Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Impozit pe nerezidenti. Ce obligatii fiscale revin societatii din Romania?

16-Apr-2015
5819

In cazul urmator, o societate din Romania trimite in Polonia niste piese pentru a fi repolizate, iar firma din Polonia emite factura fara TVA pentru acest serviciu in momentul cand trimite inapoi piesele in Romania.

Urmeaza sa stabilim daca acest serviciu intra in sfera impozitului pe veniturile nerezidentilor, precum si ce obligatii ii revin societatii romane, si anume, daca aceasta trebuie sa ceara certificat de rezidenta fiscala, sa retina impozit pe veniturile nerezidentilor si in ce procent. De asemenea, daca prestarea de serviciu e facuta in baza unei comenzi si nu a unui contract, stabilim in ce masura mai trebuie declarata/inregistrata la administratia financiara.

Intelegem ca firma din Polonia efectueaza un serviciu societatii dvs. Serviciile prestate de nerezidenti intra in sfera impozitului pe veniturile nerezidentilor, conform art.115 alin.1 lit.k din Codul fiscal, fiind impozitate cu impozit de 16%. Impozitul se va retine la sursa, la data platii facturii catre nerezident. In acest caz se va depune Declaratia 100 la autoritatea fiscala, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost efectuata plata catre nerezident, iar impozitul se va achita tot pana la aceeasi data.

Totodata pana sfarsitul lunii februarie a anului urmator veti depune o declaratie privind impozitul la sursa retinut de la nerezidenti, conform art.119 din Codul fiscal.

In situatia in care societatea din Polonia va trimite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la data efectuarii platilor catre nerezidenti, conform art.118 din Codul fiscal, veti aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Polonia, art. 7 din Conventie si nu veti retine la sursa impozit pe venit, serviciile nefiind in acest caz impozabile in Romania. In acest caz nu se mai depune Declaratia 100.

Certificatul de rezidenta fiscala este valabil pe 1 an de zile pentru anul in care a fost emis si pentru urmatoarele 60 de zile din anul urmator.

Contractul nu se va declara la autoritatea fiscala avand in vedere ca serviciile nu sunt prestate pe teritoriul Romaniei de catre nerezidenti.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016