Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profitul poate fi obtinut prin educatie financiara. Programele ASF de educatie financiara sunt derulate in scolile din Romania

21-Mar-2017
2608

In ce priveste educatia financiara, Romania se afla pe ultimul loc. Daca pentru a dezvolta o afacere sanatoasa si de succes pe termen lung e nevoie de mult mai multe aspecte, educatia financiara este si ramane un ingredient important care face adesea diferenta intre esec si reusita.

Prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Cornel Coca-Constantinescu, a oferit mai multe explicatii, intr-un interviu recent acordat pentru Mediafax, cu privire la importanta pe care o are educatia financiara pentru consumator. Romania ocupa ultimul loc din UE la capitolul educatie financiara.

Acesta a amintit ca ASF desfasoara in prezent astfel de programe de educare financiara, urmand sa fie lansat si programul international Global Money Week (27 martie - 2 aprilie).

La intrebarea adresata de jurnalistii Mediafax privind modul in care pot fi protejati consumatorii care nu acorda atentia cuvenita serviciilor financiare nebancare, Cornel Coca-Constantinescu a explicat:

“Protejarea consumatorilor de produse si servicii financiare nebancare, fie ei asigurati, investitori sau participanti la fondurile de pensii private, este un proces continuu, cu multe componente. O componenta se refera la cadrul legal, care pune un accent tot mai mare pe modalitatea de informare a clientilor, in sensul conceperii unor materialele de prezentare cu informatii complete, dar totodata realizate intr-un limbaj accesibil nespecialistilor. Formatul standardizat al acestor materiale a devenit regula, pentru a prezenta echilibrat beneficiile si riscurile si pentru a facilita clientului compararea cu alte oferte similare. in acelasi timp, cadrul legal a devenit mai exigent vizavi de conduita agentilor care interactioneaza direct cu consumatorii. Se pune accentul pe identificarea onesta a nevoilor clientului, astfel incat oferta de produse sau servicii financiare sa corespunda acestora".

De asemenea, parte din sistemul de protejare a consumatorilor este si educatia financiara, prin intermediul careia se dezvolta abilitati importante in relatia cu intermediarii financiari si cunoasterea riscurilor financiare nebancare.

Domeniile in care educatia financiara intampina lacune majore apar inclusiv sau mai ales la nivelul sistemului educational. In viziunea vicepresedintelui ASF, educatia financiara e necesara unor categorii largi de populatie:

“Produsele financiare de larga adresabilitate sau cele obligatorii nu sunt destinate unor domenii, ci unor categorii largi de populatie, care au nevoie de acele produse. Din aceasta cauza, cursurile la nivelul claselor a 7-a si a 11-a sunt menite sa imbunatateasca nivelul de cunostinte al elevilor, indiferent de evolutia lor profesionala viitoare. ASF a incheiat acorduri de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale, cu inspectoratele scolare, cu universitati, cu asociatiile de consumatori, cu asociatiile din pietele respective, cu reprezentanti ai societatii civile pentru construirea unei actiuni comune complementare de educatie financiara. intr-un domeniu precum cel al educatiei, este important sa intelegem ca rezultate nu se pot obtine decat printr-un efort sustinut, comun, continuu, efectele fiind cuantificabile pe termen mediu si lung".

Schimbarea modului in care intelegem relatia cu banii inseamna si abordarea unei noi perspective de afaceri. Educatia financiara vine la pachet, in mod cert, cu beneficii clare, iar informarea cetatenilor la nivel larg cu privire la conceptele de baza ale educatiei financiare sunt avantaje la care oricine ar trebui sa aiba dreptul.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Profitul poate fi obtinut prin educatie financiara. Programele ASF de educatie financiara sunt derulate in scolile din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Situatii financiare anuale: ONG-urile depun bilantul pana pe 29 aprilie 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, ONG-urile depun anul acesta situatiile financiare anuale pana pe data de 29 aprilie 2024. Depunere situatii financiare anuale ONG-uri Principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sunt reglemenatate prin Ordinul 5394/2023, publicat in Monitorul Oficial nr. 11 din 8 ianuarie 2024. Termenele pentru depunerea...» citeste mai departe aici

  • D100 in 2024. Cum se declara sponsorizarile in formular

    • Cum se declara sponsorizarea in declaratia 100 pentru trim. 4 2023 respectiv trim. 1, deoarece nu exista rubrica pentru trecerea sumei aferente sponsorizarii acordate (societatea este platitoare de impozit pe profit in 2024 si de impozit pe venit in 2023)? Declarare sponsorizari in D100 – raspunsul specialistului: Cheltuielile cu sponsorizarea, efectuate potrivit dispozitiilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, sunt considerate initial nedeductibile si ulterior, dupa ce s-a...» citeste mai departe aici

  • ANAF: In mai, toate seminariile web vor aborda modalitatea de completare si de depunere a Declaratiei unice

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala reaminteste ca, in anul 2024, termenul de depunere al Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formular 212 este data de 27 mai, inclusiv. In acest context, specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor organiza, in luna mai, seminare web care vizeaza informarea contribuabililor in legatura cu modul in care acestia trebuie sa procedeze la completarea si depunerea declaratiei unice...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016