Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri neimpozabile salariatilor. Ce beneficii se pot acorda de catre angajator fara sa fie asimilate salariului?

05-Sep-2017
17793

Care sunt beneficiile ce se pot acorda de catre angajator angajatilor si care sa nu fie asimilate salariului?

Iata raspunsul specialistului:

Dintre veniturile netaxabile cu impozit pe venit si contributii sociale mentionam:

1. Cadouri cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, zilei de 8 martie in limita sumei de 150 lei.

Cadourile acordate cu aceste ocazii, indiferent sub ce forma, inclusiv sub forma tichetelor cadou, sunt neimpozabile si netaxabile cu contributii sociale in limita sumei de 150 de lei acordata fiecarui salariat si fiecarui copil minor.

Astfel, conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii si taxat cu contributii sociale.

Daca cadourile sunt acordate sub forma de tichete cadou, partea care depaseste suma de 150 de lei nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale dar intra in baza de calcul al impozitului pe venit. 

Cadourile acordate cu aceste ocazii in limita sumei de 150 lei au acelasi tratament fiscal indiferent daca sunt acordate in bunuri, bani sau tichete cadou. Daca se acorda suma de 150 lei/persoana nu este nici o diferenta din punct de vedere fiscal fata de acordarea de tichete cadou in valoare de 150 lei/ persoana sub forma de tichete cadou. 

Acordarea cadourilor trebuie sa fie prevazuta de contractul de munca. Altfel, cadourile sunt venituri taxabile. 

2. Cadouri acordate cu alte ocazii decat cele pre vazute la pct.1. 

Daca angajatorul doreste sa ofere salariatilor cadouri cu alte destinatii sociale decat cele enumerate la lit. a) se recomanda ca acordarea acestora sa fie facuta sub forma tichetelor cadou. 

Astfel, Normele metodologice de aplicare art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Asadar, daca angajatorul acorda pentru alte destinatii sociale prevazute in contractul de munca tichete cadou acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit dar vor fi excluse din baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoare. 

Spre exemplu se pot acorda tichete cadou indiferent de cuantum pentru:
- Ziua salariatului;
- Casatoria salariatului;
- Pensionarea salariatului;
- Ziua barbatului. 

Acordarea tichetelor cadou pentru aceste destinatii trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca. 
De exemplu, in contractul colectiv de munca este prevazut ca se acorda salariatilor la pensionare suma de 1000 lei sub forma de tichete cadou. 

Aceasta suma va fi exclusa din baza de calcul al contributiilor sociale dar va intra in baza de calcul al impozitului pe venit. 

Daca aceasta suma se acorda in bani, se vor calcula atat impozit pe venit cat si contributii sociale. 

3. Decontarea serviciilor turistice sau acordarea voucherelor de vacanta

Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

In concluzie, angajatorul poate deconta salariatilor contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament:
- Pe baza de document justificativ din care sa rezulte achizitionarea serviciilor turistice si/sau de tratament;
- In conditiile prevazute in contractul de munca;
- Atat pentru salariati cat si pentru membrii de familie ai acestora;
- Fara limite maxime. 
Decontarea serviciilor turistice nu poate sa fie facuta in functie de performantele salariatilor intrucat reprezinta o cheltuiala sociala. 
De asemenea, decontarea serviciilor turistice in conditiile aratate nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

4. Contributia la fondul de pensii facultative suportata de angajator 

Conform prevederilor art. 78 alin. (4) lit. s) si art.142 lit. s) pct. 6) din Codul fiscal contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale. 

5. Utilizarea in scop personal a vehiculelor angajatorului

Conform art. 76 alin. (4) lit. t) si art. 142 lit. s) pct. 1 din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile si nu sunt taxabile cu contributii sociale avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50%.

Astfel, daca angajatorul deduce la calculul profitului impozabil 50% din cheltuielile cu vehiculul folosit in scop personal de salariat, folosinta in scop personal nu reprezinta venit impozabil pentru salariat. 

In situatia in care angajatorul deduce la calculul profitului impozabil 50% din cheltuielile cu vehiculul folosit in scop personal de salariat nu mai este necesara intocmirea foilor de parcurs. 

6. Cheltuielile cu pregatirea profesionala a salariatilor 

 Conform art. 76 alin. (4) lit. p) si art. 142 lit. n) din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor.

7. Asigurarile voluntare de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament conform Legii nr. 95/2006

Primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.

Asadar in limita a 400 Euro pe an (limita cuprinde atat serviciile medicale cat asigurarile voluntare de sanatate) nu sunt impozabile serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016