E-Transport: Amenzile pentru nerespectarea legislatiei vor putea fi date si de politisti
UPDATE: Ordonanta de urgenta nr. 132/2022 privind modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. nr. 957 din 30 septembrie 2022. Sistemul E-Transport va fi din nou modificat printr-un Proiect de OUG publicat spre dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice. Amenzile pentru nerespectarea legislatiei privind E-Transport vor putea fi date si de politisti.
Conform actului normativ, se propune extinderea competentelor de constatare a contraventiilor si aplicare a sanctiunilor si pentru personalul din cadrul structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne. Procedura de aplicare, in acest caz, va fi stabilita prin ordin al ministrului afacerilor interne.
Cu alte cuvinte, daca pana acum doar inspectorii ANAF si cei vamali puteau controla transporturile si aplica amenzi pentru nerespectarea legislatiei privind declararea in E-Transport, aceasta competenta ar putea fi extinsa si la politisti daca Proiectul de OUG va fi promulgat si publicat in Monitorul Oficial.
Reamintim ca prin acest Proiect de OUG sanctiunile pentru E-Transport ar putea fi din nou amanate cu 3 luni.
''Prin proiectul de act normativ se propune ca prevederile art. 13 si 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 cu modificarile si completarile ulterioare, care vizeaza stabilirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor, sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2023.''
Alte schimbari preconizate: Avand in vedere necesitatea asigurarii unei mai bune conformari a contribuabililor din perspectiva indeplinirii obligatiilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, necesare continuarii activitatii cu efect direct atat in ceea ce priveste colectarea veniturilor la bugetul general consolidat al statului, cat si in ceea ce priveste sustinerea unei economii active, iar pe de alta parte, protejarea bugetului de stat prin impiedicarea efectuarii unor operatiuni cu rea-credinta in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale prevazute de lege, prin proiectul de act normativ se propun urmatoarele: Imbunatatirea si extinderea notiunilor utilizate in cuprinsul actului normativ pentru claritatea textului si pentru a integra toate situatiile care pot sa apara in practica si care necesita declarare in sistem.
Reglementarea obligatiei de publicare pe site a informatiilor privind protocoalele incheiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu institutiile/autoritatile carora Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.41/2022 le incumba atributii si responsabilitati.
Pentru atingerea scopului urmarit prin actul normativ si stabilirea unui mecanism de declarare a bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier pe drumurile publice, indiferent de tipul operatiunii comerciale, se propune instituirea obligatiei de declarare pentru noi utilizatori, raportat la tipul de operatiuni care pot sa apara in practica, respectiv:
-operatorului economic, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat detinute si transportate intre locul de incarcare si locul de descarcare, situate pe teritoriul national;
-prestatorul de servicii din Romania in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei pentru prestarea de servicii, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in statul partenerului comercial;
-beneficiarul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile expediate din Romania pentru prestarea de servicii intr-un stat membru UE, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in Romania;
-clientul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru catre care au fost expediate sau transportate bunurile, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei cat si pentru bunurile livrate intr-un stadiu ulterior dupa sosire, catre alta persoana impozabila din Romania sau in cazul in care bunurile respective sunt returnate in statul membru din care au fost expediate sau transportate initial;
- furnizorul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru din care au fost expediate sau transportate bunurile, atat pentru bunurile expediate din Romania cat si in cazul in care bunurile respective sunt returnate in Romania.
Se propune reglementarea obligatiei organizatorului transportului sau operatorului de transport, sa actualizeze in perioada de valabilitate a codului UIT, informatiile privind identificarea vehiculului de transport rutier, ori de cate ori acestea se modifica, inainte de repunerea in miscare.
Se propune instituirea unui mecanism de declarare sau actualizare a datelor, dupa caz, in situatia in care Sistemul RO e-Transport nu este functional.
Pentru a veni in sprijinul contribuabililor, din perspectiva conformarii in ceea ce priveste declararea si actualizarea datelor in Sistemului RO e-Transport, se propune ca perioadele de nefunctionare a sistemului sa fie publicate pe paginile de internet ale Administratiei Nationale de Administrare Fiscala si Ministerului Finantelor.
Se propune extinderea termenului de valabilitate a codului UIT de la 5 zile calendaristice la 10 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, precum si in cazul operatiunilor comerciale reprezentand un nontransfer si transportul bunurilor reprezentand stocuri la dispozitia clientului conform art. 270 alin. (12) lit. f) si art. 2701 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Se propune sanctionarea neindeplinirii obligatiei de declarare si/sau de actualizare a datelor, dupa repunerea in functiune a sistemului RO e-Transport.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Recuperare valoare investitie
Intrebare: Am investitii in curs de amenajare inregistrate in 231. Aceste investitii doresc sa le facturez unei societati, platitoare de TVA. Facturarea este generatoare de venit. Ce cont corespondent pot folosi pentru aceasta instrainare? Cum inchid apoi 231? Cladirile la care se fac investitiile se dau in locatie de gestiune, aceleasi societati la care doresc facturarea amenajarilor. Speta in sine, cum o vedeti rezolvata?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Asigurare cazare refugiati. Tratament fiscal
Intrebare: Avem incheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in baza OUG 15/2022 si HG 315/2022. Asiguram cazare si masa cetatenilor ucrainieni, avem un hotel cu restaurant. Achizitionam materie prima pentru prepararea hranei. ISU deconteaza 50 lei/zi/persoana, tva inclusa pentru cazare si 20 lei/zi/persoana. Care este monografia contabila? Ne putem deduce tva din facturile de achizitie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Lichidare voluntara societati
Intrebare: La data de 29.05.2012 a fost infiintata o societate cu raspundere limitata care in afara de capital subscris varsat si cheltuieli de constituire nu a avut alte activitati. Trimestrial s-a depus D100 si anul S1046 (declaratie de inactivitate). In data de 10.02.2023 a fost depusa declaratia S1046 pe anul 2022. In data de 14.03.2023 se decide dizolvarea si lichidarea societatii, lichidare voluntara, asociat unic. S-au depus actele pentru dizolvare-lichidare la Registrul Comertului; a si fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Deductibilitate dobanzi
Intrebare: O societate pj romana platitoare de impozit pe profit (cu 2023) detine teren pentru constructie. Doreste sa obtina un imprumut si ia in considerare si alte entitati in afara de banca. Poate primi imprumuturi din afara tarii? Persoane juridice/fizice care nu sunt asociati? Daca da, la ce dobanda se raporteaza in contractul de imprumut si care este nivelul dobanzii pentru imprumuturi in euro/BNR deductibila la calcul impozitului pe profit? De asemenea, poate primi imprumuturi de la alte PJ romane...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Utilizare vehicule de catre agenti de vanzari. Tratament fiscal
Intrebare: Avem angajat un agent de vanzari cariua i s-a dat auto de servicii si i se deconteaza toate cheltuielile aferente acestui autoturism: carburanti, asigurari, anvelope etc. Agentul intocmeste zilnic foaie de parcurs. Aceste cheltuieli pot fi considerate din punctul de vedere al TVA si calcul la impozitul pe profit deductibile integral? Pe foile de parcurs este obligatoriu sa fie stampilele de la firmele unde merge? El are un excel unde trece traseul, km si alimentarile si il preda la contabilitate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz