Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dupa ce au ras la profituri uriase, acum, bancherii se plang

12-Iul-2013
1950
Oricat de mult ar castiga bancherii in aceasta piata locala, tot se plang de anumite riscuri pe care ei le au. Dupa ce ani la randul au raportat, catre bancile mama, profituri de doua cifre, in timp ce restul sucursalelor, din alte tari aveau pofituri de o cifra sau chiar erau pe negative, acum acestea se victimizeaza din nou, in stilul caracteristic.

Potrivit oficialilor Asociatiei Romane a Bancilor, industria bancara din Romania isi asuma de trei ori mai multe riscuri decat bancile occidentale, cu peste 20 la suta credite neperformante in portofoliu.

"La nivelul intregii economii avem 20 la suta din PIB creante aflate in proces de insolventa. Neperformanta noastra se ridica la peste 10 miliarde de euro. Numai trei la suta din firmele aflate in insolventa se pot redresa. In aceste conditii, noua lege a insolventei este o prioritate la nivelul industriei bancare. Indicatorul disciplina financiara este indicatorul prioritar care trebuie urmarit in sistemul bancar", a spus Florin Danescu, citat de Agerpres. Acesta a participat la cea de-a VI-a editie a Galei Bancheri de Top, organizata de Trustul Finmedia, la Hotel Marshal Garden din Bucuresti. 

Florin Danescu a explicat ca exista mari diferente intre indicatorii sistemului bancar din Romania si cei ai bancilor din UE 27.

"Intermedierea financiara reprezinta in Romania 62 la suta din PIB, in timp ce in tarile UE este de 366 la suta. Aceasta inseamna ca experienta acumulata si cresterile marginale sunt mult mai avansate. Economia careia ne adresam nu este pregatita. Ponderea creditului neguvernamental in PIB, in Romania este de 38 la suta, in timp ce in UE reprezinta 121 la suta. Nivelul finantarilor la in sistemul bancar romanesc este de 92 la suta din PIB, iar in UE de 75 la suta", a aratat presedintele executiv ARB.


Raportul credite-active arata o proportie de 61 la suta, in Romania, si 58 la suta in Europa. Raportul imprumuturi-depozite este de 109 la suta, in Romania si de 123 in Uniunea Europeana. Depozitele raportate la PIB, reprezinta 33 la suta in Romania si de 113 la suta in UE. Aceasta inseamna ca sistemul bancar romanesc acopera nevoia de credite, prin dependenta de creditarea externa.

Premiile Bancheri de Top sunt acordate pe criterii cantitative privind activele, profitul, depozitele, creditele si criterii de dinamica, structurate pe paliere ale volumului de active, pentru eficienta si performanta operatiunilor. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016