Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din strainatate si drepturi proprietate intelectuala. Ce declaratii depunem si ce impozit platim in 2016?

11-Ian-2016
5279

In materialul urmator, aveti ocazia de a afla care sunt declaratiile si impozitele aplicabile incepand cu anul 2016 in cazul unei persoane fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala din strainatate, in situatia in care persoana nu este angajata si aceasta este singura sursa de venit.

Potrivit art. 59 alin. (1) lit. a) din noul Cod fiscal, persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania datoreaza impozit pe venit potrivit Titlului IV pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei. Pe aceeasi linie si art. 130 din noul Cod fiscal prevede ca aceste persoane datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate, urmand ca veniturile realizate din strainatate se fie supuse impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.

Obligatia privind declararea acestor venituri obtinute din strainatate este reglementata de art. 130 alin. (4) din noul Cod fiscal. Persoana fizica ce realizeaza venituri din strainatate are obligatia sa le declare, potrivit declaratiei specifice (formularul 201 - Declaratie privind veniturile realizate din strainatate), pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.

Este important de analizat si consecintele aplicarii conventiei pentru evitarea dublei impuneri intre Romania si statul de sursa, aceasta numai in masura in care platitorului i-a fost transmis certificatul de rezidenta fiscala in Romania. Astfel avand in vedere natura venitului este posibil ca acesta sa faca obiectul retinerii la sursa, insa persoana fizica romana poate beneficia de credit fiscal potrivit conventiei de evitare a duble impuneri, urmand ca potrivit Titlului IV din noul Cod fiscal, impozitul re?inut in strainatate sa fie dedus din impozitul datorat in Romania. In cazul neprezentarii certificatului de reziden?a fiscala in Romania venitul poate fi supus impozitului stabilit in conformitate cu legisla?ia interna a statului strain.

La declaratia privind venitul realizat se anexeaza documentele justificative privind venitul realizat si impozitul platit, eliberate de autoritatea competenta din tara in care s-a obtinut venitul si cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri. Aceste documente sunt utilizate pentru aplicarea metodelor de evitare a dublei impuneri prevazute in conventiile de evitare a dublei impuneri.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016