Studiu de caz: Procedura de livrare intracomunitara cu incasarea in lei
Valabil la 9.09.2011
Pentru a putea observa care este modalitatea corecta de a actiona in situatia unei livrari intracomunitare cu incasarea in lei, se dezbate cazul unei societati care factureaza marfa unui client din Bulgaria. Clientul strain achita marfa in lei. In aceste conditii, va putea societatea sa ii emita clientului factura fiscala fara TVA emisa din sistem in lei sau va fi aceasta societate obligata sa intocmeasca o factura INVOICE in engleza in euro sau in lei?
Se considera ca aceasta situatie este reglementata de art. 143 alin. (2) din Codul fiscal care stabileste:
"(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:
a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Masuri de simplificare Societate comerciala, platitoare de TVA, doreste sa vanda un teren intravilan construibil la o alta societate, si ea platitoare de TVA. Este obligatoriu taxare inversa sau se poate...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
CASS pentru PFA reactivat Un PFA suspendat la Registru Comertului pana la 01.09.2024 pentru crestere copil, cu reactivarea PFA-ului incepand cu 01.09.2024 realizeaza venituri nete de 15.000 lei in cele 4...citeste mai mult
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 1522;"
Potrivit textului de lege, clientul din Bulgaria va trebui astfel sa comunice societatii codul de TVA prin care este inregistrat in scopuri de TVA in tara de provenienta. In caz contrar, societatea din Romania va emite facturi cu TVA.
Societatea romana are obligatia efectuarii livrarii intracomunitare pentru a putea demonstra (de regula, prin documentul de transport) faptul ca marfa a parasit Romania. Operatia este scutita de TVA, cu drept de deducere a TVA de la achizitie.
Potrivit, OMFP 2222/2006 modificat prin OMFP 3419/2009, justificarea scutirii de TVA prevazuta de art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal pentru livrarea intracomunitara de bunuri, este dovedita prin:
- factura, conform art. 155 din Codul fiscal;
- un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alt stat membru;
- documentul ce atesta ca transportul este in sarcina dvs;
Referitor la emiterea facturii in lei, sunt considerate aplicabile normele metodologice pentru art. 155 alin. (5) din Codul fiscal care stabilesc:
"Factura prevazuta la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal va fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de inspectie fiscala trebuie asigurata traducerea in limba romana. Baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar, daca operatiunea nu este scutita de taxa, suma taxei trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vanzari, baza impozabila va fi convertita in lei, utilizand cursul de schimb prevazut la art. 1391 din Codul fiscal ."
Din prevederea: "va fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre" coroborat cu "baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta" se interpreteaza ca reglementarea principala este emiterea facturii in lei, insa poate fi emisa in orice valuta, iar daca exista TVA pe factura, acesta va fi convertit in lei. Se considera astfel legala emiterea facturii in lei si incasarea in aceeasi moneda. In consecinta, nu are relevanta incasarea in lei a facturii din punctul de vedere al scutirii de TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<