
Raportul Special
realizat de specialisti
Intrebare: Pentru niste creante de natura comerciala, Consiliul Judetean, conform Procedurii Codului Civil, printr-un executor judecatoresc, executa o serie de bunuri mobile a societatii, iar in urma adjudecarii obtine aceste bunuri. Care este monografia contabila de compensare a datoriilor cu creantele la nivelul valorii adjudecate si cea de descarcare a gestiunii societatii cu aceste bunuri? Mentionam ca bunurile sunt si de natura mijloacelor fixe neamortizate integral precum si de natura obiectelor de inventar in depozit si folosinta.
Raspuns:
Agenda Fiscala a Contabilului 2025 Registrul de Evidenta Fiscala PFA Cartea neagra a controlului fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Conform art. 128 alin. (3) lit. b din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
" (3) Urmatoarele operatiuni sunt considerate, de asemenea, livrari de bunuri, in sensul alin. (1):
b) transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, in urma executarii silite".
Conform pct. 7 din HG 44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:
"(7) In sensul art. 128 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor in urma executarii silite se considera livrare de bunuri numai daca debitorul executat silit este o persoana impozabila."
Conform pct. 75 din HG 44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:
"75. (1) In sensul art. 155 alin. (8) lit. d) din Codul fiscal, in cazul bunurilor supuse executarii silite care sunt livrate prin organele de executare silita, factura se va intocmi de catre organele de executare silita pe numele si in contul debitorului executat silit. In factura se face o mentiune cu privire la faptul ca facturarea este realizata de organul de executare silita catre care se fac si platile de catre cumparator.
Originalul facturii se transmite cumparatorului, respectiv adjudecatarului, iar exemplarul al doilea se transmite debitorului executat silit. Prin organe de executare silita se intelege persoanele abilitate prin lege sa efectueze procedura de executare silita.
(2) Daca organul de executare silita incaseaza contravaloarea bunurilor inclusiv taxa de la cumparator sau de la adjudecatar, are obligatia sa vireze la bugetul de stat taxa incasata de la cumparator sau adjudecatar in termen de 5 zile lucratoare de la data la care adjudecarea a devenit executorie. Pe baza documentului de plata a taxei pe valoarea adaugata transmis de organele de executare silita, debitorul executat silit evidentiaza suma achitata, cu semnul minus, in decontul de taxa pe valoarea adaugata la randul de regularizari taxa colectata din decontul de taxa prevazut la art. 1562 din Codul fiscal.
(3) Daca, potrivit legii, cumparatorul sau adjudecatarul are obligatia sa plateasca la unitatile Trezoreriei Statului taxa aferenta bunurilor cumparate, organului de executare silita nu-i mai revin obligatii referitoare la plata taxei. Organul de executare silita sau, dupa caz, cumparatorul/adjudecatarul transmite o copie de pe documentul prin care s-a efectuat plata taxei debitorului executat silit. Prevederile acestui alineat nu se aplica pentru situatiile prevazute la art. 160 din Codul fiscal, fiind aplicabile regulile specifice referitoare la taxarea inversa.
(4) Organele de executare silita inregistreaza taxa din facturile pentru operatiuni de executare silita emise in alte conturi contabile decat cele specifice taxei pe valoarea adaugata. Daca organul de executare silita este persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, nu va evidentia in decontul de taxa operatiunile respective.
(5) In situatia in care valorificarea bunurilor supuse executarii silite a fost realizata prin organele de executare silita, debitorul executat silit trebuie sa inregistreze in evidenta proprie operatiunea de livrare de bunuri pe baza facturii de executare silita transmise de organele de executare silita, inclusiv taxa colectata aferenta. Prevederile acestui alineat nu se aplica pentru situatiile prevazute la art. 160 din Codul fiscal, fiind aplicabile regulile specifice referitoare la taxarea inversa.
(6) Factura de executare silita emisa de organul de executare silita va contine, pe langa informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, numele si datele de identificare ale organului de executare silita prin care se realizeaza livrarea bunurilor".
Concluzie:
1. Avand in vedere ca debitorul executat silit este o persoana impozabila, operatiunea este asimilata unei livrari de bunuri in sensul art 128 din Codul fiscal, de unde rezulta faptul ca se va factura cu TVA.
2. Articolele contabile intocmite de debitorul executat silit sunt urmatoarele:
a. inregistrarea facturii de executare silita intocmita de executorul judecatoresc .
461"Debitori diversi" =7583 ??Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"
b. inregistrarea TVA aferenta vanzarii bunurilor prin executare silita
4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata"
TVA se va inscrie in decont ca TVA colectata si cu semnul minus la randul de regularizari taxa colectata.
c. compensarea sumelor obtinute din vanzarea bunurilor supuse executarii silite cu obligatiile firmei fata de Consiliul Judetean
401" Furnizori".analitic Consiliul judetean = 461"Debitori diversi"
d. scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe valorificate,neamortizate integral :
% = 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport?"
6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital"
281"Amortizari privind imobilizarile corporale"
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Cum determinam deficitul de numerar si a capitalurile proprii ale unei societati?Care este baza legala pentru trecerea la venituri a subventiei nerambursabile?Situatii privind utilizarea terenurilor de catre o Regie AutonomaContract de mandat pensionar: Monografie contabilaErori la ANAF. Au gresit bilantul institutiilor publiceUltimele articole
SAF-T si depunerea D406. Firmele fara activitate economica mai transmit D406?SAF-T in 2025. Ce obligatii exista pe linie de stocuri si mijloace fixeSAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileNOI obligatii pentru firmele mici incepand cu ianuarie 2025Sfaturi de la experti
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CAS platita pentru venituri din activitati independente de catre un pensionar
Intrebare: Un titular de PFA care a iesit la pensie in luna iunie 2023 trebuie sa declare si sa achite CAS doar pentru perioada pana la data emiterii deciziei de pensionare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA