![MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici](https://media.rs.ro/filemanagerraport/Fiscalitatea/FAb_saft.png)
Raportul Special
realizat de specialisti
Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov a transmis o informare privind “Situatii care genereza inactivitatea fiscala, procedura de declarare a starii de inactivitate, consecinte si conditii de reactivare”.
In materialul de astazi vom vorbi doar despre Procedura de declarare a starii de inactivitate pentru contribuabilii care nu-si indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa.
Mai intai, insa, vom vedea care sunt situatiile care genereaza inactivitatea fiscala potrivit articolului 92 alineatul (1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, dupa cum arata DGRFP Brasov.
Asadar, este declarat inactiv orice contribuabil/platitor persoana juridica sau alta entitate fara personalitate juridica, dar care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
d) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului*;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Procedura de declarare a starii de inactivitate pentru contribuabilii care nu-si indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa, asa cum este ea prezentata de ANAF Brasov:
1. Lunar, organul fiscal intocmeste lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative, emite si transmite notificari acestei categorii de contribuabili.
Citeste si:
Plata impozitelor locale pe perioada inactivitatii
2. Semestrial, in termen de 15 zile de la termenul de transmitere a notificarilor pentru termenele de declarare:
- 25 iunie(pentru termenele de declarare 25 ianuarie - 25 iunie, declaratii aferente lunilor decembrie an precedent-mai an curent),
- 25 decembrie( pentru termenele de declarare 25 iulie-25 decembrie, declaratii aferente lunilor iunie-noiembrie), organul fiscal intocmeste lista contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi, eliminand contribuabilii care au depus declaratiile ca urmare a notificarilor primite.
In aceasta lista nu sunt inclusi contribuabilii carora li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent, o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu) si nici contribuabilii care au obligatiile fiscale stabilite prin decizie de catre organele de inspectie fiscala.
De asemenea, nu sunt pe aceasta lista nici sediile secundare ale contribuabililor care sunt platitoare de impozit pe venitul din salarii.
In cazul contribuabililor care nu isi indeplinesc nicio obligatie declarativa, declararea in inactivitate nu se poate face inainte de implinirea termenului de 15 zile de la notificarea contribuabilului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei de impunere.
Contribuabilii care depun declaratiile fiscale pana la expirarea termenului de 15 zile prevazut in continutul notificarii - ca urmare a notificarilor transmise de organul fiscal central, nu se inscriu in evidenta contribuabililor declarati inactivi.
Sursa: DGRFP Brasov
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Facturi primite de la furnizori inactivi. Ce implicatii fiscale si contabile apar?Ati ratat depunerea Declaratiei 112 si MFP v-a declarat FIRMA INACTIVA. Ce trebuie sa faceti?Articole similare
Acordare tichete cadou pentru stimularea vanzarilorContabilitatea activitatilor agricole. Tot ce trebuie sa stii in 2015PFA in 2023: Platitor sau neplatitor de TVA? Ce este mai bine sa alegeti?Declaratii electronice in august 2014. Ce formulare se depun la Fisc?VIDEO: Lichidare societate. Depunere acteUltimele articole
Legea 129/2019. Ce inseamna beneficiar real si care sunt obligatiile declarative aferenteProiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depunaContract de mandat vs contract de muncaAvem solutia simpla pentru a va reduce la ZERO factura la energie electricaProiect: ANAF modifica Procedura privind stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice pentru anumite indemnizatiiSfaturi de la experti
Intrebare: Da, pierderile pe fiecare an sunt cumulate. Tinand cont ca in anul 2017 societatea a aplicat impozit pe venit micro, nu se merge un an in urma pentru recuperarea pierderii, respectiv si anul 2016? Care este calculul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Optarea pentru aplicarea regimului micro
Intrebare: In cazul in care se face angajarea cu 15.01.2024 a unui salariat (nu contract mandat) se poate opta pentru trecerea la impozit pe venit micro cu 01.04.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA