Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajutor de stat pentru o investitie minima de 3 milioane de euro

27-Iun-2018
2784

Plafonul minim de investitii al firmelor private ar putea sa scada la 3 milioane de euro, fata de 10 milioane, cat este in prezent, pentru a putea beneficia de ajutor de stat, anunta ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Aceasta masura, care va reactiva schema de finantare de ajutor de stat, este menita sa vina in ajutorul companiilor mici, in special a firmelor romanesti, care ar avea nevoie de sprijin financiar pentru dezvoltarea afacerii, dupa cum a anuntat ministrul in sedinta de marti seara. Acesta a mai precizat ca proiectul de Hotarare privind schemele de ajutor de stat va fi pe ordinea de zi, joi, in sedinta de Guvern.

“Principalele obiective pentru o astfel de schema de ajutor de stat sunt cele legate de atragerea de investitii de mare anvergura care sa fie realizate in regiunile mai putin dezvoltate, sa aducem tehnologii avansate, produse inovative si, implicit, ca un efect al acestor investitii, crearea de noi locuri de munca. Un element foarte important este ca reducem plafonul minim obligatoriu de a investi, de la 10 milioane de euro, la 3 milioane de euro, pentru a permite companiilor mai mici si in special companiilor romanesti sa poata sa primeasca un astfel de sprijin financiar pentru a dezvolta proiectele in derulare sau proiecte noi acolo unde acestea doresc. Aceasta a fost o solicitare foarte clara din partea mediului de afaceri. Bugetul schemei este de 145 de milioane de euro pe an, dar pe acest an avem un buget de 638 milioane de lei, asta inseamna alocarea aceea anuala din acest an si ce nu s-a aplicat pana in prezent. Bugetul total al programului este 1,8 miliarde de lei, ceea ce se poate si majora daca, desigur, notificam Comisia Europeana", a precizat ministrul. 

Cererile de acord de finantare vor fi depuse continuu, si nu in sesiuni de 30 de zile lucratoare, cum se intampla in prezent, a mai spus Teodorovici. Selectia pe baza de punctaj se va realiza doar pentru cererile care indeplinesc criteriile de eligibilitate, cum ar fi si plafonul minim al investitiei de 3 milioane de euro. De asemenea, companiile pot depune cererea de obtinere a ajutorului de stat inainte de a face dovada achitarii datoriilor catre stat, aceasta fiind necesara abia in momentul depunerii cererii de plata pentru ajutorul de stat.

Pe vechea prevedere legala privind schema de ajutor de stat, au fost aprobate, pana in prezent, 11 proiecte in valoare totala de 2,5 miliarde de lei.

Cat priveste criteriile de eligibilitate, acestea se refera in principal la cele prevazute in Regulamentul european.

“Avem o serie de criterii de eligibilitate, in marea lor parte prevazute in Regulamentul 651/2014, si anume faptul ca se poate realiza o investitie in Romania printr-o astfel de schema de ajutor de stat, daca este o investitie initiala, adica sa infiintam o afacere noua, sa extindem o afacere existenta si multe astfel de elemente. Sa fie o investitie initiala in favoarea unei noi activitati economice si asta se refera strict la regiunea Bucuresti-Ilfov, unde, fiind o zona dezvoltata, ajutorul de stat este unul mai redus. Domeniile de aplicare sunt toate din economia Romaniei, mai putin cele pe care Regulamentul le interzice la nivel european”, a spus Eugen Teodorovici.


De asemenea, nu pot beneficia de ajuto de stat societatile aflate in insolventa, in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere si altele de acest tip. 

In cadrul sedintei de marti, ministrul Finantelor a mai anuntat si ca in luna iulie Guvernul va face prima rectificare bugetara din 2018, promitand ca va asigura sumele necesare pentru ca proiectele aprobate si implementate sa-se deruleze partea de investitii. Aceasta rectificare este asteptata cu interes si de antreprenorii aflati la inceput de drum, datorita unui alt mare program, Start-Up Nation 2018. Prin bugetul de stat pentru anul in curs, programul are alocata o suma de 700 de milioane de lei, credite de angajament, iar prin rectificarea bugetara acestea vor fi transformate in credite bugetare, pentru a putea fi folosite in program.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016