Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine trebuie sa depuna declaratie estimativa?

20-Oct-2011
5451
Declaratia estimativa trebuie depusa de mai multe categorii de contribuabili in cazul in care acestia indeplinesc anumite conditii care se refera la activitatea desfasurata, precum si la veniturile aferente.

Astfel, au obligatia depunerii declaratiilor privind venitul estimat:
- contribuabililii care determina venitul net in sistem real si desfasoara activitatea in mod individual;
- contribuabililii care determina venitul net in sistem real si desfasoara activitatea intr-o forma de asociere care nu da nastere unei persoane juridice;
- contribuabililor pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit.

Scopul principal al declaratiilor estimative este stabilirea de catre administratia fiscala a platilor anticipate de impozit in contul impozitului anual datorat ce se va stabili numai dupa depunerea unei declaratii privind veniturile efectiv realizate in anul urmator celui de realizare.

Nu au obligatia de a depune o declaratie privind veniturile si cheltuielile estimate contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.

Au de asemenea obligatia de a depune o declaratie estimativa odata cu declaratia privind venitul realizat/de impunere si urmatorii contribuabili:
- contribuabilii care, in anul anterior, au realizat pierderi;
- contribuabilii care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal;
- contribuabilii care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.

Prin motive obiective care conduc la depunerea unei noi declaratii de venit estimat in vederea recalcularii nivelului platilor anticipate se intelege:
- intreruperi temporare de activitate in cursul anului din cauza unor motive medicale, justificate cu documente,
- situatii de forta majora,
- alte cauze care genereaza modificarea veniturilor.

Vor depune declaratia de venit estimat o data cu cererea de optiuni catre sistemul real:
- contribuabilii care determina venitul net pe baza de norme de venit si au optat pentru determinarea venitului net in sistem real;
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, si care solicita trecerea pentru anul fiscal urmator la impunerea in sistem real vor depune declaratia privind venitul estimat pana la data de 31 ianuarie, o data cu cererea de optiune.

- contribuabilii pentru care cheltuielile se determina in sistem forfetar si au optat pentru determinarea venitului net in sistem real.
Contribuabilii care incep o activitate impusa pe baza de norme de venit si opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real vor depune declaratiile privind venitul estimat, in termen de 15 zile de la producerea evenimentului, o data cu cererea de optiune.

In cazul in care contribuabilul obtine venituri intr-o forma de asociere, fiecare asociat-persoana fizica va declara veniturile estimate rezultate din distribuirea venitului net estimat al asocierii fara personalitate juridica.
Asocierile fara personalitate juridica ce incep o activitate independenta au obligatia sa depuna o declaratie privind venitul estimat la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are sediul asociatia, in termen de 15 zile de la incheierea contractului de asociere, o data cu inregistrarea acestuia la organul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cine trebuie sa depuna declaratie estimativa?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016