Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Industria bancara din Romania s-ar putea confrunta cu probleme din cauza cadrului juridic impredictibil

26-Mai-2016
1628

Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat recent ca industria bancara din Romania este supusa unui risc sistemic sever determinat de cadrul juridic incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar.

Printre consecintele acestui fenomen se numara afectarea stabilitatii sistemului bancar si perspectivei investitionale. Potrivit Agerpres, acesta a declarat:

"Pe lista provocarilor industriei bancare, avem provocarea identificata inclusiv in Raportul de Stabilitate, si anume sa exista un risc sistemic sever determinat de cadrul juridic incert si impredictibil. Acest cadru juridic poate sa impacteze asupra buffer-ului de capital si ca atare sa preia din capacitatea de creditare ulterioara a sistemului. O alta provocare este legata de tratamentul legislativ discriminatoriu in zona bancara pentru investitorii din Romania, in comparatie cu alte state UE cu afectarea capacitatii de creditare. De asemenea, avem presiunile asupra modelului de business al bancilor si cresterea nivelului de educatie financiara si al increderii. Climatul de incredere este esential in scopul unei creditari sustenabile pentru dezvoltarea economiei Romaniei".

De asemenea, in opinia sa, sistemul bancar din Romania nu poate fi deconectat de la realitatile europene si globale.

"Sistemul bancar din Romania nu poate fi deconectat de la realitatile europene si globale. Exista acele nivele de alerta pe care noi, la nivel responsabil trebuie sa le avem, cu privire la diversele pericole care pot sa apara. Nu in ultimul rand reglementarea, nevoia de reglementare sau poate, in anumite conditii, de supra-reglementare mai sunt cateva arii care mai asteapta definitii si implementari. Vorbim despre acel Total Loss Absorbtion Capacity care nu este inca definit foarte clar la nivel global".

Conform statisticii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la nivelul lunii martie 2016, informeaza Agerpres, in Romania existau 36 de banci, din care 7 reprezinta sucursale straine. Activele sistemului bancar erau, la aceeasi data, de 82 de miliarde de euro, iar 90,3% insemnau active ale institutiilor cu capital strain.

In plus, soldul creditului era in cuantum de 68,53 miliarde de euro, din care: 48,43 de miliarde de euro sold credit neguvernamental si 20,19 miliarde de euro sold credit guvernamental.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Cu ce data se inregistreaza in contabilitate facturile electronice primite

    • Cu ce data se inregistreaza in contabilitate factura primita? Dar factura transmisa prin SPV? Data de inregistrare in contabilitate a facturilor electronice – raspunsul specialistului: Conform OUG 120 /2021-art. 2: (1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: - factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata; Art. 10...» citeste mai departe aici

  • Bonificatiile de 3% pentru contribuabilii buni platnici se vor acorda din oficiu

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse cateva facilitati speciale pentru contribuabilii buni platnici precum bonificatia de 3% care se acorda din oficiu. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca in Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru...» citeste mai departe aici

  • Seminar fiscal-contabil privind noutatile din 2024: E-Factura, E-Transport, E-TVA, impozite, salarii, TVA

    • In data de 14 octombrie 2024 se va transmite live seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 148. Seminar national de Fiscalitate si Contabilitate Lectori de exceptie pun in discutie modificarile legislative si implicatiile acestora in activitatea dvs. si vin sa raspunda intrebarilor dvs. Printre subiectele discutate amintim E-Factura (Legislatia explicata Intrebari si Raspunsuri), E-Transport(CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege), E-TVA(ultimele modificari...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016