Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand ANAF respinge corectarea decontului de TVA: Pasi si strategii de urmat

29-Aug-2023
2964
Cand ANAF respinge corectarea decontului de TVA: Pasi si strategii de urmat

In luna ianuarie 2023 am omis inscrierea la randul 14 din decontul de TVA a livrarilor de bunuri scutite cu drept de deducere, reprezentand exporturi de marfuri. Valoarea livrarilor a fost inregistrata in evidenta contabila si preluata in evidenta fiscala intocmita in baza jurnalului pentru vanzari, dar nu a fost raportata prin decontul de TVA cod 300.



Am solicitat organului fiscal competent corectarea decontului aferent lunii ianuarie 2023 conform procedurii reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3604/2015. ANAF a emis decizie de respingere motivand ca omisiunea nu se incadreaza in tipurile de erori materiale prevazute de ordin. Va rog sa ma sfatuiti cum sa fac corectia.

Nu sunt influente fiscale, dar dupa depunerea situatiilor financiare 2023 ANAF o sa constate diferente intre veniturile din exploatare declarate prin situatiile financiare si bazele impozabile din deconturile de TVA 2023 si vor incadra societatea la o clasa de risc fiscal, pentru ca diferenta este mare - 2.520.000 lei. Multumesc. 

Corectare decont de TVA – raspunsul specialistului: 

Daca ANAF a respins corectarea decontului de TVA pe motiv ca omisiunea nu se incadreaza in tipurile de erori materiale prevazute de O.P.A.N.A.F. nr. 3604/2015, aceasta inseamna ca va trebui sa urmati un alt traseu pentru a rezolva aceasta situatie.

Iata cateva optiuni pe care le-ati putea lua in considerare:



1. REANALIZAREA RESPINGERII:

Intrucat aceasta omisiune se incadreaza in tipurile de erori materiale prevazute de ordinul mentionat, ar trebui sa redepuneti cererea, sau sa contestati decizia ANAF.
Impotriva acelei decizii, puteti formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 45 de zile de la data comunicarii, in conformitate cu dispozitiile art. 270 alin. 1) si art. 272 alin. 6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Omisiunea din luna ianuarie 2023 se incadreaza in categoria erori de transcriere (cum ar fi preluarea eronata a sumelor din jurnale) deci ar trebui sa aveti dreptul de a solicita corectarea.
Daca nu mai sunteti in termenul de contestatie, pasii pe care i-ati mai putea urma sunt:

- Redepunerea cererii: Pregatiti si depuneti din nou solicitarea de corectare, explicand detaliat de ce considerati ca omisiunea se incadreaza in categoria erorilor de transcriere prevazute in instructiuni.

- Furnizarea de dovezi: Anexati orice documente care arata ca a fost vorba de o eroare de transcriere. De exemplu, puteti prezenta jurnalul de vanzari, inregistrarile contabile si orice alta documentatie care ar putea justifica omisiunea.

- Comunicarea directa cu ANAF: Luati legatura direct cu organul fiscal pentru a discuta situatia. Explicati-le problema, prezentati-le argumentele si dovezi, si aratati-le de ce considerati ca omisiunea ar trebui sa fie corectata conform instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata (Anexa 1 la Ordinul presedintelui ANAF nr. 3604/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata:

1. Deconturile de taxa pe valoarea adaugata depuse de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri taxa pe valoarea adaugata pot fi corectate din punctul de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.
2. Organul fiscal competent pentru aplicarea prezentei proceduri este organul fiscal in evidenta caruia persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA.
3. Prin prezentele instructiuni pot fi corectate erori materiale de tipul:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;

2. REGULARIZAREA TAXEI:

Daca omisiunea nu mai poate fi corectata prin procedura stabilita prin O.P.A.N.A.F. nr. 3604/2015 (nu mai sunteti in termen) si daca nu doriti sa redepuneti cererea, o alta optiune ar fi sa evidentiati in decontul de TVA urmator, suma omisa din ianuarie 2023, la rubrica 16 Regularizari taxa colectata, completand doar prima coloana (valoare de 2.520.00 lei) fara a completa coloana de TVA.


Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016