Care e procedura de comunicare a actului administrativ fiscal
Actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal prin care se stabilesc modificarea si stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale.
Acte administrative fiscale: decizia de impunere anuala, decizia de impunere privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit, decizia de impunere din oficiu, instiintare de compensare, instiintare de restituire, decizia privind rambursari de taxa pe valoarea adaugata, decizia privind restituiri de impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului general consolidat, decizia referitoare la bazele de impunere, decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, solutia fiscala individuala anticipata, acordul de pret in avans etc.
In situatia contribuabililor fara
domiciliu fiscal in Romania, care si-au desemnat imputernicit potrivit art. 18 alin. (4), precum si in situatia numirii unui curator fiscal, in conditiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunica imputernicitului sau curatorului, dupa caz.
Actul administrativ fiscal se comunica de organul fiscal prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire! [art.44 alin.(2)]
In cazul in care nu a fost posibila comunicarea actului administrativ fiscal prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, actul administrativ fiscal se comunica utilizand cel putin unul dintre urmatoarele mijloace:
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- prin remiterea acestuia de catre persoanele imputernicite ale organului fiscal sau prin prezentarea contribuabilului/imputernicitului la sediul organului fiscal, daca se asigura primirea, sub semnatura, a actului administrativ fiscal;
- prin fax, e-mail sau alte mijloace electronice de transmitere la distanta, daca se asigura transmiterea textului si confirmarea primirii acestuia.
In cazul in care comunicarea actului administrativ fiscal nu a fost posibila prin niciunul dintre mijloacele enumerate mai sus, aceasta se realizeaza prin publicitate, prin afisarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare fiscala, a unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului.
Actul administrativ fiscal produce efecte din momentul in care este comunicat contribuabilului potrivit celor mentionate mai sus, sau la o data ulterioara mentionata in actul administrativ comunicat potrivit legii.
Actul administrativ fiscal care nu a fost comunicat potrivit celor mentionate mai sus, nu este opozabil contribuabilului si nu produce niciun efect juridic. Dispozitiile Codului de procedura civila privind comunicarea actelor de procedura sunt aplicabile in mod corespunzator.
Baza legala: Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata,, modificata si completata prin O.G. nr. 29/2011, art.41, art. 44 , art.45 si art.88.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<