
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Trimestrul II al anului 2018 este primul trimestru in care platitorii de impozit pe veniturilor microintreprinderilor pot deduce sumele acordate in cadrul contractelor de sponsorizare din impozitul pe venit- in conditiile prevazute de Codul fiscal.
Astfel, in cazul platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu 01 aprilie 2018, entitatile care efectueaza sponsorizari potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Asadar, in cazul entitatilor ce datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor pot fi deduse doar sponsorizarile efectuate potrivit Legii 32/1994 privind sponsorizarea pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat,.
Lista furnizorilor de servicii sociale acreditati poate fi consultata pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale la adresa: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Familie/2018/Furnizori_10-04-2018R.pdf
De asemenea, pe acelasi site pot fi consultate serviciile sociale acreditate http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Familie/2018/2018_Servicii_Sociale_10_04.pdf
In baza Legii 32/1994 sponsorizarea se poate efectua in bani si/sau in bunuri materiale.
Sponsorizarea se realizeaza numai pe baza de contract incheiat intre sponsor si beneficiar, in forma scrisa, in care se vor consemna suma sponsorizarii, precum si durata efectuarii acesteia. Bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sunt evaluate prin contractul de sponsorizare astfel:
Pentru trimestrul II al anului 2018 microintreprinderile care au efectuat sponsorizari ce indeplinesc conditiile pentru a fi deduse din impozitul pe venit completeaza datele in formularul 100 astfel:
• la Randul 1 ”Suma datorata” inscriu impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizari.
• la Randul 1.1. ”Suma deductibila” inscriu suma reprezentand sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat.
• la Randul 2 ”Suma de plata” se inscrie diferenta dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 1.1.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<