Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie intracomunitara efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare

06-Oct-2011
4743
Situatie: Societatea X din Romania, inregistrata in scopuri de TVA cu perioada fiscala trimestriala va efectua in cadrul unei operatiuni triunghiulare o achizitie si livrare (cumparator-revanzator) in luna octombrie, conform art. 1561 alin. (61). Societatea X trebuie sa depuna declaratia 092 pentru a schimba perioada fiscala?

Rezolvare:
Avand in vedere faptul ca achizitia intracomunitara efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare nu este taxabila in Romania, in calitatea sa de cumparator-revanzator, societatea X din Romania nu trebuie sa solicite schimbarea perioadei fiscale din trimestru calendaristic in luna calendaristica in baza prevederilor alin. (61) si (62) al art. 1561 si a procedurii reglementate prin O.M.F.P. nr. 1.165 din 29 mai 2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.

Obligatia schimbarii perioadei fiscale din trimestru calendaristic in luna calendaristica intervine doar in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, taxabila. In acest sens aduc drept argument prevederile articolului 1561 din Codul fiscal denumit ?Perioada fiscala? din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Prin alineatul (61) si alineatul (62) din cadrul articolului 1561 se face reglementeaza in mod expres perioa-da fiscala pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri, fapt care rezulta din textul de lege mentionat:
alineatul (61): ?Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu ...?.alineatul (6^2): ?Persoana impozabila care potrivit alin. (6^1) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei ... Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala ...?.

Regula generala de la articolul 1321 alineatul (2) prevede ca in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri reglementata prin art. 126 alin. (3) lit. a), locul achizitiei intracomunitare se considera a fi in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA in situatia in care cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, emis de autoritatile fiscale ale unui stat membru, altul decat cel in care are loc achizitia intracomunitara.


Aceasta regula generala nu este aplicabila in cazul operatiunilor triunghiulare, atunci cand cumpa-ratorul revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania in baza prevederilor art. 153 face dovada ca a efectuat o achizitie intracomunitara neimpozabila pe teritoriul altui stat membru, in conditii similare celor prevazute la art. 126 alin. (8) lit. b), in vederea efectuarii unei livrari ulterioare de bunuri pe teritoriul ace-luiasi stat membru. Aceasta exceptie este reglementata prin articolul 132^1 alineatul (5) din Codul fiscal.

Acesta este motivul pentru care achizitia intracomunitara efectuata de catre un cumparator revanzator pe teritoriul unui alt stat membru, dar nu in Romania nu se raporteaza fiscal prin urmatoarele declaratii:
- declaratia fiscala reprezentata prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si randul 17;
- declaratia informativa reprezentata de declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul A.

In cadrul unei operatiuni triunghiulare, cumparatorul revanzator stabilit pe teritoriul Romaniei realizeaza in fapt doua operatiuni pe teritoriul statului membru unde este stabilit cumparatorul:
- o achizitie intracomunitara de bunuri neimpozabila pe teritoriul statului membru de sosire a bunurilor;
- o livrare de bunuri pe teritoriul national al statului membru pe teritoriul caruia efectueaza achizitia intracomunitara in cadrul unei operatiuni triunghiulare.

Practic, in situatia in care statul membru al cumparatorului aplica masurile de simplificare, pentru cele doua operatiuni realizate, cumparatorul revanzator din Romania procedeaza astfel:
- nu achita TVA pentru achizitia intracomunitara efectuata pe teritoriul statului membru al beneficiarului;
- nu colecteaza TVA pentru livrarea acelorasi bunuri pe teritoriul aceluiasi stat in care este stabilit beneficiarul livrarii ulterioare.

Pentru a beneficia de masurile de simplificare aplicabile pe teritoriul statului membru in care are loc achizitia intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, cumparatorul revanzator stabilit pe teritoriul Romaniei trebuie sa se asigure ca:
- responsabilitatea transportului bunurilor comercializate nu cade in sarcina beneficiarului livrarii ulterioare care urmeaza a fi efectuate pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania sau statul membru in care este stabilit furnizorul;
- desemnat la plata TVA pentru livrarea ulterioara a bunurilor pe teritoriul acelui stat membru in care a avut loc achizitia intracomunitara este cumparatorul stabilit pe teritoriul celui de al treilea stat membru.

Achizitia intracomunitara de bunuri efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare de catre o per-soana impozabila din Romania care are calitatea de cumparator revanzator este reglementata distinct in Codul fiscal prin art. 1321 alin. (5).

In concluzie, societatea X din Romania nu trebuie sa depuna declaratia 092 pentru schimbarea perioa-dei fiscale din trimestru in luna deoarece nu realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania. Pentru achizitia intracomunitara efectuata, societatea X din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa nu raporteze prin declaratia recapitulativa cod 390 achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania doar pentru simplul fapt ca a transmis codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania catre furnizorul stabilit in primul stat membru;
- sa nu aplice regimul de taxare inversa pentru achizitia intracomunitara efectuata deoarece operatiunea nu este impozabila in Romania;
- sa raporteze achizitia intracomunitara efectuata prin decontul de TVA cod 300 la randul 24 de-numit ?Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile?.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016