
Raportul Special
realizat de specialisti
Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj- Napoca informeaza contribuabilii cu privire la publicarea in M.O. nr.600 din data de 8 iulie 2020 a Legii nr.114/2020 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2020 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, precum si pentru modificarea altor acte normative.
Principalele modificari aduse de actul normativ mentionat, O.U.G. nr. 90/2020 sunt urmatoarele:
- Debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu exceptia institutiilor publice si a unitatilor administrativ-teritoriale, aflati in dificultate financiara si pentru care exista riscul intrarii in insolventa, isi pot restructura obligatiile bugetare principale restante la data de 31 iulie 2020 si neachitate pana la data emiterii certificatului de atestare fiscala, precum si obligatiile bugetare accesorii.
Anterior acestei modificari, OUG nr. 90/2020 prevedea posibilitatea restructurarii obligatiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 si neachitate pana la data emiterii certificatului de atestare fiscala, precum si a obligatiilor bugetare accesorii.
- Sunt obligatii bugetare principale restante la data de 31 iulie 2020 si obligatiile bugetare declarate de debitor sau stabilite de organul fiscal competent prin decizie dupa data de 1 august 2020 aferente perioadelor fiscale de pana la data de 31 iulie 2020, precum si obligatiile fiscale principale scadente in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a O. U. G. nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, respectiv 21 martie 2020 si data de 31 iulie 2020 inclusiv.
- Restructurarea obligatiilor bugetare se aplica si pentru obligatiile bugetare principale si accesorii stabilite de alte organe decat organele fiscale, precum si pentru amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale centrale dupa data de 1 august 2020 pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
- Obligatiile bugetare sunt definite ca fiind obligatia de plata a oricaror sume care se cuvin bugetului general consolidat si/sau bugetelor autoritatilor publice centrale si locale individualizata in titluri executorii emise potrivit legii, existente in evidenta organului fiscal central, in vederea recuperarii.
- Pentru masura inlesnirii la plata a obligatiilor bugetare, planul de restructurare trebuie sa prevada ca debitorul trebuie sa achite, pana la data depunerii solicitarii de restructurare, obligatiile bugetare scadente in perioada cuprinsa intre 1 august 2020 ( anterior in O.U.G. 90/2020 era prevazuta data de 1 aprilie 2020) si data depunerii solicitarii de restructurare.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
- Solicitarea de restructurare se poate depune pana la data de 31 decembrie 2020, sub sanctiunea decaderii;
- Pentru debitorii care au depus solicitari privind restructurarea obligatiilor bugetare aflate in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 90/2020 pentru modificarea O.G. nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, precum si pentru modificarea altor acte normative, acestea se solutioneaza potrivit legislatiei in vigoare la data depunerii solicitarii.
Sursa: ANAF Cluj-Napoca
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
7 noutati legislative in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial la final de noiembrie 2022Care sunt facilitatile fiscale care va pot ajuta sa reduceti impozitul pe profit?Amnistie fiscala 2024. ANAF a publicat Ghidul prin care poti beneficia de facilitatiObiecte de inventar. Ce sunt, legislatie si ce trebuie sa stii despre casarea obiectelor de inventarBuletin informativ ANAF: Noutati legislative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul OficialUltimele articole
Impozit micro. FACILITATI FISCALE ELIMINATE in 2025 pentru microintreprinderiCheltuieli deductibile. Cum sunt tratate fiscal cheltuielile cu cadourile de 8 Martie pentru ziua femeiiD112. ANAF actualizeaza formularul in conditile aparitiei OUG 156/2024Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscaleProcedura de aplicare a amnistiei fiscale, modificata din nou prin Ordinul 6438/2024. Ce schimbari intra in vigoareSfaturi de la experti
Regim fiscal TVA pentru servicii participare targ extern. Beneficiar din Romania
Intrebare: Compania noastra organizeaza targuri si expozitii atat pe teritoriul Romaniei, cat si in UE si EEA. Trebuie sa facturam catre o companie cu sediul in Romania, dar care va participa la un targ organizat in afacerea Romaniei, in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Modul de calcul al indemnizatiei de maternitate
Intrebare: O salariata este in concediu de maternitate. Este angajata cu timp partial, 8 ore pe saptamana, repartizate marti, miercuri, joi si vineri cate 2 ore. In ultimele 6 luni inainte de concediul de maternitate, salariata a efectuat 93...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Scoatere din evidenta clienti neincasati. MONOGRAFIE si reglementari cheie
[MODEL] Contract de administrare/mandat si reglementari cheie pentru antreprenori
Registrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?
ONPCSB si prevenirea spalarii banilor. Noutati introduse prin OUG 10/2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA