Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod Fiscal te scapa de datorii

09-Sep-2011
5050
Noul Cod Fiscal a adus o serie de modificari prin care contribuabilii cu datorii pot scapa mai usor de aceste dari catre stat. Oficiali din partea Ministerului de Finante au explicat ca cei care isi achita baza datoriei si majorarile de intarziere pana la data de 31 decembrie vor beneficia de stergerea penalitatilor de intarziere, in vreme ce toti cei care isi achita datoriile pana la finalul primelor sase luni din 2012 vor fi scutiti de jumatate din penalitati.

In concret, sunt reduse cu 50% penalitatile de intarziere daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 30 iunie 2012. De asemenea, aceste masuri se aplica si pentru o cota de 50% din majorarile de intarziere, reprezentand componenta de penalitate a acestora, aferente obligatiilor fiscale stinse prin plata sau compensare.

Astfel, Gheorghe Ialomitianu, ministrul de finante, a amintit despre scutirea de penalitati acordata contribuabililor care isi platesc baza datoriei si majorarile de intarziere pana la 31 decembrie 2011, in contextul creat de noile modificari ale Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.

In plus, penalitatile de intarziere sunt de pana la 15% din obligatia principala, in functie de durata intarzierii. Modificarile aduse de guvern implica si schimbarea ordinii de stingere a datoriilor catre stat, atunci cand debitorul nu poate plati intreaga suma datorata. Astfel, potrivit noilor prevederi, in stingerea datoriilor se va tine cont de plata obligatiei principale, abia apoi a majorarilor si penalitatilor de intarziere, care nu sunt, la randul lor, generatoare de dobanda.

In acest sens, ministrul Ialomitianu a precizat: "De exemplu, un contribuabil care are 1.500 de lei si o datorie de 1.000 de lei, plus 500 de lei penalitati, pentru fiecare din anii 2009 si 2010. Dupa vechile norme, cu cei 1.500 de lei el putea sa-si stinga datoria si majorarile si penalitatile din 2009, dar ramanea cu datoria din 2010, care genera majorari si penalitati in continuare".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016