Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand isi poate pierde un SRL-D calitatea daca nu indeplineste anumite obligatii?

13-Mar-2014
10135
Un SRL-D isi poate pierde calitatea pe care o exprima numele in anumite conditii. O societate s-a infiintat in ianuarie 2014 SRL-D si nu a platit taxele de infiintare, avand un singur salariat din februarie, cu salariul minim pe economie si nu s-a inregistrat O.T.I.M.M.C.

Societatea nu depune nicio cerere pentru acordare sprijin pentru tineri. Activitatea o desfasoara in continuare in regim de SRL. Vom vedea ce ar trebui sa depuna firna ca sa ramana un simplu SRL si cum ar trebuie inregistrate cheltuielile de infiintare (daca ar trebui trecute pe venituri). De asemenea, statul s-a calculat normal, fara nicio reducere la CAS, astfel ca vom vedea daca se poate continua sub actuala organizare.

Potrivit prevederilor art. 6 din Normele metodologice de aplicare a OUG 6/2011 ,in termen de 10 zile lucratoare de la infiintare, microintreprinderea "S.R.L. - D." trebuie sa notifice prin posta electronica oficiul teritorial pentru intreprinderi mici si mijlocii şi cooperatie, denumit in continuare O.T.I.M.M.C., al Ministerului Economiei in a carui raza teritoriala isi are sediul, in vederea luarii in evidenta.

Potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) din OUG 6/2011, calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde, prin efectul legii:

a) la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc 3 ani de la data inregistrarii;

b) la data la care oricare dintre autoritatile competente constata ca societatea nu mai indeplineste una dintre conditiile prevazute la art. 3 alin. (1);
c) la data la care activitatea microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant a incetat voluntar sau cand a fost declansata procedura de insolventa;
d) la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii fiscale neindeplinite;
e) la data depunerii situatiei financiare semestriale sau anuale, daca cifra de afaceri pe anul in curs a atins echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro. La atingerea acestui prag, microintreprinderea are obligatia de a notifica in scris, cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii urmatoare, oficiul registrului comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul sau social.

In termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant, societatea comerciala respectiva are obligatia sa procedeze la schimbarea denumirii potrivit prevederilor art. 36 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 9 din ordonanta , facilitatile acordate prin program se considera acordate necuvenit si se recupereaza potrivit legii in urmatoarele situatii:

a) cand calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant a fost pierduta in conditiile art. 6 lit. b) si c);
b) cand microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant nu a indeplinit una dintre obligatiile prevazute la art. 4 lit. b) şi c);
c) cand intreprinzatorul debutant sau oricare dintre asociatii acestuia a savarsit, in scopul de a beneficia de facilitatile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, fapte penale pentru care a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva;
d) cand a fost executata garantia acordata potrivit art. 5 lit. b).

Potrivit alineatului 2 ale aceluiasi articol , sumele care rezulta din recuperarea facilitatilor acordate prin program, cu exceptia sumelor rezultate din executarea garantiilor acordate de F.N.G.C.I.M.M., au regimul juridic de creante fiscale. Pentru recuperarea acestora se aplica, in mod corespunzator, dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Calculul sumelor datorate, cu exceptia cazului prevazut la alin. (1) lit. d), se efectueaza de catre A.I.P.P.I.M.M. in termen de 30 de zile de la data pierderii calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant.
Pentru nedepunerea notificarii la O.T.I.M.M.C, cu toate ca este o obligatie, nu se prevede sanctiune.

Scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului pentru inregistrarea microintreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, este facilitate acordata potrivit prevederilor art. 5 lit. d) din ordonanta. Facilitatile acordate prin program se considera acordate necuvenit si se recupereaza in situatii mentionate la articolul 9 . La articoul 6 lit. c) exista sintagma „la data la care activitatea microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant a incetat voluntar”. Avand in vedere ca nu exista norme metodologice privind aplicarea acestui articol , apreciez ca s-ar putea incadra la aceasta litera si decizia dvs. de a inceta activitatea ca microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant.

In situatia in care doriti sa va comportati ca un SRL , trebuie sa procedati la schimbarea denumirii potrivit prevederilor art. 36 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare.  In privinta taxelor de inmatriculare ,va recomand inregistrarea lor pe cheltuieli concomitent cu trecerea pe venituri, intrucat este o facilitate ce ar putea fi restituita. In situatia in care va schimbati denumirea din SRL-D in SRL este corect sa nu aplicati facilitatea privind reducerea CAS.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016