Facturi primite cu intarziere de firme. Cum sunt tratate contabil si fiscal?
O societate a primit prin SPV o factura storno de la un furnizor. Ulterior, furnizorul a trimis pe email factura initiala, emisa in luna noiembrie 2023. Factura initiala nu este inregistrata in contabilitatea societatii.
Cum trebuie sa procedeze firma cu acesta factura? Vor fi aplicate amenzi daca nu este inregistrata, nefiind transmisa prin SPV?
Specialistul ne explica urmatoarele:
Din punct de vedere contabil
Inregistrarea facturii primita cu intarziere sau neinregistrata in contabilitate ca urmare a unei erori se inregistreaza la data constatarii erorii / omisiunii.
Daca erorile sunt semnificative atunci corectia se efectueaza pe seama rezultatului reportat utilizand contul 1174 Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Retur produse neconforme in Bulgaria In raspunsul d-voastra ati spus ca acest retur este considerat o livrare intracomunitara de bunuri scutite de TVA, in baza Codului Fiscal. Furnizorul nostru a emis o factura de...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Comert cu autoturisme. Regim tva O societate din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit are ca obiect de activitatea achizitia si ulterior vanzarea de autoturisme. Se fac achizitii intracomunitare de...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Daca sunt nesemnificative exista posibilitatea ca, potrivit politicilor contabile aprobate sa fie corectate pe seama contului de profit si pierdere.
Fiecare entitate isi stabileste prin politicile contabile criteriile pentru a stabili daca erorile sunt sau nu semnificative.
Asadar, veti inregistra in primul rand in contabilitate, factura primita in anul 2023, la data constatarii erorii, de ex. in luna noiembrie 2024. Nu trebuie transmisa prin SPV aceasta factura, deoarece la data emiterii nu exista obligativitatea facturii electronice.
La aceeasi data, veti inregistra si factura storno primita prin SPV.
Din punct de vedere fiscal a) Corectarea D 394
In ceea ce priveste corectarea Declaratiei 394, conform OPANAF 77/2022, pct. 3 din Instructiunile de completare ca in cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
Asadar daca facturile au fost primite cu intarziere, in alta perioada de raportare, nu exista obligatia de a face rectificativa, ele se cuprind in declaratia D394 a lunii in curs, dar trebuie pastrate dovezi de primire cu intarziere.
b) Corectarea D 300
In ceea ce priveste inregistrarea facturii in D300 puteti sa va exercitati dreptul de deducere a TVA daca este aferenta unor operatiuni cu drept de deducere.
Potrivit OPANAF nr. 1253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", la rd. 34: - se evidentiaza sumele rezultate din corectarea taxei deduse, conform art. 297 si 298 din Codul fiscal, in cazul persoanelor care efectueaza numai operatiuni cu drept de deducere, sau art. 298 si. 300 din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile cu regim mixt, aferenta operatiunilor inscrise la rd. 24, 25, 26 si 27 din deconturile anterioare, ajustarile prevazute la art. 287 din Codul fiscal, a caror exigibilitate este ulterioara datei de 1 ianuarie 2017, dar care au fost generate de operatiuni pentru care cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata a fost de 24%, 20% sau 9%, potrivit dispozitiilor art. 282 alin. (9) si (10), dupa caz, din Codul fiscal, operatiuni pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, dar pentru care se aplica cota de 24%, 20% sau 9%, sumele rezultate din regularizarile prevazute de art. 291 alin. (6) din Codul fiscal datorate modificarii cotelor de TVA, precum si orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente, cu exceptia celor prevazute la art. 287 si 315 1 din Codul fiscal, care determina modificarea datelor declarate initial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea.
Conform art. 301 alin. (2) din codul fiscal In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 299, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala, inclusiv in cazul anularii rezervei verificarii ulterioare ca urmare a inspectiei fiscale.
Potrivit prevederilor art. 323 alin. (2) din Codul fiscal, decontul de taxa intocmit de persoanele inregistrate conform art. 316 va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia nastere dreptul de deducere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei pentru care se exercita dreptul de deducere, in conditiile prevazute la art. 301 alin. (2), suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei colectate care nu a fost inscrisa in decontul perioadei fiscale in care a luat nastere exigibilitatea taxei, precum si alte informatii prevazute in modelul stabilit de Ministerul Finantelor Publice.
Potrivit prevederilor de la alin. (3), datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari.
Potrivit prevederilor art. 105 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, in cazul taxei pe valoarea adaugata, corectarea erorilor din deconturile de taxa se realizeaza potrivit prevederilor Codului fiscal(pe randul de regularizari).
Asadar, TVA dedusa aferent facturii primite cu intarziere se evidentiaza la randul 34 din D300 din luna Decembrie, daca depuneti decontul trimestrial, sau Noiembrie daca depuneti decontul lunar.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulFiscal.ro. Dati click
AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.