Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
In analiza urmatoare, facem referire la obligatiile de plata si declarative pe care le are un PFA in contextul in care se incheie un contract de prestari servicii cu o societate. De asemenea, vom face referire si la unele obligatii pe care le are societatea intr-o astfel de situatie.
1. Societatea doreste sa incheie un contract de prestari servicii cu un PFA. Valoarea contractului este de 6.000 lei lunar. Societatea isi inregistreaza lunar factura in contabilitate si o plateste. Ce trebuie sa plateasca PFA-ul la buget pentru acest contract in conditiile in care persoana fizica care are PFA-ul beneficiaza de o pensie de la stat si venitul suplimentar nu se ia in calcul la recalcularea pensiei?
2. Societatea doreste sa incheie un contract de prestari servicii cu un PFA. Valoarea contractului este de 6.000 lei lunar. Societatea isi inregistreaza lunar factura in contabilitate si o plateste. Persoana fizica care are PFA-ul nu are contract de munca in alta parte. Ce sume se platesc la buget pe PFA pentru cei 6.000 lei si ce obligatii declarative are PFA-ul?
Mentionam ca, in ambele cazuri, PFA are obligatia platii:
- impozitului pe venit in cota de 16%;
- contributiei de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, indiferent daca in acelasi timp obtine venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii, etc,( art. 296 indice 23 alin. (3) din Codul fiscal).
In primul caz, PFA NU datoreaza CAS, in conformitate cu prevederile art.296 indice 24 alin.(4) din Codul fiscal , potrivit carora" persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme NU datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1)".
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Baza calcul impozit pe venit:
Pentru stabilirea platilor anticipate, organul fiscal va lua ca baza de calcul venitul anual estimat, in toate situatiile in care a fost depusa o declaratie privind venitul estimat/norma de venit pentru anul curent, sau venitul net din declaratia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, dupa caz.
Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, iar pentru determinarea platilor se utilizeaza cota de impozit de 16%.
Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizarii de venituri, potrivit prevederilor art.48 din Codul fiscal. Asupra venitului net astfel determinat se va aplica cota de impozit de 16%.
Baza calcul CASS:
-este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia in cota de 5.5%.
Baza calcul CAS:
- este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, NU datoreaza contributie de asigurari sociale. Cota este 26.3% , rezultand o suma de plata de 222 lei lunar ( 2.415 lei *35%*26.3%).
Declaratii :
Impozit venit:
In primul an de activitate, persoana fizica depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la inregistrare urmand ca, in baza acesteia, organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate.
Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie).
Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitatea in partida simpla. Persoana fizica are obligatia de a depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de impunere, declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200). Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care stabileste o suma de plata, daca impozitul anual este mai mare decat cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa. Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.
CAS:
Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (cod 600) prevazuta de OPANAF/OPCNPP 874/221/2012 se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale;
In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.
Declaratia se completeaza pentru fiecare luna cu venitul baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, respectiv cu venitul declarat de fiecare asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig, dupa cum se prevede la art. 296 indice 22 alin. (1) Cod fiscal.
CASS:
Contributia va fi stabilita de catre organul fiscal care va emite decizie de impunere , pe baza declaratiei de venit estimate ( formular 220) /norma de venit sau a declaratiei privind venitul realizat( formular 200) , dupa caz.
PFA , va efectua plati anticipate privind contributia la sanatate in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal - Formular 620 - Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate", cod 14.13.02.15.
In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari se evidentiaza lunar, iar plata acestei contributii se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Declararea de la 1 iulie 2012 a venitului asigurat la sistemul public de pensiiCare sunt judetele cu cele mai multe firme si PFA deschise in 2018?Informatia inseamna putere: afla tot ce trebuie sa stii despre cum sa incepi propria afacereSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate: Modificarile de ultima ora intervenite in Codul fiscal si Legea Contabilitatii in 2015!Impozitul HORECA va fi eliminat din 2023. Firmele au la dispozitie doua optiuni de plata: impozit micro sau impozit pe profitUltimele articole
Codul de identificare fiscala (CIF): Ce este si unde il gasestiDeclaratia 112 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareE-Factura. Cum trebuia procedat de la 1 ianuarie 2024Trecere de la impozit pe profit la impozit micro in 2025. ConditiiProiect: Entitatile de tip PFA/II/IF ar putea fi obligate sa aiba POS sau alt mijloc de plata fara numerarArticole similare
Analiza zilei: Cine poate solicita recalcularea platilor anticipate si care este procedura?Cheltuieli de protocol. Consecintele depasirii plafonului de deductibilitateCe mai citim? Circulara Contabilului Roman, evident!Analiza zilei: Taxa de mediu pentru uleiurile pe baza minerala, semisinteticeDividende interimare. Monografii si studii de caz utileUltimele articole
Finantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltareLipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabilaMecanism optional pentru firmele care au depus bilantul la 30 mai 2024 si vor sa revina la regimul microIMPOZITul minim pe cifra de afaceri. Exemplu de calculOUG 107/2024. Pana pe 25 noiembrie 2024 trebuie depusa cererea pentru a beneficia de masuriArticole similare
PFA-urile ar putea fi mai avantajate in 2018CIM cu timp partial/ program intreg in domeniul constructiilor. Aplicarea facilitatilorCheltuieli deductibile PFA. Exemple si studii de caz practiceDocumentar fiscal: Informatii actualizate privind numarul de evidenta a platiiActe necesare pentru Indemnizatie crestere copil - PFAUltimele articole
Codul de identificare fiscala (CIF): Ce este si unde il gasestiDiferente fiscale pentru argint si aur de investitiiAvantajele contractului de mandat pentru firme si microintreprinderiCalendar ANAF: 9 declaratii importante au scadenta in 25 septembrie 2024Legea 126/2024: Noutati aduse asupra Legii 241/2005 privind evaziunea fiscalaArticole similare
Monografia contabila pentru facturi primite cu intarziere. Implicatii fiscaleEste OFICIAL! A fost aprobat Programul national de digitalizare a microintreprinderilor si IMM-urilor. Firmele au la dispozitie peste 20 de activitati eligibileCrestere economica semnificativa: 3,7%; PIB-ul sau 710,267 miliarde de leiANAF modifica Codul Fiscal pentru a preveni evaziunea fiscala din domeniul comertului onlineTratament analiza de risc la securitatea fizica. Ce aspecte se aplica in 2016?Ultimele articole
Brosura ANAF privind Decontul precompletat RO e-TVARO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistemOUG 107/2024. Pana pe 25 noiembrie 2024 trebuie depusa cererea pentru a beneficia de masuriCalendar ANAF: 9 declaratii importante au scadenta in 25 septembrie 2024D216 in 2024: Cine are obligatia depunerii si pana cand poate fi transmisaArticole similare
Noi locuri de munca au intrat in categoria de conditii speciale. Aveti dreptul la RECALCULAREA PENSIEI (OUG 108/2020)Sfaturi de la experti
Inregistrare prejudiciu agent vanzari stabilit de catre instanta
Intrebare: Suntem o firma de productie care detine o retea de distributie cu livrari catre persoane juridice, unde vindem in baza de factura si chitanta la livrare. Agentii nostri emit facturi si chitante catre clienti de pe dispozitive...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tratament fiscal TVA servicii de editare articole catre o persoana fizica din UE
Intrebare: O societate inregistrata in regim normal de tva intentioneaza sa presteze servicii de editare articole pentru beneficiar persoana fizica non-UE. Va factura cu tva aceste servicii? Implica alte declaratii in afara D300 si D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabila
Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare
RO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistem
Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA