Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Procedura de livrare intracomunitara cu incasarea in lei

08-Sep-2011
12751
Valabil la 9.09.2011

Pentru a putea observa care este modalitatea corecta de a actiona in situatia unei livrari intracomunitare cu incasarea in lei, se dezbate cazul unei societati care factureaza marfa unui client din Bulgaria. Clientul strain achita marfa in lei. In aceste conditii, va putea societatea sa ii emita clientului factura fiscala fara TVA emisa din sistem in lei sau va fi aceasta societate obligata sa intocmeasca o factura INVOICE in engleza in euro sau in lei?

Se considera ca aceasta situatie este reglementata de art. 143 alin. (2) din Codul fiscal care stabileste:

"(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:
a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 1522;"

Potrivit textului de lege, clientul din Bulgaria va trebui astfel sa comunice societatii codul de TVA prin care este inregistrat in scopuri de TVA in tara de provenienta. In caz contrar, societatea din Romania va emite facturi cu TVA.

Societatea romana are obligatia efectuarii livrarii intracomunitare pentru a putea demonstra (de regula, prin documentul de transport) faptul ca marfa a parasit Romania. Operatia este scutita de TVA, cu drept de deducere a TVA de la achizitie.

Potrivit, OMFP 2222/2006 modificat prin OMFP 3419/2009, justificarea scutirii de TVA prevazuta de art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal pentru livrarea intracomunitara de bunuri, este dovedita prin:
- factura, conform art. 155 din Codul fiscal;
- un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alt stat membru;
- documentul ce atesta ca transportul este in sarcina dvs;

Referitor la emiterea facturii in lei, sunt considerate aplicabile normele metodologice pentru art. 155 alin. (5) din Codul fiscal care stabilesc:

"Factura prevazuta la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal va fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de inspectie fiscala trebuie asigurata traducerea in limba romana. Baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar, daca operatiunea nu este scutita de taxa, suma taxei trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vanzari, baza impozabila va fi convertita in lei, utilizand cursul de schimb prevazut la art. 1391 din Codul fiscal ."

Din prevederea: "va fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre" coroborat cu "baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta" se interpreteaza ca reglementarea principala este emiterea facturii in lei, insa poate fi emisa in orice valuta, iar daca exista TVA pe factura, acesta va fi convertit in lei. Se considera astfel legala emiterea facturii in lei si incasarea in aceeasi moneda. In consecinta, nu are relevanta incasarea in lei a facturii din punctul de vedere al scutirii de TVA.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: Procedura de livrare intracomunitara cu incasarea in lei":
Rating:

Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016