
Raportul Special
realizat de specialisti
Datele inregistrate de aparatele de marcat electronice fiscale pana la momentul realizarii conectarii lor la ANAF vor fi transmise de operatorii economici prin depunerea declaratiei A4200 pana pe 20 a lunii urmatoare celei de raportare.
Dupa momentul conectarii aparatului de marcat electronic fiscal la sistemul informatic datele inregistrate de acesta se vor transmite automat ,dupa generarea raportului Z de inchidere zilnica, fara a mai fi necesara transmiterea declaratiei A4200.
In situatia in care, operatorul economic detinator de AMEF, a primit prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual, situatia ce cuprinde informatii cu privire la erorile identificate si fisierele ce contin date fiscale care nu au putut fi transmise de la aparatul de marcat electronic fiscal la sistemul informatic, si a constatat ca exista fisiere identificate ca fiind netransmise acesta va intreprinde demersurile necesare in vederea transmiterii datelor prin intermediul de declaratiei A4200, in conformitate cu prevederile art. 2 din OpANAF nr. 627/2018.
Conectarea AMEF la sistemul informatic al ANAF va presupune renuntarea la anumite declaratii care se depun periodic de catre contribuabili avand ca efect o simplificare a obligatiilor declarative, in eventualitatea realizarii cu succes a procesului si transmiterii datelor complete.
In situatia in care contribuabilii utilizeaza AMEF instalate in zone nedeservite de retele de comunicare electronice, au obligatia completarii si transmiterii declaratiei prevazute in Anexa 2 la OpANAF nr. 435/2021.
Declaratia (F4110) se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe site-ul ANAF in sectiunea Servicii online - Descarcare Declaratii si se depune in format PDF, cu fisier XML atasat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
ANAF reaminteste operatorilor economici, utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) incadrati in categoria contribuabililor mici si mijlocii faptul caau obligatia de a asigura conectarea la distanta a acestora, cu respectarea termenelor stabilite la art. 3 alin. (1) lit. b) din OpANAF nr. 435/25.03.20211
Termenul limita de conectare a AMEF detinute de operatorii economici incadrati in categoria contribuabililor mici si mijlocii este 30.11.2021.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea neagra a controlului fiscal
Nerespectarea obligatiei de a asigura conectarea la distanta a AMEF, in vederea transmiterii de date fiscale catre ANAF, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 8.000 si 10.000 lei, in conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. j), din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dupa realizarea conectarii la sistemul informatic, conform procedurii, operatorul economic detinator al aparatului de marcat, poate verifica prin intermediul Spatiului Privat Virtual, eventualele mesaje pe care sistemul informatic le poate transmite referitoare la disfunctionalitatile transmiterii fisierelor de la aparatele de marcat electronice fiscale la sistemul informatic, conform prevederilor art. 2 alin (2) din OpANAF nr. 435/2021.
Institutia precizeaza ca prevederile art. 3 si art. 4 din OPANAF nr. 627/2018 cu privire la completarea si transmiterea „Declaratiei privind aparatele de marcat electronice neutilizate” –F4109, raman aplicabile inclusiv pentru aparatele de marcat electronice fiscale conectate la sistemul informatic.
Sursa: ANAF
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
NU va fi prelungit termenul limita pentru conectarea caselor de marcat la ANAF in cazul firmelor mici si mijlociiPFA-urile si firmele pot sa isi scada cheltuielile cu casele de marcat din impozitul pe profit si in 2022Articole similare
Raportarea prin Declaratia 394 pentru vanzarea prin bon fiscal cu emitere de facturaANAF se intalneste cu contribuabilii pentru discutii privind casele de marcatSfaturi de la experti
Indemnizatie de crestere copil. Venituri din dividende
Intrebare: O persoana aflata in concediul de crestere copil de 2 ani poate ridica dividende? Este vreun plafon cate dividende poate ridica fara sa ii fie afectata indemnizatia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Scutire de TVA livrare echipament militar
Intrebare: Este posibil ca furnizorii din Romania de echipamente militare sa evite perceperea TVA local pentru bunurile care vor fi furnizate in Romania in cazul de mai jos? Daca da, ce procedura si documentatie este necesara? Furnizorul din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp
Declaratia 394. Bonurile fiscale SUB 100 euro vor fi trecute in D394?
D700 ANAF. Cazuri in care D700 trebuie depusa pana pe 31 martie 2025
Formular 230. Beneficiarii sumei de 3,5% trebuie sa indeplineasca o conditie importanta
Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA