Declaratia 394 este una dintre cele mai importante obligatii fiscale pentru firmele inregistrate in scopuri de TVA in Romania. Acest formular informativ are rolul de a raporta toate tranzactiile interne (livrari, prestari si achizitii) realizate cu alti parteneri economici activi in sistemul de TVA.
Scopul ei principal este monitorizarea si verificarea circuitului TVA, pentru a preveni frauda si evaziunea fiscala, dar si pentru a asigura corectitudinea colectarii acestui impozit. Multi contribuabili stiu ca trebuie sa completeze D394 atunci cand au activitate, insa apare frecvent intrebarea daca se depune D394 si cand firmele nu au avut nicio tranzactie pe teritoriul national. Vom vedea raspunsul in continuarea articolului.
Ce este Declaratia 394
Declaratia 394 este o declaratie informativa obligatorie pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA in Romania. Prin acest formular, firmele raporteaza livrarile, prestarile si achizitiile realizate pe teritoriul national cu alti parteneri economici inregistrati in scopuri de TVA.
Scopul principal al D394 este ca ANAF sa monitorizeze si sa verifice tranzactiile interne, in vederea combaterii fraudei si evaziunii fiscale si a asigurarii unei colectari corecte a TVA.
Cine depune declaratia 394
Sunt obligate sa depuna formularul:• Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania,
• Pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii taxabile in Romania,

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
• In care responsabilitatea platii TVA revine fie furnizorului/prestatorului, fie beneficiarului, in functie de tipul de tranzactie.
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulContract finantare impadurire suprafete teren Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru o societate care a semnat contract de finantare pentru impadurirea unei suprafete de teren, Ordinul ministrului mediului...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPlata fond de handicap. Servicii de la unitati protejate Societatea a inchiriat echipament de birou in baza unui acord de parteneriat de la o societate autorizata ca unitate protejata, care are in anexa 1 la autorizatia de functionare ca...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCorectare raportari eronate Aceste prestari au fost declarate din eroare la randul 14 din decontul de tva in loc de 3 pe lunile anterioare (noiembrie, ianuarie, februarie). Cum considerati ca este corect...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPrestari servicii intracomunitare fara cod special de TVA Multumesc pt raspuns. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele precizari: 1. In cazul in care microintreprinderea-neplatitoare de Tva nu se inregistreaza in scopuri de TVA la timp si a...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulIntrarea in reorganizare a societatii Societatea X nu reuseste sa isi mai achite datoriile si vrea sa intre in reorganizare. Care sunt pasii de urmat si care sunt atributiile juristului, dar si ale contabilului?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Cand se depune Declaratia 394
Termenul standard de depunere este pana la data de 30 a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna sau trimestru).• Important: Chiar daca nu s-au efectuat tranzactii in perioada respectiva, declararea este in continuare obligatorie.
• Exceptie: Pentru luna ianuarie, cand perioada de raportare este lunara, declaratia se depune pana pe 28 februarie (sau 29 februarie in anii bisecti).
Depunere D394 pe 0
Avem cazul urmator. Daca intr-o luna avem doar achizitii intracomunicare, fara alte achizitii de pe teritoriul Romaniei si nici livrari/vanzari de nici un fel, se depune D394 cu 0 sau nu se depune deloc?
Specialistul ne spune ca potrivit pct. 2 din Instructiunile de depunere si completare a formularului (394) Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA aprobate prin OPANAF nr. 77/2022 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA:
“Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei. In cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica, termenul de depunere a declaratiei pentru luna ianuarie este pana la data de 28, respectiv 29 februarie.”
Asadar, declaratia 394 se depune si in cazul in care nu sunt achizitii sau livrari in perioada.
In formularul D394, pe prima pagina, in partea de sus - stanga exista intrebarea “Au fost efectuate operatiuni in perioada de raportare? “ si bifati NU.
Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.