Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua corvoada pentru firme: costuri de administrare mai mari

11-Ian-2016
3248

Relaxarea fiscala promisa firmelor in noul an pare sa continue sa fie departe de realitate si sa ramana la stadiul de proiect in continuare dezirabil, dar nerealizabil.

Asa se explica de ce nici macar scaderea cotei standard de TVA nu va ajuta foarte mult societatile, in conditiile in care modificarea e insotita de introducerea unor noi obligatii declarative. In traducere, procedurile ingreunate de declarare si timpul aferent consumat pentru finalizarea cu succes a acestor sarcini declarative nu inseamna decat o majorare a costurilor de administrare pentru firme.

Asupra acestui aspect atrage atentia Profit.ro, amintind modificarile facute asupra Declaratiei 394 (despre care am scris pe larg AICI).

De la doua pagini, documentul a ajuns la noua, iar Alexandru Cristea, Tax Partner Tuca Zbarcea si Asociatii Tax, e de parere ca aceste modificari duc la o birocratie suplimentara, precizand totodata urmatoarele, citat de Profit.ro:

"In plus fata de declaratia anterioara, vor trebui declarate toate operatiunile, atat cu persoane inregistrate in scopuri de TVA, cat si cu cele neinregistrate. Astfel, din start volumul de informatii se va mari semnificativ. De asemenea, va cuprinde inclusiv operatiuni cu persoane nerezidente. Se vor raporta defalcat operatiunile pentru care se aplica TVA la incasare, pentru care s-au emis facturi simplificate sau bonuri fiscale. O alta noutate se refera la precizarea plajei de facturi utilizate intr-o anumita luna, numarul de facturi stornate, anulate si numarul de autofacturi".

De aceeasi parere este si consultantul fiscal Cornel Grama, informeaza aceeasi sursa, consultant in opinia caruia, fara a avea vreun impact fiscal, noul formular nu face decat sa ingreuneze munca pe care o au de facut administratorii si contabili, greul cazand deci in sarcina firmelor.

"O alternativa mai simpla ar fi fost pur si simplu postarea jurnalelor de TVA intr-un format standard", ANAF avand ulterior responsabilitatea de a prelua informatiile dorite din respectivele jurnale, a precizat Alexandru Cristea.

Amintim, pe aceasta cale, ca o situatie similara privind accesul la informatii se va produce si in ce priveste obligatia tuturor proprietarilor care detin case in Romania sa declare destinatia acestora la Fisc si sa depuna in acest sens o declaratie pana la 31 martie 2016 (Cititi AICI mai multe despre declaratia pe care o vor depune toti proprietarii pana la 31 martie 2016).

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016