Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masurile MFP pentru dezvoltarea afacerilor in Romania: Doing Business 2015

30-Oct-2014
2140
Raportul anual al Bancii Mondiale privind usurinta de a face afaceri, Doing Business 2015, confirma eforturile Guvernului orientate spre imbunatatirea cadrului fiscal si a relatiei cu contribuabilul si spre cresterea gradului de conformare voluntara.

"Raportul "Doing Business 2015" certifica pasii importanti pe care i-am facut in doua directii. in primul rand, sustinerea mediului de afaceri, prin masuri care sa stimuleze cresterea economica si aici as puncta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator si scutirea de la plata a impozitului pentru profitul reinvestit. O a doua directie care m-a preocupat indeaproape a fost imbunatatirea relatiei cu contribuabilul. in acest sens, am redus si comasat 92 de taxe si impozite parafiscale, am luat o serie de masuri pentru facilitarea si urgentarea declararii si platii obligatiilor fiscale, am un dialog constant si constructiv cu reprezentantii mediului de afaceri", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Potrivit raportului, in prezent Romania a ajuns pe pozitia 48 in ceea ce priveste usurinta de a face afaceri, din 189 de tari evaluate, facand un salt semnificativ in clasament, de 25 de pozitii, comparativ cu raportul publicat anul trecut. in raportul aferent anului 2014, Romania a ocupat pozitia 73.

De asemenea, evaluarea Bancii Mondiale arata ca in Romania se fac afaceri mai usor decat in state ca Slovenia (pozitia 51), Ungaria (pozitia 54), Turcia (pozitia 55), Italia (pozitia 56) sau Croatia (pozitia 65).

In ceea ce priveste progresele realizate si evidentiate de raportul Bancii Mondiale:

- in Romania numarul de plati pe an a scazut de la 39 de plati la 14 plati in acest an
Timpul necesar pentru a deschide o afacere a scazut la 8 zile in prezent, Romania facand un salt in ceea ce priveste deschiderea unei afaceri de pe pozitia 60 pe 38.
Pentru plata taxelor se constata o imbunatatire semnificativa, Romania urcand de pe locul 134 pe 52, in special pe fondul reducerii numarului de ore alocate.
Numarul de ore necesare pentru plata taxelor s-a redus de la 200 ore la 159 in present
In cazul solutionarii procedurilor de insolventa a existat un salt de 53 de pozitii, de la 99 in raportul Doing Business 2014 la 46 in ultimul raport.
Accesul la credit s-a imbunatatit, Romania urcand de pe locul 13 pe locul 7.

Ministerul Finantelor Publice si Guvernul vor continua reformele sistemului fiscal in scopul sustinerii cresterii economice, facilitarii platii taxelor si impozitelor, cresterii transparentei decizionale. De asemenea, reformele fiscale si masurile luate in ultimele luni vizeaza stimularea investitiilor sectorului privat, cresterea numarului de locuri de munca si atragerea investitiilor straine directe in economie.


Sursa: Ministerul Finantelor


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi majorate. Intra in aceasta categorie salariile minime brute, pensiile si alocatiile pentru copii. Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii Majorare salariu minim brut din 1 ianuarie 2025 A fost publicat in Monitorul Oficial HG 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Majorarea acestuia va ajunge la suma de 4.050 lei lunar, incepand cu data de...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, mai multe declaratii fiscale sunt scadente in data de 20 decembrie 2024. In continuare vom vedea care sunt acestea si cine are obligatia respectarii termenului limita. Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024 1. Depunerea notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare Formularul 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF. Studii de caz privind inspectiile fiscale

    • Controalele ANAF au inceput sa fie din ce in ce mai frecvente si vizeaza un numar tot mai mare de contribuabili. Din pacate, de multe ori, desi ne straduim sa respectam legislatia in vigoare si sa implementam toate modificarile fiscale, uneori inspectorii gasesc probleme si aplica ori amenzi, ori impozite si taxe suplimentare. In aceste conditii, contribuabilii se intreaba cum trebuie sa procedeze in cazul in care li se stabileste impozit suplimentar. Cum se...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016