
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
O persoana fizica romana, care incaseaza dividende in suma care depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie (deci va depune declaratia unica si va achita CASS - 10% calculat la 12*salariu minim pe economie) doreste sa fie asigurata in sistemul de sanatate romanesc prin optiune si sa plateasca CAS. Care vor fi sumele de plata pentru asigurarea prin optiune? Va plati doar CAS-ul sau inclusiv CASS calculat la 6*salariul minim pe economie? Multumesc.
Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice prevazute la art. 120.
Prin urmare, persoana fizica, in cazul analizat, va datora si plati CASS, fiind asigurata in sistemul asigurarilor de sanatate. In acest sens, potrivit art. 267 alin. (2 2) din Legea 95/2006 astfel cum a fost modificata de OUG 109/2018, pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din Codul fiscal, prin urmare si pentru cele care realizeaza dividende peste plafon, calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira termenul legal de depunere al declaratiei, prevazuta la art. 174 alin. (3) din Codul fiscal, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare. Astfel persoana va avea calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor de sanatate pana la data de 15 martie 2020, calitatea de asigurat incetand cu aceasta data daca nu va depune o noua Declaratia unica (estimata) pentru anul 2020 pana la termenul de 15 martie 2020.
Asigurarea prin optiune in ceea ce priveste CASS se realizeaza in conditiile art. 180 din Codul fiscal, doar pentru cazurile in care veniturile realizate sunt inferioare plafonului sau persoana nu realizeaza venituri supuse CASS.
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale (CAS), precizam ca veniturile din dividende nu intra in baza de calcul al acestei contributii, persoana fizica nedatorand CAS pentru dividendele realizate.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Furnizorul nostru de produse se afla in Serbia. In grupul de cost intra mai multi parteneri din Serbia: 1. transport/asigurare; 2. manipulare. Primim facturi de transport, etichetare, manipulare din Serbia fara tva. Le includem in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazu de fata se pot pune in aplicare prevederile art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal privind scutirea, urmata de livrarea intracomunitara potrivit art. 143 alin. (2) din Codul fiscal? Care sunt implicatiile? Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<