MFP stabileste mecanimul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial (proiect)
Ministerul Finantelor Publice (MFP) vine in sprijinul operatorilor economici care opteaza pentru
repartizarea trimestriala de dividende, stabind, printr-un proiect de ordin, mecanimul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial de operatorii economici, conform Legii nr. 163/2018.
Astfel, prin Proiectul de Ordin, se propune evidentierea distincta, pe seama creantelor, a sumelor reprezentand
dividende repartizate in cursul exercitiului financiar.
De asemenea, prin proiectul de act normativ se stabileste ca termenul de depunere a situatiilor financiare interimare la unitatile teritoriale ale MFP sa fie de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
In expunerea de motive a proiectului de act normatic se arata ca „persoanele care opteaza pentru repartizarea trimestriala de
dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare. O asemenea completare a legii contabilitatii a fost efectuata prin Legea nr. 163/2018 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, precum si modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei”.
Pentru modelele situatiilor financiare anuale intocmite de operatorii economici trebuie consultate reglementarile contabile aplicabile, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Standardele Internationale de Raportare Financiara.
Sumele aferente repartizarilot interimare de dividendese inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
Proiectul de act normativ prevede reglementarea urmatoarelor aspecte:
Situatiile financiare interimare urmeaza sa se intocmeasca utilizand politicile contabile aplicate de entitate la data intocmirii acestora.
Se propune ca situatiile financiare interimare sa fie formate din:
– bilant/situatia pozitiei financiare;
– contul de profit si pierdere/situatia rezultatului global;
– politicile contabile semnificative.
Bilantul/situatia pozitiei financiare si contul de profit si pierdere/situatia rezultatului global au aceeasi structura cu cea aplicabila acestor componente ale situatiilor financiare anuale intocmite conform reglementarilor contabile. Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.
Pentru intocmirea situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor OMFP nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
De asemenea, se stabileste si cum se va face contabilizarea dividendelor repartizate in cursul exercitiului financiar, astfel: “Se propune ca suma corespunzatoare acestora sa fie recunoscuta printr-un cont distinct, respectiv contul 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” (A) (articol contabil 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” = 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul”).
Odata cu introducerea in planul de conturi aplicabil a unui nou cont, capitolul referitor la functiunea conturilor se completeaza in mod corespunzator, prin includerea functiunii acestui cont”.
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi