Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie intracomunitara efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare

06-Oct-2011
4618
Situatie: Societatea X din Romania, inregistrata in scopuri de TVA cu perioada fiscala trimestriala va efectua in cadrul unei operatiuni triunghiulare o achizitie si livrare (cumparator-revanzator) in luna octombrie, conform art. 1561 alin. (61). Societatea X trebuie sa depuna declaratia 092 pentru a schimba perioada fiscala?

Rezolvare:
Avand in vedere faptul ca achizitia intracomunitara efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare nu este taxabila in Romania, in calitatea sa de cumparator-revanzator, societatea X din Romania nu trebuie sa solicite schimbarea perioadei fiscale din trimestru calendaristic in luna calendaristica in baza prevederilor alin. (61) si (62) al art. 1561 si a procedurii reglementate prin O.M.F.P. nr. 1.165 din 29 mai 2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.

Obligatia schimbarii perioadei fiscale din trimestru calendaristic in luna calendaristica intervine doar in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, taxabila. In acest sens aduc drept argument prevederile articolului 1561 din Codul fiscal denumit ?Perioada fiscala? din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Prin alineatul (61) si alineatul (62) din cadrul articolului 1561 se face reglementeaza in mod expres perioa-da fiscala pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri, fapt care rezulta din textul de lege mentionat:
alineatul (61): ?Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu ...?.alineatul (6^2): ?Persoana impozabila care potrivit alin. (6^1) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei ... Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala ...?.

Regula generala de la articolul 1321 alineatul (2) prevede ca in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri reglementata prin art. 126 alin. (3) lit. a), locul achizitiei intracomunitare se considera a fi in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA in situatia in care cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, emis de autoritatile fiscale ale unui stat membru, altul decat cel in care are loc achizitia intracomunitara.


Aceasta regula generala nu este aplicabila in cazul operatiunilor triunghiulare, atunci cand cumpa-ratorul revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania in baza prevederilor art. 153 face dovada ca a efectuat o achizitie intracomunitara neimpozabila pe teritoriul altui stat membru, in conditii similare celor prevazute la art. 126 alin. (8) lit. b), in vederea efectuarii unei livrari ulterioare de bunuri pe teritoriul ace-luiasi stat membru. Aceasta exceptie este reglementata prin articolul 132^1 alineatul (5) din Codul fiscal.

Acesta este motivul pentru care achizitia intracomunitara efectuata de catre un cumparator revanzator pe teritoriul unui alt stat membru, dar nu in Romania nu se raporteaza fiscal prin urmatoarele declaratii:
- declaratia fiscala reprezentata prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si randul 17;
- declaratia informativa reprezentata de declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul A.

In cadrul unei operatiuni triunghiulare, cumparatorul revanzator stabilit pe teritoriul Romaniei realizeaza in fapt doua operatiuni pe teritoriul statului membru unde este stabilit cumparatorul:
- o achizitie intracomunitara de bunuri neimpozabila pe teritoriul statului membru de sosire a bunurilor;
- o livrare de bunuri pe teritoriul national al statului membru pe teritoriul caruia efectueaza achizitia intracomunitara in cadrul unei operatiuni triunghiulare.

Practic, in situatia in care statul membru al cumparatorului aplica masurile de simplificare, pentru cele doua operatiuni realizate, cumparatorul revanzator din Romania procedeaza astfel:
- nu achita TVA pentru achizitia intracomunitara efectuata pe teritoriul statului membru al beneficiarului;
- nu colecteaza TVA pentru livrarea acelorasi bunuri pe teritoriul aceluiasi stat in care este stabilit beneficiarul livrarii ulterioare.

Pentru a beneficia de masurile de simplificare aplicabile pe teritoriul statului membru in care are loc achizitia intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, cumparatorul revanzator stabilit pe teritoriul Romaniei trebuie sa se asigure ca:
- responsabilitatea transportului bunurilor comercializate nu cade in sarcina beneficiarului livrarii ulterioare care urmeaza a fi efectuate pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania sau statul membru in care este stabilit furnizorul;
- desemnat la plata TVA pentru livrarea ulterioara a bunurilor pe teritoriul acelui stat membru in care a avut loc achizitia intracomunitara este cumparatorul stabilit pe teritoriul celui de al treilea stat membru.

Achizitia intracomunitara de bunuri efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare de catre o per-soana impozabila din Romania care are calitatea de cumparator revanzator este reglementata distinct in Codul fiscal prin art. 1321 alin. (5).

In concluzie, societatea X din Romania nu trebuie sa depuna declaratia 092 pentru schimbarea perioa-dei fiscale din trimestru in luna deoarece nu realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania. Pentru achizitia intracomunitara efectuata, societatea X din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa nu raporteze prin declaratia recapitulativa cod 390 achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania doar pentru simplul fapt ca a transmis codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania catre furnizorul stabilit in primul stat membru;
- sa nu aplice regimul de taxare inversa pentru achizitia intracomunitara efectuata deoarece operatiunea nu este impozabila in Romania;
- sa raporteze achizitia intracomunitara efectuata prin decontul de TVA cod 300 la randul 24 de-numit ?Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile?.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016