Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Finantelor: Instrumentul european de sprijin pentru combaterea somajului trebuie sa fie implementat rapid

20-Mai-2020
1766

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a sustinut marti, la reuniunea ECOFIN, pozitia Romaniei ca viitorul fond de recuperare sa fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 si sa se concentreze pe marile prioritati, inclusiv pe investitii, iar programul de sprijin pentru combaterea somajului sa fie implementat rapid.

„Ne dorim implementarea rapida si flexibila a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de somaj in situatii de urgenta (SURE), care sa le permita statelor membre care au nevoie de finantare sa utilizeze pe deplin aceasta oportunitate”, a precizat Florin Citu, ministrul Finantelor.

Acest instrument presupune o asistenta financiara de pana la 100 mld. euro, sub forma de imprumuturi si se adreseaza tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garantii de 25% din volumul facilitatii (25 mld. euro), care se vor constitui ca datorie publica guvernamentala garantata si nu vor avea impact pe deficit decat in cazul in care sunt executate. In cazul Romaniei, garantiile ar urma sa fie de aproximativ 393 mil. euro.

Mai mult decat atat, in ceea ce priveste un posibil fond de recuperare economica la nivelul UE, ministrul Finantelor a aratat inca o data ca aceasta criza fara precedent necesita un raspuns puternic si coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergenta si conditii de concurenta echitabile.

”Consideram oportun ca fondul de recuperare sa fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui sa includa mai multe flexibilitati si o anvelopa financiara marita. Criteriile de alocare ar trebui sa se bazeze pe principiul coeziunii”, a mai spus Florin Citu.

De asemenea, Florin Citu a transmis omologilor din UE ca Romania se asteapta la o abordare unitara in ceea ce priveste instrumentele care se adreseaza atat statelor euro, cat si celor non-euro.

“Planul de recuperare economica trebuie pus in aplicare rapid, fara birocratie si conditionalitati inutile, sa se axeze pe marile prioritati, pe investitii, pe necesitatile statelor membre mai putin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important sa punem accentul pe granturi” , a concluzionat ministrul Finantelor.

Ministrul Finantelor a participat marti, 19 mai, prin videoconferinta, la reuniunea informala a Consiliului de Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN), in care s-au schimbat opinii pe marginea masurilor adoptate la nivelul UE in contextul crizei sanitare cauzate de noul coronavirus.

Comunicarea Comisiei privind planul de actiune in domeniul spalarii banilor si combaterea finantarii terorismului, precum si rezultatele procedurii scrise pentru adoptarea concluziilor privind rapoartele de tara, publicate de Comisia Europeana in 26 februarie 2020, au completat agenda reuniunii informale a Ecofin.

 

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

  • Limita plati numerar persoane fizice. Sumele de peste 10.000 ron pot fi incasate integral?

    • Conform prevederilor Legii nr. 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre societati si persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoana. Aceste reguli au fost introduse pentru a incuraja utilizarea platilor prin mijloace bancare si pentru a preveni fragmentarea artificiala a tranzactiilor. In cazul furnizorilor de utilitati, cum este o societate de gaze naturale, apar frecvent situatii in care facturile emise catre persoane fizice depasesc acest...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016