste obligatiile de raportare a bonurilor fiscale si daca acestea trebuie incluse in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016