Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 1 ianuarie 2022 este obligatorie depunerea SAF-T. Iata ce trebuie sa stiti despre D406

13-Dec-2021
6718
Din 1 ianuarie 2022 este obligatorie depunerea SAF-T. Iata ce trebuie sa stiti despre D406

Din 1 ianuarie 2022 se va aplica SAF-T, fisierul utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori. Contribuabilii trebuie sa utilizeze Declaratia 406 pentru a transmite aceste informatii.

Prin Ordinul 1.783/2021 a fost publicata natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita.

Fisierul standard de control fiscal (SAF-T), prevazut la art. 59^1 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori. 

 

SAF-T permite organelor fiscale accesul la date din evidenta contabila si fiscala ale contribuabililor/platitorilor, stocate si prelucrate in mediu electronic, intr-un format usor de citit pentru testarea substantiala a controalelor si datelor sistemului, folosind software de audit proprietar, ca parte a unei metodologii care asigura eficacitate si productivitate crescuta in controlul fiscal asistat de computer.

Fisierul standard de control fiscal (SAF-T), prevazut la art. 59^1 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, este transmis de catre contribuabili/platitori in format electronic catre organul fiscal central, prin intermediul Declaratiei informative privind fisierul standard de control fiscal, modelul in limba romana, denumita in continuare Declaratia informativa D406.

Obligatia de depunere pentru Declaratia Informativa D406 fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este stabilita de catre ANAF pentru contribuabilii persoanele juridice romane si pentru unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine in concordanta cu obligatia tinerii contabilitatii in partida dubla.

Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine vor avea si obligatia intocmirii si depunerii fisierului standard de control fiscal SAF-T prin Declaratia informativa D406. 

Obligatia intocmirii si depunerii declaratiei informative D406 este introdusa fazat in timp de catre ANAF pentru diferitele categorii de contribuabili, in functie de arondarea lor la principalele categorii pe baza criteriului de administrare in mod diferentiat pentru marii contribuabili, contribuabilii mijlocii si contribuabilii mici. 

Nota: Institutiile publice pentru care ANAF nu are competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale, nu vor trebui sa raporteze fisierul SAF-T.

Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine care nu au obligatia de depunere sau care se conformeaza la depunerea declaratieinformative D406 - nu vor beneficia de tratamentul procedural simplificat al verificarilor fiscale documentare, de la distanta - pe baza informatiilor financiar-contabile detaliate transmise prin declaratia informativa D406, in cazul controalelor, verificarilor si inspectiilor fiscale. 

Nedepunerea la termenele prevazute de lege a Fisierului SAF-T sau depunerea incorecta ori incompleta a Fisierului SAF-T, constatata de ANAF, va atrage contraventii in cazul declaratiilor recapitulative (care va fi aplicat si Fisierului Standard de Control Fiscal) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. 

Calendarul de depunere a Declaratiei informative D406

Obligatia de depunere a Declaratiei Informative D406 privind Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili de la datele de referinta stabilite prin OP ANAF [...], astfel: 

Pentru contribuabilii aflati deja in categoria mari contribuabili – de la data de 1 ianuarie 2022 (data de referinta pentru mari contribuabili) 
Pentru contribuabilii aflati deja in categoria contribuabili mijlocii - de la data de xx 2022 (data de referinta pentru contribuabilii mijlocii) 
Pentru contribuabilii aflati deja in categoria de contribuabili mici – de la data de xx 2023 (data de referinta pentru contribuabilii mici) 
Pentru contribuabilii nou inregistrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte – de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea , ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inscrisi. 

Contribuabilii trebuie sa trimita Declaratia Informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). 

Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA3 vor depune fisierul SAF-T trimestrial. Data limita pentru depunerea Declaratiilor Informative D406 privind Fisierul Standard de Control Fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii (care este luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa). 

Perioada de gratie: Avand in vedere complexitatea si noutatea acestei obligatii de raportare, contribuabililor li se va acorda o perioada de gratie de 3 (trei) luni pentru prima raportare, de la data cand obligatia de depunere devine efectiva pentru respectivul contribuabili.


Pentru mai multe detalii despre D406, consulatati ghidul propus de ANAF, aici»

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016