Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NOU! Declaratia de impunere va fi depusa si de persoanele fizice care au beneficiat de OUG 30/2020 si OUG 132/2020 (Ordinul 1251/2021)

23-Aug-2021
3425
NOU! Declaratia de impunere va fi depusa si de persoanele fizice care au beneficiat de OUG 30/2020 si OUG 132/2020 (Ordinul 1251/2021)

Ordinul nr. 1.251 din 9 august 2021 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021.

Conform actului normativ, a fost modificata procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice. Astfel, Declaratia de impunere va fi depusa si de persoanele fizice care au beneficiat de OUG 30/2020 si OUG 132/2020, dar nu si-au indeplinit obligatiile declarative.

De asemenea, au fost modificate formularele “Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice” si “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”. Pentru a vedea documentele anexate in ordin, click AICI>>

Impozitul anual datorat/impozitul pe venitul/castigul net anual datorat/impozitul lunar pe veniturile prevazute la pct. 7 alin. (2) lit. m) si n), dupa caz, se va stabili de organul fiscal prin aplicarea cotei de impozitare prevazute de legislatia in vigoare pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu, asupra bazei de impozitare.

Extras din Ordinul 1251/2021:

Articolul I
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 897 din 6 noiembrie 2019, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. 1 „Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice“, capitolul II „Identificarea si notificarea contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative, potrivit legii“ sectiunea 1 „Identificarea contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiei de impunere, potrivit legii“ punctul 7 alineatul (2), dupa litera l) se introduc doua noi litere, literele m) si n), cu urmatorul cuprins:


m) indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1), (1^1) si (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu modificarile ulterioare, pentru care exista obligatia depunerii declaratiei de impunere, potrivit legii;
n) indemnizatia prevazuta la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care exista obligatia depunerii declaratiei de impunere, potrivit legii.
2. La anexa nr. 1 „Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice“, capitolul II „Identificarea si notificarea contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative, potrivit legii“ sectiunea 1 „Identificarea contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiei de impunere, potrivit legii“ punctul 7, dupa alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (14), cu urmatorul cuprins:
(14) in cazul veniturilor prevazute la alin. (2) lit. m) si n) se vor avea in vedere datele furnizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.
3. La anexa nr. 1 „Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice“, capitolul III „Stabilirea din oficiu a impozitului pe venit“ sectiunea a 2-a „Estimarea bazei de impozitare“ punctul 13 alineatul (1), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera d^1), cu urmatorul cuprins:
d^1) informatii primite de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala;
4. La anexa nr. 1 „Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice“, capitolul III „Stabilirea din oficiu a impozitului pe venit“ sectiunea a 2-a „Estimarea bazei de impozitare“ punctul 14, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmatorul cuprins:
(12) in cazul veniturilor prevazute la pct. 7 alin. (2) lit. m) si n), baza de impozitare se determina in conformitate cu prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
5. La anexa nr. 1 „Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice“, capitolul III „Stabilirea din oficiu a impozitului pe venit“ sectiunea a 3-a „Stabilirea impozitului anual datorat/impozitului pe venitul/castigul net anual datorat“ punctul 16, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
16. (1) Impozitul anual datorat/Impozitul pe venitul/castigul net anual datorat/Impozitul lunar pe veniturile prevazute la pct. 7 alin. (2) lit. m) si n), dupa caz, se stabileste de organul fiscal prin aplicarea cotei de impozitare prevazute de legislatia in vigoare pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu, asupra bazei de impozitare stabilite potrivit pct. 14.
6. Anexa nr. 2 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
7. Anexa nr. 3 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
Articolul II
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
Articolul III
Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Articolul IV
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016