
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Pentru ca s-au sesizat nereguli in ceea ce priveste declararea veniturilor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) deruleaza proiecte-pilot care vizeaza veniturile nedeclarate sau subdeclarate. Asadar, cei care obtin venituri din chirii, meditatii la domiciliu ori din servicii de infrumusetare sunt in vizorul autoritatilor.
Desi este foarte tentant sa utilizam si sa prestam servicii fara contracte ori bonuri fiscale, trebuie sa ne gandim si la multele dezavantaje ale acestora. Iar cei care cauta sau pun anunturi pe imoradar24 ori pe imobiliare.ro si nu numai, cu oferte de inchiriere, si au astfel de intentii trebuie sa stie ca se expun riscului de a suporta consecintele nedeclararii veniturilor astfel obtinute.
Ce pregateste ANAF
Campania ANAF referitoare la veniturile nedeclarate vizeaza veniturile obtinute din inchirieri, meditatii si servicii de infrumusetare. ANAF va derula trei proiecte-pilot privind stimularea conformarii voluntare, dedicate persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea si informarea contribuabililor despre obligatiile fiscale care le revin atunci cand obtin venituri din meditatii, din chirii si din prestarea unor activitati de infrumusetare si intretinere corporala. Asadar, se doreste promovarea regulilor fiscale pe care trebuie sa le respecte cei ce obtin astfel de venituri si care pana acum nu le-au declarat la stat. ANAF a stabilit si unde vor avea loc aceste actiuni.
La ce sa se astepte cei care au imobile de inchiriat
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor fac obiectul campaniei ANAF. Cel putin asa reiese din comunicatul transmis de ANAF in luna aprilie: „Proiectul «Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din cedarea folosintei bunurilor» este un proiect pilot desfasurat la nivelul judetelor Brasov si Constanta. Proiectul isi propune sa previna si sa reduca fenomenul de sub-declarare, de nedeclarare a veniturilor din chirii/cedarea folosintei bunurilor si de neinregistrare in scop fiscal. Identificarea contribuabililor care nu se conformeaza obligatiilor fiscale presupune o abordare axata pe colectarea si publicarea de informatii, in care predomina imbunatatirea schimbului de informatii atat cu alte institutii publice, cat si cu organisme din sectorul privat.” Si este vorba atat despre veniturile obtinute din chirii obisnuite, dar si de cele obtinute prin inchrierea de spatii cu scop turistic. Acestea intra in categoria veniturilor obtinute prin cedarea folosintei bunurilor.
Obtii venituri din meditatii?
Inacelasi comunicat mentionat anterior, ANAF precizeaza: „Proiectul «Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din meditatii, activitati educationale si alte forme de invatamant» urmareste identificarea unor instrumente de lucru in zona conformarii voluntare in cazul cadrelor didactice si a altor persoane care presteaza servicii de meditatii, care sa aduca eficienta si rezultate satisfacatoare, in vederea replicarii pe o scara mai larga, pe un termen mediu si lung. Intr-o prima etapa proiectul se desfasoara in judetele Cluj si Sibiu”.
Si prestatorii de servicii de infrumusetare sunt buni de plata
„Proiectul «Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala» se va desfasura la nivelul municipiului Bucuresti (Sectoarele 1 si 3) si al judetului Ilfov. Proiectul isi propune sa creasca gradul de informare a contribuabililor care realizeaza sau care intentioneaza in viitor sa realizeze venituri din activitati de infrumusetare si intretinere corporala. O informare activa va conduce la cresterea nivelului de constientizare a obligatiilor fiscale ce deriva din obtinerea unor astfel de venituri si va reduce riscul neconformarii in cazul unor controale sau inspectii fiscale”, se mentioneaza in comunicatul ANAF.
In acest caz, se doreste inregistrarea ca PFA si completarea declaratiei unice, prin care se asigura declararea si fiscalizarea acestor tipuri de venituri: „In perioada imediat urmatoare ANAF va transmite informari catre categoriile de persoane anterior mentionate pentru a le fi aduse la cunostinta, in mod corespunzator,obligatiile declarative si de plata. Reamintim ca actiunile de control ale inspectorilor ANAF se bazeaza pe analize de risc riguros elaborate de directiile de specialitate.”
Si cei care obtin venituri din dividende sunt in vizorul autoritatilor fiscale si trebuie sa completeze declaratia unica. Depunerea declaratiei unice (formularul 212) in cazul veniturilor din dividende se face doar pentru plata contributiei la sanatate (CASS), iar asta numai daca dividendele distribuite si incasate sunt peste 12 salarii minime brute, in ipoteza in care nu se mai obtin si alte tipuri de venituri vizate de declaratia unica.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile aferente unei vanzari de carburant la care se aplica prevederile OUG 106/2022: clientul plateste mai putin cu 50 de bani cu TVA inclusa/litru, din care 25 de bani se suporta de la buget, iar 25...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate este platitoare de TVA lunar,. A efectuat o achizitie locala de pe platforma Emag a unui bun. Factura a fost intocmita de un furnizor inregistrat in Spania (fara cod de Romania), Electrostore S.L., cu cota de TVA din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<