Firme care primesc facturi in mai multe monede. Cum trebuie tinuta evidenta contabila
De la un furnizor am facturi in mai multe monede (EURO, USD). Trebuie tinuta evidenta contabila in ambele monede? Va multumesc! Facturi in mai multe monede si evidenta contabila – raspunsul specialistului:
Conform prevederilor art. 3 din Legea nr. 82 din 24 decembrie 1991 Republicata
Legea contabilitatii, contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta:
"(1) Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.
(2) Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens."
Deci, pentru tranzactiile derulate cu acelasi furnizor, cumparatorul din Romania este obligat sa organizeze evidenta contabila in lei, pe conturi analitice distincte care corespund fiecarei valute in care furnizorul a emis factura.
Astfel, se respecta prevederile O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, de exemplu:
pct. 7 din SECTIUNEA 1.1 "Arie de aplicabilitate":
"7. - (1) Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.
(2) Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta.
(3) Prin valuta se intelege alta moneda decat leul."
• pct. 89 din SECTIUNEA 3.2 "Evaluarea la inventar si prezentarea elementelor in bilant":
" 89. - (1) Evaluarea la inventar a creantelor si a datoriilor se face la valoarea lor probabila de incasare sau de plata. Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si valoarea contabila a creantelor se inregistreaza in contabilitate pe seama ajustarilor pentru deprecierea creantelor.
.............
(3) Evaluarea la bilant a creantelor si a datoriilor exprimate in valuta si a celor cu decontare in lei in functie de cursul unei valute se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar. ....... "
• pct. 94 lit. a) din SECTIUNEA 3.2 "Evaluarea la inventar si prezentarea elementelor in bilant":
" 94. - La fiecare data a bilantului:
1. Elementele monetare exprimate in valuta (disponibilitati si alte elemente asimilate, cum sunt acreditivele si depozitele bancare, creante si datorii in valuta) trebuie evaluate si prezentate in situatiile financiare anuale utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data incheierii exercitiului financiar. Diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, intre cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei de la data inregistrarii creantelor sau datoriilor in valuta, sau cursul la care acestea sunt inregistrate in contabilitate si cursul de schimb de la data incheierii exercitiului financiar, se inregistreaza la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.":
• pct. 322 din sectiunea 4.6 " Terti" subsectiunea "Operatiuni in valuta"
"322. - (1) Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.
(2) Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acea luna. Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni."
• pct. 325 din sectiunea 4.6 " Terti" subsectiunea "Operatiuni in valuta"
"325. - (1) La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
(2) Pentru ultima zi a lunii se efectueaza atat contabilizarea tranzactiilor in valuta, cat si evaluarea lunara la cursul Bancii Nationale a Romaniei, utilizandu-se:
a) pentru contabilizarea tranzactiilor efectuate in ultima zi a lunii, cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii;
b) cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara a lunii in cauza, pentru evaluarea creantelor si datoriilor in valuta, a disponibilitatilor in valuta si a altor valori de trezorerie, cum sunt titlurile de stat in valuta, acreditivele si depozitele in valuta, existente in sold la sfarsitul lunii."
Astfel, daca urmare a evaluarii datoriilor in valuta se constata:
• o pierdere, se inregistreaza o cheltuiala:
6651 = 5124 “Conturi la banci in valuta”
″Diferente nefavorabile de curs valutar legate
de elementele monetare exprimate in valuta”
• un castig, se inregistreaza un venit:
5124 = 7651
“Conturi la banci in valuta” ″Diferente favorabile de curs
valutar legate de elementele
nemonetare exprimate in valuta”
Deci, organizarea acestor conturi analitice pe fiecare tip de valuta facturata de catre furnizor este necesara si in cursul anului, si la sfarsitul anului, atat pentru inventarierea datoriilor in valuta, cat si pentru evaluarea datoriilor care trebuie prezentate in situatiile financiare anuale.
Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulFiscal.ro. Dati click
AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.