Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare imobil in valuta. Procedura si tratament fiscal

04-Sep-2012
29527
Analizam cazul unei societati comerciale care doreste sa vanda apartamentul sediu social al firmei unei persoane fizice care vrea sa plateasca in euro (vanzarea se face in scopul administrarii patrimoniului). Vom stabili astfel daca factura de vanzare va fi intocmita in euro si care va fi modalitatea de incasare in acest caz, suma fiind mai mare de 50.000 euro.

Raspuns:

Ca si prima observatie, normele metodologice pentru art. 151 alin. (1) din Codul fiscal stabilesc posibilitatea ca o factura sa fie emisa in orice moneda, fie in lei, fie in valuta, in orice limba a Comunitatii europene, cu obligatia emitentului de a transforma si in lei valoarea TVA pe factura, daca vanzarea este supusa TVA.

Actul normativ ce reglementeaza in acest moment platile si incasarile pe teritoriul Romaniei, este Regulamentul 4/2005, republicat 2007, cu modificari. Potrivit art. 2 din acest regulament, operatiile de plati si incasari desfasurate intre rezidenti si nerezidenti se pot efectua in mod liber, atat in valuta cat si in lei, conform contractelor intre parti, fapt pe care il consideram realizabil si la vanzarea acestor imobile catre nerezidenti, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice.

In ce priveste tranzactiile care decurg din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii intre rezidenti, platile si incasarile se efectueaza in lei. Legiuitorul a mentionat in anexa 2 din regulament, situatiile in care intre rezidenti pot fi efectuate si plati in valuta.

In acest sens, cunoastem existenta unei Circulare a BNR, comunicata bancilor, prin care se defineste mai exact ce se intelege prin livrare de bunuri/prestare de servicii, si acestea cuprind inclusiv vanzarile de imobile.

Cu toate acestea, in anexa 2 la lit. e) din regulament, din categoriile de rezidenti ce pot face plati in valuta se regasesc persoanele fizice, ce dispun plati in valuta cu caracter ocazional, intre operatii dispuse intre aceste persoane fizice.

Practic, nu exista o interpretare unitara a acestei situatii, in sensul ca bancile nu pot impune persoanei fizice in ce moneda pot sa isi deconteze obligatiile si cunoastem mai multe obligatii din practica, cand persoane juridice au vandut imobile catre persoane fizice, iar persoana fizica a decontat imobilul in valuta, pornind de la premisa ca datoria contractuala este in valuta si se achita in aceeasi moneda in care este exprimata obligatia.

Desigur, este necesar sa ne exprimam si o opinie foarte clara, consideram ca vanzarea unor bunuri imobile de catre o persoana juridica romana catre persoane fizice rezidente nu poate fi decontata decat in lei. Faptul ca se deconteaza in valuta de catre persoanele fizice o datorie catre o persoana juridica tine doar de capacitatea de convingere a celui ce efectueaza plata.

Insa, exista alte metode ajutatoare pentru diminuarea eventualelor pierderi din schimburi valutare, cum ar fi contractele spot pe valuta sau fixarea cursului de schimb pe tranzactii prin deschiderea conturilor la aceeasi banca de catre ambele persoane ce participa la vanzare-cumparare.

In ce priveste valoarea sumelor incasate cu numerar de catre societatea comerciala de la persoana fizica, acestea nu sunt limitate, insa exista obligatia raportarii sumelor mai mari de 15000 euro la Oficiul national pentru combaterea spalarii banilor. Raportarea se va efectua in 10 zile de la data incasarii.

In acest sens, va recomandam sa utilizati incasarile prin banca, datorita transparentei ridicate a transferurilor si tranzactiilor bancare.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016