Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de Ordin ANAF privind aprobarea formularului pentru raportarea aranjamentelor transfrontaliere

06-Mai-2020
2366

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF privind aprobarea formularului utilizat de intermediarii sau contribuabilii relevanti, dupa caz, in vederea raportarii informatiilor cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportarii - in data de 04.05.2020.

Conform referatului de aprobare, prevederile Directivei (UE) 2018/822 a Consiliului de modificare a Directivei 2011/16/UE in ceea ce priveste schimbul automat obligatoriu de informatii in domeniul fiscal cu privire la modalitatile transfrontaliere care fac obiectul raportarii (DAC6), au fost transpuse in legislatia nationala prin Ordonanta Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

ATENTIE! Contextul aparitiei DAC 6 face referire la modul in care statele membre intampina dificultati in a-si proteja bazele fiscale nationale impotriva eroziunii, pe masura ce aranjamentele transfrontaliere au evoluat si profita deseori de mobilitatea sporita atat a capitalului, cat si a persoanelor in cadrul pietei interne. 

Aceste modalitati constau de obicei in scheme, dezvoltate la nivelul mai multor jurisdictii si care permit transferarea profiturilor impozabile catre regimuri fiscale mai favorabile sau au efectul de a reduce cuantumul global al impozitelor care trebuie platite de contribuabil. Ca urmare, statele membre se confrunta deseori cu reduceri considerabile ale veniturilor lor fiscale, ceea ce determina dificultati in implementarea/finantarea unor politici publice necesare.

Este astfel esential ca autoritatile fiscale ale statelor membre sa obtina informatii cuprinzatoare si relevante cu privire la schemele de planificare fiscale agresive. Aceste informatii permit autoritatilor respective sa poata reactiona cu promptitudine impotriva acestor comportamente si sa elimine vulnerabilitatile prin masuri proactive, in sensul detectarii, prevenirii si combaterii acestora.

In acest sens, DAC6 prevede realizarea schimbului automat de informatii intre statele membre, cuprinzand detalierea aranjamentelor transfronatliere raportabile prin evidentierea urmatoarelor elemente:

a) identificarea intermediarilor si a contribuabililor relevanti, inclusiv numele, data si locul nasterii, in cazul unei persoane fizice, rezidenta fiscala, NIF al acestora si, daca este cazul, identificarea persoanelor care sunt intreprinderi asociate cu contribuabilul relevant; 

b) detalii privind semnele distinctive stabilite in anexa nr. 4 care au fost utilizate pentru a determina caracterul raportabil al aranjamentului transfrontalier; 

c) un rezumat al continutului aranjamentului transfrontalier care face obiectul raportarii, inclusiv o trimitere la denumirea sub care este cunoscut de regula, daca aceasta exista,si o descriere generala a aranjamentelor sau a activitatilor economice relevante, fara a conduce la dezvaluirea unui secret comercial, industrial sau profesional ori a unui proces comercial sau a informatiilor a caror dezvaluire ar fi contrara politicii publice; 

d) data la care prima etapa pentru implementarea aranjamentului transfrontalier care face obiectul raportarii a fost efectuata sau urmeaza a fi efectuata; 

e) detalii privind dispozitiile din legislatia nationala relevanta care constituie baza aranjamentului transfrontalier care face obiectul raportarii; 

f) valoarea aranjamentului transfrontalier care face obiectul raportarii; 

g) identificarea statului membru al contribuabilului relevant si a oricaror alte state membre care este probabil sa fie vizate de aranjamentul transfrontalier care face obiectul raportarii;

h) identificarea oricarei alte persoane dintr-un stat membru care este probabil sa fie afectata de aranjamentul transfrontalier care face obiectul raportarii, indicand care sunt statele membre de care este legata o astfel de persoana. 

Aceste informatii aflate in posesia contribuabililor vor trebui colectate de catre ANAF in vederea integrarii lor in formatul electronic definit la nivelul Comisiei Europene si transmise catre celelalte state membre. 

In vederea indeplinirii obiectivului mentionat, in cadrul prevederilor art. I, pct.12 din Ordonanta Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, instituie in cadrul art. 291^4, alin. (17), obligatia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a publica formularul utilizat de intermediarii sau contribuabilii relevanti, dupa caz, in vederea raportarii informatiilor cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportarii, prin Ordin al Presedintelui ANAF.

Extras din ORDIN:

Art. 1 
(1) Pentru aplicarea unitara a dispozitiilor art. 2914 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare, se aproba formularul prevazut in anexa nr.1 la prezentul ordin.

(2) Intermediarii sau contribuabilii relevanti, dupa caz, raporteaza informatiile privind aranjamentele transfrontaliere prevazute la art. 286 lit. t) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare, prin intermediul formularului prevazut la alin. (1). 

(3) Formularul prevazut la alin. (1) se completeaza conform instructiunilor de completare prevazute in anexa nr. 1. 

Art. 2 
(1) Formularul prevazut la art.1, alin. (1) se completeaza, in mod obligatoriu, cu ajutorul programului de asistenta asigurat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

(2) Caracteristicile de editare, modul de difuzare, utilizare, pastrare si depunere a formularului sunt prevazute in anexa nr. 2 la prezentul ordin. 

Art. 3 Anexele nr.1 si nr. 2 fac parte integranta din prezentul ordin. 

Art. 4 Prevederile prezentului ordin vor fi aduse la indeplinire de catre Directia Generala de Informatii Fiscale, Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala, Directia Generala Antifrauda Fiscala. 

Art. 5 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Pentru a consulta ANEXA 1, Formular utilizat de intermediarii sau contribuabilii relevanti, dupa caz, in vederea raportarii informatiilor cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportarii, CLICK AICI.


Pentru a consulta ANEXA 2 privind caracteristicile de editare, modul de difuzare, utilizare, pastrare si depunere a formularului, CLICK AICI.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • [SANCTIUNI E-TVA din 1 iulie 2025] Ce risti daca nu raspunzi la notificarea de conformare si PROCEDURA de LUCRU

    • Incepand cu 1 iulie 2025, notificarile de conformare RO e-TVA devin obligatorii pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA. Conform prevederilor OUG nr. 70/2024, lipsa unui raspuns complet si in termen poate atrage sanctiuni, inclusiv etichetarea contribuabilului ca avand risc fiscal ridicat. In acest articol detaliem ce presupune aceasta obligatie, ce consecinte pot aparea in caz de neconformare si care este procedura oficiala de lucru impusa de ANAF. » citeste mai departe aici

  • Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T

    • Daca ai decis sa inchizi o firma, este esential sa stii ca procesul de lichidare nu inseamna doar radierea din Registrul Comertului, ci presupune si indeplinirea unor obligatii fiscale clare fata de ANAF. Printre acestea, se numara depunerea Declaratiei 101 privind impozitul pe profit, precum si, dupa caz, fisierul SAF-T (D406) pentru perioada de lichidare. In acest articol explicam, pe scurt si cu trimitere la temeiul legal pana cand se depune Declaratia...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie

    • Notificarea de conformare E-TVA este documentul prin care ANAF solicita contribuabililor explicatii privind diferentele dintre decontul de TVA depus (D300) si decontul precompletat RO e-TVA generat automat de sistem. In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare...» citeste mai departe aici

  • [E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti

    • Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga. Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice?”. Altele sunt...» citeste mai departe aici

  • [IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Colaborarea cu platforme internationale precum Bolt atrage o serie de implicatii fiscale importante pentru contribuabilii din Romania. De aceea este esential sa intelegem corect tratamentul fiscal aplicabil veniturilor, comisioanelor si serviciilor achizitionate din strainatate. In acest articol abordam principalele obligatii declarative si de plata ce revin contribuabililor romani care colaboreaza cu Bolt, inclusiv aspecte legate de TVA, impozitul pe veniturile nerezidentilor si declaratiile...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016