Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care e procedura de comunicare a actului administrativ fiscal

21-Nov-2011
4449
Actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal prin care se stabilesc modificarea si stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale.

Acte administrative fiscale: decizia de impunere anuala, decizia de impunere privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit, decizia de impunere din oficiu, instiintare de compensare, instiintare de restituire, decizia privind rambursari de taxa pe valoarea adaugata, decizia privind restituiri de impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului general consolidat, decizia referitoare la bazele de impunere, decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, solutia fiscala individuala anticipata, acordul de pret in avans etc.

In situatia contribuabililor fara domiciliu fiscal in Romania, care si-au desemnat imputernicit potrivit art. 18 alin. (4), precum si in situatia numirii unui curator fiscal, in conditiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunica imputernicitului sau curatorului, dupa caz.

Actul administrativ fiscal se comunica de organul fiscal prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire! [art.44 alin.(2)]

In cazul in care nu a fost posibila comunicarea actului administrativ fiscal prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, actul administrativ fiscal se comunica utilizand cel putin unul dintre urmatoarele mijloace:


- prin remiterea acestuia de catre persoanele imputernicite ale organului fiscal sau prin prezentarea contribuabilului/imputernicitului la sediul organului fiscal, daca se asigura primirea, sub semnatura, a actului administrativ fiscal;

- prin fax, e-mail sau alte mijloace electronice de transmitere la distanta, daca se asigura transmiterea textului si confirmarea primirii acestuia.

In cazul in care comunicarea actului administrativ fiscal nu a fost posibila prin niciunul dintre mijloacele enumerate mai sus, aceasta se realizeaza prin publicitate, prin afisarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare fiscala, a unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului.

Actul administrativ fiscal produce efecte din momentul in care este comunicat contribuabilului potrivit celor mentionate mai sus, sau la o data ulterioara mentionata in actul administrativ comunicat potrivit legii.

Actul administrativ fiscal care nu a fost comunicat potrivit celor mentionate mai sus, nu este opozabil contribuabilului si nu produce niciun efect juridic. Dispozitiile Codului de procedura civila privind comunicarea actelor de procedura sunt aplicabile in mod corespunzator.

Baza legala: Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata,, modificata si completata prin O.G. nr. 29/2011, art.41, art. 44 , art.45 si art.88.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016