Scapa de penalitati aplicand corect OG 30 din 2011
Intrebare: Care este modalitatea corecta prin care se poate aplica scutirea de plata penalitatilor si a majorarilor pentru achitarea debitelor restante conform OG 30/2011? De asemenea, se va analiza si care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite si care este procedura pe care trebuie sa o urmam.
Raspuns: Conform OG 30/2011 pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se acorda urmatoarele facilitati:
a) anularea penalitatilor de intarziere, precum si anularea unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute la art. 1 alin. (2), sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 31 decembrie 2011, cu exceptia obligatiilor prevazute la alin. (2);
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
b) reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, precum si reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute la art. 1 alin. (2), sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 30 iunie 2012, cu exceptia obligatiilor prevazute la alin. (2).
Pentru dobanzile datorate pana la data stingerii si stabilite prin decizii comunicate dupa aceasta data, conditia se considera indeplinita daca dobanzile se sting pana la termenul de plata prevazut la art. 111 alin. (2) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala
Ministerul de Finante a emis in acest sens Ordinul 2604/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din OG 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal , precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Acesta aduce clarificari in ceea ce priveste tipul obligatiilor fiscale pentru care se acorda anularea sau reducerea de majorari si penalitati. Conform acestuia, prin obligatii fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se intelege:
a) obligatii fiscale care sunt individualizate in declaratiile fiscale ale contribuabilului depuse pana la data de 31 august 2011 si/sau decizii de impunere emise si comunicate contribuabilului pana la aceasta data, pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;
b) obligatii fiscale individualizate in inscrisuri care constituie titluri de creanta comunicate contribuabilului pana la data de 31 august 2011, pentru obligatiile fiscale stabilite de directiile de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
(2) Prin dobanzi aferente obligatiilor principale, conform art. 2, se intelege si cota de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de dobanda a acestora.
Conform alin 3 al art 3 din Ordin, majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile prevazute la art. 2 sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006?30 iunie 2010.
Totodata trebuie sa stim ca facilitatile prevazute nu se acorda pentru obligatiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate.
Pentru a beneficia de aceste facilitate, tot ce trebuie sa faceti este sa solcitati organului fiscal o situatie a obligatiilor de plata exigibile, care urmeaza a fi stinse in scopul indeplinirii conditiei prevazute la art. 2 alin. (1) din OMEF 2604/2011, precum si a celor care intra sub incidenta facilitatii.
In termen de 5 zile de la data depunerii cererii, organul competent comunica contribuabilului situatia prevazuta la alin. (1) si intocmeste borderou provizoriu de scadere din evidenta fiscala a obligatiilor fiscale ce pot face obiectul facilitatii prevazute la art. 2. Daca in termen de 10 zile de la data comunicarii situatiei prevazute la alin. (1) se sting prin plata sau compensare obligatiile principale si dobanzile aferente acestora organul competent valideaza borderoul provizoriu de scadere. In acest caz, in termen de 3 zile de la data stingerii, organul competent emite decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii. Daca s-au stins si aceste obligatii fiscale accesorii in termenul prevazut la art. 111 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 114 si 115 din Codul de procedura fiscala , organul competent verifica indeplinirea conditiilor prevazute de art. XI din OG 30/2011 si emite, dupa caz:
a) decizia de anulare a penalitatilor de intarziere, pentru penalitatile de intarziere si cota de 50% din majorarile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011;
b) decizia de reducere a penalitatilor de intarziere, pentru 50% din penalitatile de intarziere, precum si pentru 50% din cota de 50% din majorarile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011.
In situatia in care contribuabilii nu au depus cererea privind solicitarea situatiei obligatiilor de plata care se califica pentru a fi aplicate facilitatile, dar sting prin plata sau compensare toate obligatiile de plata, solicita acordarea facilitatii de anulare /reducere penalitati si dobanzi de intarziere prin depunerea unei cereri la organul competent. In urma analizei cererii contribuabilului, in situatia in care conditiile pentru acordarea facilitatii sunt indeplinite, organul fiscal emite o decizie in acest sens.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sucursale ONG
Intrebare: Am o sucursala a unei asociatii care, incepand cu 01.01.2025, nu va mai avea 5 angajati. Sucursala este in Brasov, iar societatea mama este in Bucuresti. In mod normal, ar trebui completata declaratia 010 (700) si ar trebui retras codul fiscal. Codul fiscal a fost atribuit de ANAF Brasov, iar acum nu stiu cum sa procedez, pentru ca asociatia nu trebuie sa depuna aceleasi formulare ca o SRL pentru punct de lucru (respectiv 060 si 061 pentru inregistrare sau radiere CUI), asa cum mi se recomanda....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Control ITM. Majorare salarii in constructii
Intrebare: O societate de constructii are doi angajati cu salariul minim brut in constructii de 4.528 lei pe luna. In urma unui control de la ITM, i s-a impus masura de a se respecta prevederile art. 164 alin. (8) din Legea 53/2003, deoarece salariatii aveau peste doi ani vechime si nu li s-au marit salariile peste salariul minim. Este corect ca societatea sa depuna o contestatie la PVC?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Facilitati salariati IT. Sectorul constructii si agroalimentar
Intrebare: Societate IT, cod CAEN 6201, incepand cu 01.01.2025, avand in vedere ca s-au eliminat facilitatile, mai intai la CASS si, din 2025, la impozit, pentru salariatii care sunt absolventi de facultate de profil sau ajutor programator (Ordinul nr. 21.813/6.421/2.246/4.433/2022), daca societatea indeplineste cumulat toate conditiile de creare de programe pe proiecte si indeplinesc conditia de venit de 10.000 de euro in anul anterior, pentru fiecare salariat, se mai poate acorda scutirea de impozit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratamentul contabil al garantiilor pentru ambalaje returnabile. Alegerea conturilor
Intrebare: Societatea a achizitionat un automat de preluare a ambalajelor cu garantie-RVM. Inregistrarile contabile de mai jos sunt corecte? 1. Colectare ambalaje si restituire garantie ca urmare a returnarii sub forma de vouchere: 461 = 462 1000 lei 2. Voucherele sunt utilizate la efectuarea cumparaturilor - garantia este folosita pentru acoperirea contravalorii cumparaturilor: 5328 = 411 800 lei 462 = 5328 800 lei 3. Predare ambalaje catre Returo: 411 = 461 1000 lei 4. Taxa de gestionare: 411 = 7588 411...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<