Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Banca data in judecata de mii de clienti nemultumiti de actele aditionale

22-Sep-2010
3028


Firma de avocatura care va prelua cazurile clientilor Volksbank se asteapta sa aiba sase-sapte mii de clienti in cateva saptamani

Mai bine de 400 de clienti ai Volksbank au depus ieri personal dosarele necesare pentru a actiona banca in instanta, alte cateva mii de clienti fiind indemnati sa trimita dosarele pana miercuri dupa-amiaza la firma de avocatura care s-a oferit sa-i reprezinte.

Clientii bancii au deja un grup de protest pe platforma yahoo, care are aproximativ 3.700 de membri si continua sa creasca.

Avocatii de la Piperea si Asociatii se asteapta ca, in urmatoarele saptamani, numarul clientilor care sa dea in judecata Volksbank sa creasca pana la 6. 000 - 7.000. Cei 400 de clienti nemultumiti s-au strans, ieri, intr-o sala a liceului Mihai Viteazu pentru a discuta cu avocatii ce cai de atac au si care sunt clauzele ilegale, din punctul lor de vedere, ale actelor aditionale oferite de banca.

Clientii erau imbracati in rosu, in semn de protest fata de banca, dosarele pe care le pregateau pentru a sanctiona Volksbank in instanta avand tot culoarea rosie. "Cu cat suntem mai multi, cu atat vom pune mai multa presiune", spunea un client care tocmai depusese dosarul. "Onorariul este de 30.000 de euro, ceea ce mi se pare rezonabil si pentru ei, si pentru noi. Sunt cateva mii care ii vor da in judecata".

Temeri si explicatii

In sala, avocatii expuneau neclari-tatile constatate in actele aditionale si raspundeau intrebarilor celor prezenti. "Mie nu mi-au oferit niciun act aditional, pretextand ca nu e gata platforma IT", spune o femeie. "Asta e deja o problema de drept penal, dar nu va recomandam sa faceti plangere pana nu terminam procesul civil. Daca intervine un proces penal, cel civil poate fi suspendat", vine raspunsul.

"Recomandarea e sa platim totul, dar sa scriem pe fiecare document ?plata nedatorata, imi rezerv dreptul sa contest in instanta?. Banca poate re-actiona agresiv daca suspendam platile, poate pune sechestru pe bunuri, desi, daca suntem sase-sapte mii care ii dam in judecata, e greu de crezut ca o sa o faca".

Acordul tacit

Clientii care au contracte de credit cu bancile au avut termen pana ieri sa semneze actele aditionale prevazute de OUG 50/2010. Bancile considera ca cei care nu au semnat actele si-au exprimat acordul tacit.

Acest lucru este valabil si in cazul in care clientii nu au fost de acord cu clauzele din actele aditionale si au refuzat sa semneze.

"In lege, la articolul 95, alineatul 5, se precizeaza foarte clar ca, desi clientul nu semneaza actele aditionale, acestea se considera acceptate tacit. Mai mult decat atat, nu se precizeaza ce se intampla daca clientul face o plangere, de exemplu, ceea ce inseamna, potrivit legii, ca, daca un client nu semneaza actul si cere bancii micsorarea dobanzii, sa zicem, printr-o cerere scrisa, actul aditional va fi, pe 20 septembrie, adoptat tacit", au declarat surse bancare.

Conform avocatilor de la Piperea si Asociatii insa, bancile nu pot prezuma "acordul tacit" in cazul in care exista o plangere. "Depuneti contestatie la banca si, daca nu se rezolva, mergeti la OPC. Scuzati expresia, dar OPC da acum amenzi in draci", le-a spus unul dintre avocati celor 400 de clienti Volksbank adunati ieri.

Sursa Mediafax

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii

    • Plafoanele de incasari si plati au fost modificate ultima data prin OUG 115/2023, si le vom reda in continuarea articolului pe cele care se aplica in anul 2025. Dar ce amenzi se dau pentru nerespectarea legii? Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii Pentru nerespectarea legii amenzile sunt de 25% din suma care depaseste plafoanele( le vom reda mai jos). De asemenea, se aplica amenzi intre 15.000 lei si 20.000 lei pentru acordarea de avantaje...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025

    • In urma implementarii sistemului RO e-TVA, prin care se va gestiona mai usor TVA-ului firmelor, atat pentru eficientizarea administrarii lui, cat si pentru reducerea evaziunii fiscale, a aparut obligativitatea contribuabililor de a raspunde, atunci cand o primesc de la ANAF, la Notificarea de conformare e -TVA. Iar din anul 2025, se aplica mai multe schimbari in privinta ei. Reamintim ca in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul...» citeste mai departe aici

  • Rezerva legala. Cand se constituie, cum se calculeaza si studii de caz practice

    • Rezerva legala este un instrument financiar esential pentru protejarea stabilitatii economice a unei companii, avand scopul de a acoperi eventualele pierderi sau de a sustine activitatea in perioade dificile. In acest articol, vom analiza conditiile in care trebuie sa fie constituita rezerva legala, modul de calcul, precum si cateva studii de caz utile care ajuta la intelegerea aplicarii corecte a reglementarilor legale in vigoare. » citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raport de repartizare active si reglementari cheie

    • Raportul de repartizare a activelor unei companii este un document esential care ofera o evidenta clara si detaliata a modului in care sunt alocate bunurile si resursele companiei catre actionari sau alte parti interesate. In acest articol vom oferi un model de raport de repartizare a activelor, vom analiza situatiile in care este necesar un astfel de raport si vom prezenta reglementarile legislative cu privire la intocmirea documentului. » citeste mai departe aici

  • Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta

    • Nici accizele nu au scapat modificarilor fiscale si contabile de mare impact care se vor aplica incepand cu anul acesta. Au aparut modificari in privinta lor, in special prin OUG 138/2024, publicat recent in Monitor. Guvernul a oficializat OUG nr. 138/2024, care introduce o serie de modificari importante in Codul fiscal, pentru platitorii de accize, cu scopul de a spori conformarea fiscala si de a combate riscurile asociate eludarii prevederilor legale. Dintre acestea, cele mai relevante...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016