
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Din 2019, parintii care intra in concediul de crestere a copilului si care au avut venituri din drepturi de autor risca sa nu mai primeasca indemnizatia de crestere a copilului, potrivit unei OUG privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului adoptata de Guvern in martie, atrage atentia deputatul USR, Iulian Bulai.
„O modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definitia veniturilor din activitati independente din articolul 67, stipulat in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grabit deloc, in cele cinci luni care au trecut, sa modifice corespunzator si ordonanta in cauza. In cazul mamelor care vor naste in martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuala nu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. Pentru actritele, muzicienele, artistele vizuale, jurnalistele, scriitoarele si traducatoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta inseamna ca vor primi o indemnizatie mult diminuata sau nu o vor primi deloc. E vorba, anual, despre sute, daca nu mii de mame cu venituri din drepturi de autor”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, vicepresedintele Comisiei pentru egalitate de sanse din Camera Deputatilor.
Pentru a fi mai bine inteleasa situatia cu care se vor confrunta parintii care au venituri din drepturi de autor, acesta a dat doua exemple de diminuare a indemnizatiei pentru crestere a copiilor.
„A., o actrita care a nascut in iulie si care are doar venituri din drepturi de autor, ar fi trebuit sa primeasca o indemnizatie de crestere a copilului de 5.000 lei/luna. Va primi, in schimb, 3.000 lei/luna pentru ca i s-a scos din calculul indemnizatiei venitul din aprilie pana in iulie. Al., in schimb, o arhitecta care va naste in septembrie si care a avut venituri si din salariu si din drepturi de autor, va primi o indemnizatie de 1.250 lei/luna (cea minima), in loc de 4.500 lei/luna pentru ca la calcul nu i se iau in considerare veniturile din drepturi de autor din ultimele cinci luni”, a adaugat deputatul.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<