
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Cum se inregistraza din punct de vedere al TVA aceasta factura in jurnalele de TVA si in decontul de TVA?
Raspuns:
Asa cum sunt enumerate in Codul fiscal la articolul 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii? la punctul 26, in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica se cuprind:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
1. furnizarea si conceperea de site-uri informatice;
2. mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor;
3. furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora;
4. furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date.
Conform reglementarilor aplicabile de la 01 ianuarie 2010 stabilite prin Normele de aplicare a Codul fiscal la punctul 13, alin.13, serviciile de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cota de TVA de 24 % prevazuta la art. 140 din Codul fiscal.
Deci, pentru acest tip de servicii se datoreaza TVA de persoana care primeste serviciile (adica beneficiarul roman), iar impozitarea se efectueaza la locul unde beneficiarul isi are stabilit sediul activitatii sale economice (in Romania).
Pentru serviciile furnizate pe cale electronica primite de la un furnizor tert, firma dvs. datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa, evidentiata d.p.d.v. contabil prin formula 4426 = 4427 si se preia in decontul de TVA, fara a se achita efectiv prin cont bancar.
Factura primita de la partenerul extern se evidentiaza atat in jurnalul pentru vanzari cat si in jurnalul pentru cumparari in coloana de operatiuni supuse taxarii inverse.
Aceste sume se preiau in decontul de TVA cod 300, la randul 7 si 19 "Bunuri si servicii achizitionate pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)".
Operatiunea se inregistreaza in contabilitate la cursul valutar din data emiterii facturii de catre prestatorul extern.
Intrucat Japonia nu este stat membru al Uniunii Europene, astfel de servicii nu se raporteaza prin declaratia lunara cod 390 si declaratia Intrastat.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Achizitii intracomunitare: Obligatiile la impozitul pe nerezidenti si TVASpeta zilei! Cum se pot scoate din evidenta creantele neincasateCum tratam o achizitie intracomunitara de bunuri primite spre prelucrare?Modificari aduse Codului fiscal prin Legea 172Se declara in Declaratia 394 facturile unor livrari cu valoare individuala sub 10.000 lei?Ultimele articole
Sistemul RO e-Factura. Facturile pot fi trimise si de catre un tert? Daca da, in ce conditii?Frauda de 15.000.000 euro identificata de inspectorii DGAF in domeniul comertului cu autoturisme second handModificari privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024PFA in 2023. In contextul adoptarii Legii 296/2023, trebuie intocmit registru de casa si pentru PFA-uri?Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliSfaturi de la experti
Impozitarea unei societati care desfasoara activitate de brokeraj
Intrebare: O firma presteaza servicii (in baza unui contract de brokeraj) conform codului CAEN 6622. Este platitoare de impozit pe profit conform prevederilor legale. Firma factureaza catre XXX.SA, cu care are incheiat contract de brokeraj,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Participarea la capitalul social al unei ONG
Intrebare: O societate din domeniul pharma contempleaza ideea de a infiinta o fundatie, prin varsarea de capital sub forma de numerar - 80.000 lei. Inca nu se cunoaste daca fundatia va avea sau nu si activitate economica. Avem rugamintea sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<