Stergerea penalitatilor de intarziere pentru debitele achitate la casa de sanatate
Scutirea de penalitati se acorda numai pentru datoriile pentru care contribuabilul a depus declaratii in mod voluntar si pentru care nu s-a inceput executarea silita, se arata in Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 894 din 01 Noiembrie 2011, aparut luni in Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, nu se beneficiaza de scutirea de penalitate daca debitul a fost incasat ca urmare a executarii silite sau ca urmare a valorificarii bunurilor sechestrate. Scutirea se acorda de Casele de sanatate judetene si a Municipiului Bucuresti, de Casa de Sanatate a Ministerului Transporturilor si de Casa de Sanatate a Apararii si Justitiei.
Cum functioneaza procedura ?
1) Procedura incepe printr-o cerere depusa de persoana interesata la casa de sanatate prin care solicita analiza situatiei sale cu privire la posibilitatea obtinerii facilitatii. Cererea nu este tipizata astfel se recomanda atentie la descrierea elementelor de identificare a contribuabilului si a obiectului cererii, atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta, de la firma Bentaconsult.
2) Pentru stabilirea situatiei exacte, casele de sanatate pot solicita si alte documente.
3) In termen de 5
zile lucratoare de la depunerea cererii, Casa de sanatate comunica contribuabilului situatia pentru care se poate scuti la plata de penalitate si intocmeste un borderou provizoriu de radiere a penalitatii.
4) In termen de 10 zile, contribuabilul are posibilitatea sa plateasca debitul si dobanda de intarziere, pentru a beneficia de scutirea de penalitate.
5) Daca nu se reuseste efectuarea platii in termen de 10 zile de la comunicarea situatiei datoriilor, contribuabilul interesat poate relua procedura in acelasi mod.
6) Daca un contribuabil achita in mod voluntar, toate sumele datorate (debit, dobanzi, penalitati) fara a utiliza procedura introdusa de actualul ordin, acesta are dreptul la restituirea penalitatii.
Cine poate beneficia de aceste facilitati?
Ordinul reglementeaza modul de stergere al penalitatilor de intarziere pentru debitele achitate la casa de sanatate pana la 31.12.2011 sau reducerea acestora la jumatate pentru debitele achitate pana la finele primului semestru din 2012, conform art. XI din OUG nr. 30/2011.
Ordinul se adreseaza numai persoanelor fizice, pentru care administrarea contributiei la asigurarea de sanatate este in sarcina casei de sanatate.
In conformitate cu prevederile din OUG nr. 30/2011, sunt scutite penalitatile pentru debitele restante la data de 31.08.2011. Scutirea se acorda de Casele de sanatate judetene si a Municipiului Bucuresti, de Casa de Sanatate a Ministerului Transporturilor si de Casa de Sanatate a Apararii si Justitiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea si reparatia autovehiculelor, inclusiv politele de asigurare, cad in sarcina societatii comerciale. Avand in vedere ca politele de asigurare (RCA, Casco) sunt eliberate pe numele proprietarului, aceste pot fi considerate, pentru societatea comerciala, cheltuieli...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu care are contractul de mandat la SRL) a luat urmatoarele concedii medicale: 13-15.02.2023; 27-30.06.2023; 18-18.08.2023 si 23.10.2023. Aceste concedii medicale nu le-a prezentat la firma unde are contractul de mandat, am aflat de ele doar acum. Ce solutie este cel mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << E-factura in cazul facturarii catre asociatii de proprietari
Intrebare: O SRL microintreprindere neplatitoare de tva factureaza doar catre asociatii de proprietari (care au cod fiscal), dar si catre asociatii de locatari (care nu au cod fiscal) prestari servicii pe baza de abonament. Va rugam sa ne spuneti daca: 1. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de proprietari (care au cod in sistemul RO e-Factura 2. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de locatari (care nu au cod fiscal) in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de avocatura. Inregistrare in scopuri de TVA. Vanzare imobil
Intrebare: O PFA avocat functioneaza ca si cabinet de avocatura. A achizitionat in 2002 de la o persoana fizica un apartament. La achizitie nu s-a dedus tva. Apartamentul a fost inregistrat pe cabinet, fiind folosit ca si sediu. Lunar s-a inregistrat amortizare. Acum se vinde apartamentul catre persoana fizica titularul PFA-ului. Factura s-a intocmit fara tva si fiind persoana afiliata pretul de vanzare a fost pretul pietei stabilit de catre un expert prin raport de expertiza. Acest venit din vanzarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal venituri din actiuni ocazionale in cazul unei ONG
Intrebare: O ONG fara scop patrimonial are ca obiect intrajutorare umana prin sprijinirea finantarii de servicii medicale acordate persoanelor care au nevoie de asistenta sociala. ONG poate desfasura si activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu in legatura cu scopul principal? In acest scop veniturile principale obtinute sunt din sponsorizari, donatii si redirectionari din impozitul de 3.5 (D230). Pe langa aceste venituri, ONG organizeaza ocazional si diferite evenimente caritabile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Arhivare
Intrebare: Anul acesta in ianuarie a fost modificata Legea 36 privind pastrarea documentelor financiar contabile. Aceasta se aplica incepand cu documentele anului 2023 sau se aplica si pentru documentele anilor precedenti, de exemplu ultimul an pe care am fi obligati sa il pastram este 2018?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –